Meddig ül nőverő képviselő a parlamentben?

2013.11.06. 10:22

Az ügyészség szerint Balogh József független képviselő hétfőn beismerte, hogy ő verte meg élettársát. A fülöpházai polgármestert súlyos testi sértéssel gyanúsítják. Baloghnak legkorábban kedden lett volna lehetősége, hogy lemondjon mandátumáról, de ezt nem tette meg. Ma percről percre követjük az eseményeket, hátha azóta átgondolta a dolgot. Felhívjuk és keressük Fülöpházán is. Vajon még most is úgy gondolja, hogy helye van a magyar országgyűlésben? A Fidesz ma kitette a pártból és felszólította, hogy távozzon a közéletből. Balogh marad.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem volt szabad sírnia

    Eszter 41 éves. Gyerekként élte át a családon belüli erőszak terhét. Édesanyja kitartóan, változatos módokon egészen 19 éves koráig verte, azután Eszter házasságba menekült. Tartja az édesanyjával a kapcsolatot, de azóta sem tudta megbeszélni vele az erőszakot. Azért meséli el a történetét, mert azt reméli, segíthet másokon. Neki – bár a család, az iskola és a rendőrség is tudott mindenről – senki nem segített. Olvassa el Eszterrel 2009-ben készített interjúnkat!

  • Elmentünk Balogh József fülöpházai tanyájához, de nem találtuk ott.

  • Egy angol sminkes elmagyarázza, hogyan lehet eltüntetni a tegnap esti verés nyomait, például ha az ember fejét beleverték egy dohányzóasztalba. A készítő Refuge nevű civil szervezet ezzel arra bátorítja a nőket: ne tartsák titokban, ha bántják őket.

    Így sminkelj, ha összevertek!
  • Balogh a tavaszi botrány után is elbujdokolt a világ szeme elő. A képviselő akkor azt mondta az Indexnek, hogy rossz passzba került a támadások miatt, ezért bezárkózott vidéki lakásába, és megpróbálta elkerülni, hogy szembesülnie kelljen a "baloldali sajtóban" megjelent cikkekkel.

  • Telefonon próbáltuk elérni Balogh Józsefet a Képviselői Irodaházban. A központból kapcsolták a mellékét, de senki nem vette föl.

  • Most kaptuk a hírt, hogy a Fidesz Balogh József párttagságát megszűntnek nyilvánította. Ezt Kocsis Máté jelentette be az Indexnek.

  • Igen, Ő az!

  • Kocsis Máté a Fidesz kommunikációs igazgatója az Indexnek leszögezte: "Amit Balogh József tett, elfogadhatatlan és vállalhatatlan. A Fidesz álláspontja az, hogy nincs az az élethelyzet, amelyben elnézhető lenne, hogy egy férfi megver egy nőt. A nőket tisztelni és szeretni kell, és nem bántani. Balogh József ma már nem tagja a Fidesznek."

  • Az Országgyűlés idén június 3-án szavazta meg a Btk. szigorítását, melynek részeként külön tényállássá vált a párkapcsolaton belüli erőszak. A politika hosszú évekeig vonakodott ezt meglépni: az indoklás az volt, hogy nincs szükség külön tényállásra, a testi sértés így is-úgy is törvénybe ütközik.

    Ez volt a helyzet még tavaly szeptemberben is, amikor az alkotmányügyi bizottság nem támogatott egy, épp a Btk. ezirányú szigorítására irányuló népi kezdeményezést. Csakhogy az erről szóló vitában Varga István fideszes képviselő emlékezetes felszólalását – miszerint ha a nők több gyereket szülnének, megszűnne a családon belüli erőszak akkora felháborodás követte, hogy korábbi álláspontját megváltoztatva a Fidesz mégis utat adott a népi kezdeményezésnek.

    Az erről szóló, 2012. szeptember 17-i szavazáskor nem volt ellenszavazat, 10 tartózkodás mellett 336 képviselő, köztük Balogh József igennel szavazott. Magáról a törvénymódosításról idén június 3-án szavazott a parlament: eddigre már alábbhagyott az őszi lendület, de még így is elegen, 213-an szavaztak a szigorításra. 66-an tartózkodtak, 6 képviselő nemmel szavazott. Balogh József nem nyomott gombot.

    Ami persze érthető, hiszen az élettársát április 28-án bántalmazta súlyosan, így akármelyik gombot nyomja meg, az furcsán vette volna ki magát. Mindez azt is jelenti, hogy Balogh tettére még a módosítás előtti szabályok vonatkoznak: a súlyos testi sértésért legfeljebb három évet kaphat.

  • Végre találtunk egy férfit is Fülöpházán, aki nem tartja indokoltnak az asszonyverést. "Aki kezet emel egy nőre, az szánalmas, a konfliktusokat egyértelműen másképp kell megoldani" - mondta a fülöpházai illetőségű ember. De aztán ezt kiegészítette azzal, hogy "nem tudhatjuk, hogy mi történt, mert nem voltunk ott". Elmondtuk neki, hogy Balogh József az ügyészségen maga mondta el részletesen, mi történt, ez sem elég? Jó, de nem voltunk ott - hangzott a válasz.

  • Sokféle önvédelmi módszer van és sokféle technika. Mi most a defendo és a kempo elemeiből építkező megoldásokat mutatunk. Aki védekezik: én. A rosszarcú támadó: Tóth Gergő.

    megragadas5.gif
    Fotó: Indexvideo

    Egyik kézzel ráfogunk a ruhánkat megragadó kézre, a másikkal megütjük a támadót. A csuklóját vagy ujjait visszafeszítve átvesszük a kontrollt, ha kell, beviszünk rúgást is.

  • A színészt 2010 novemberében vette őrizetbe a rendőrség, miután akkori menyasszonya, Palácsik Tímea feljelentést tett ellene a 13. kerületi rendőrségen nemi erőszak és testi sértés miatt. A TV2, ahol addig dolgozott, szinte azonnal kirúgta, többek között azért is, mert már korábban is volt hasonló balhéja, akkor is nőt vert. 2001-ben is hasonló okból kapott felfüggesztettet; súlyos testi sértés miatt állt a bíróság elé, az ütések szenvedő alanya akkori barátnője volt. A kirúgott színészt két nappal az őrizetbe vétele után előzetes letartóztatásba helyezték, tíz nap után azonban szabadon távozhatott. A módosított vád szerint a színész 2009-ben úgy megütötte Palácsikot, hogy feldagadt a szeme, valamint kétszer is jól megrúgta westerncsizmájával. Négy és fél éves börtönbüntetését tölti.

  • Szerda nem az a nap, amikor ő be szokott jönni - mondták a fülöpházai polgármesteri hivatalban, amikor újra érdeklődtünk. Arra a kérdésre, hogy hol van most Balogh József, a két titkárnő nem tudott semmit mondani. Azt mondták, ők egyáltalán nem is várták ma.

  • Az országban több civil és állami szervezet is foglalkozik a családon belüli erőszak áldozatainak segítésével. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat ingyenes hívható számán például akár azonnal intézkednek a bántalmazott elmenekítéséről egy titkos menedékhelyre. A titkos krízisotthonokban 30+30 napig maradhatnak a bántalmazottak, díjmentes ellátással.

  • Az Alaptörvény ezt mondja:
    Az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnik

    • a) az Országgyűlés megbízatásának megszűnésével;
    • b) halálával;
    • c) összeférhetetlenség kimondásával;
    • d) lemondásával;
    • e) ha a megválasztásához szükséges feltételek már nem állnak fenn;
    • f) ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában.
  • Még a szemét is behunyta, úgy lőtt

    2009-ben felmentett a bíróság egy 47 éves budapesti nőt, aki egy vadászpuskával fejbe lőtte alvó fiát. Az ítélet szerint a nő nem vonható felelősségre, mert súlyos kokainhasználó fia miatt hosszú ideje rettegésben élt, és tettének elkövetésekor beszűkült tudatállapotban volt. Utánajártunk mit jelent ez az elmeállapot, miben más egy ilyen tett, mint az előre eltervezett, vagy hirtelen felindulásból elkövetett emberölés. Összehasonlítottuk annak a 46 éves nőnek az esetével, aki hét évet kapott, miután megsebesítette egy pisztollyal élettársát. A férfi őt, várandós lányát és rákos édesanyját is súlyosan bántalmazta. Mindkét nő a saját- és családja védelmével indokolta tettét.

  • A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője, Vadai Ágnes nálunk értesült a hírről, majd Facebookján reagált:

    Ha igaz az index információja, akkor kizárták az asszonyverő Balogh Józsefet a Fideszből. DE! Itt nem ér véget az ügy. Baloghnak távoznia kell az Országgyűlésből, és le kell mondania polgármesteri tisztségéről is. Ilyen ember nem dönthet senki más sorsáról!!

    • Balogh József már május óta nem tagja a Fidesz-KDNP frakciónak
    • Balogh József a magyar országgyűlés független képviselője
    • Balogh József párttagsága ma megszűnt a Fideszben
    • Balogh József Fülöpháza honlapján Fidesz-KDNP-s polgármesternek nevezi magát
  • Tegnap még egy féléves váddal vágott vissza a Fidesz

    Várnai László LMP-s önkormányzati képviselő még májusban tájékoztatta a pártot arról, hogy volt élettársa bántalmazásért tett bejelentést ellene. Ezután az LMP kérésére felfüggesztette párttagságát. Ezt a tavaszi ügyet a Magyar Hírlap hogy, hogy nem, de épp tegnap, Balogh József vallomásának napvilágra kerülése után egy nappal ásta elő. A fideszes Papcsák Ferenc által vezetett önkormányzat pedig egy közleményben ment neki az LMP-nek.

  • cikkünk a témában:

    Balogh továbbra sem mond le

    A képviselő az Indexnek határozottan kijelentette, nem mond le parlamenti mandátumáról. Balogh Fidesz-tagságával kapcsolatos álláspontjáról cikkünkben olvashat részleteket.

  • Az Országgyűlésről szóló 2012-es törvény ezt mondja:

    100. § (1) A képviselő a házelnökhöz benyújtott írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról.

    (2) A képviselő képviselői megbízatása a lemondás benyújtásával szűnik meg. A lemondás érvényességéhez elfogadó nyilatkozat nem szükséges.

    (3) A képviselő lemondásának tényét az ülést vezető elnök haladéktalanul bejelenti az Országgyűlésnek.

  • Fontos, hogy nem pszichopaták ezek az emberek, tettük egy nagyon pontosan kalkulált dolog. A bántalmazó pontosan tudja, hogy mivel alázhatja meg az áldozatát: pontosan tudja, hogy hová kell ütnie, hogy a seb ne látszódjon ki a ruha alól. Pontosan tudja, hogy kiktől kell izolálnia az áldozatát, hogy ne kapjon segítséget, és hogy mik azok a mondatok, amikkel le tudja építeni az önbizalmát.

  • Bár a fülöpházaiak véleménye erősen megoszlik a nőverésről, azt szinte mindenki elismeri, hogy Balogh sokat tett a településért. Eddig csak drága boltok voltak, de ő megcsinálta a Kispiac nevű üzletet, ahová minden helyi termelő beviheti az áruját, azt átveszik tőle és árusítják. Csendben jegyezzük meg, hogy a képen a Kispiac melletti fabódé az Balogh József fiának trafikja.

  • Az apja addig verte, amíg el nem fáradt

    Attila 34 éves pszichológus. Értelmiségi családban nőtt fel, tizenöt évesen saját maga kérte állami gondozásba helyezését, miután édesapja hat éves korától minden héten legalább kétszer, gyakran hat órán keresztül verte. Megkönnyebbült, amikor kislánya, és nem fia született. Olvassa el Attilával 2009-ben készült interjúnkat!

  • Szóval Balogh mégsem mond le, nemrég telefonon jelentette ezt ki Spirk kollégának. Nyilván amíg az ellene folyó eljárás nem jut el abba a fázisba, jól jön az a képviselői fizetés. De vajon bírja-e majd a nyomást? Bizonyára kitartó, szívós ember Balogh. De mi is azok vagyunk.

    Le fog-e mégis mondani parlamenti mandátumáról Balogh József?

  • A 2011-es, hatályos önkormányzati törvény méltatlanságra vonatkozó passzusai csak a 2014-es önkormányzati választások napján lépnek majd hatályba.
    A szabályok ezek lesznek majd:
    38. § (1) Méltatlanság miatt a képviselő-testület határozatával megszünteti annak az önkormányzati képviselőnek a megbízatását,

    • a) akit a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltottak;
    • b) akit szándékos bûncselekmény miatt jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek;
    • c) akinek kényszergyógykezelését a bíróság jogerősen elrendelte;
    • d) akinek az állammal, önkormányzattal szemben – a lehetséges jogorvoslati eljárások kimerítését követően – köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül – részletfizetés vagy fizetési halasztás esetén az ezt engedélyező határozat rendelkezéseinek megfelelően – nem rendezi;
    • e) akinek a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései alapján a felszámolás során ki nem elégített követelésekért a bíróság jogerősen megállapította a felelősségét és a bírósági határozat szerinti helytállási kötelezettségét nem teljesítette;
    • f) aki a vele szemben megindított bírósági eljárást lezáró jogerős bírósági döntés végrehajtását akadályozza, vagy azt neki felróható módon elmulasztja;
    • g) aki a 36. §-ban szabályozott összeférhetetlenségi okot nem hozza a képviselő-testület tudomására.
  • A bántalmazás nem pusztán verésből áll. Amikor valakit vernek, azon a szinten már a többi bántalmazás is jellemzően jelen van, így például a szóbeli bántalmazás mindig megelőzi a fizikait. A "lelki terrornak" ugyanúgy következményei vannak, mint a testi bántalmazásnak. Egy igazságügyi pszichológus szakértő, ha ért hozzá, képes ezt megállapítani. A jog viszont alig kezeli.

  • Mel Gibson erőszakbotránya akkor robbant ki, amikor a bántalmazott barátnő, Oksana Grigorieva kiszivárogtatotta egy telefonbeszélgetés felvételét, amelyen a színész káromkodik és megfenyegeti a nőt. A botrány során kiderült, Gibson korábban meg is ütötte Grigorievát, amiért három év felfüggesztett börtönre és egy év közmunkára ítélték.

    A botrány kirobbanásakor még úgy volt, hogy Gibson szerepelni fog a Másnaposok 2-ben, de a felvételeken hallható szexista, erőszakos megjegyzései miatt kirúgták a stábból, és elhalasztották a The Beaver című filmjének bemutatóját is.  A hollywoody sztárok közül egyébként nagyon kevesen álltak ki Gibson mellett, de meglepő módon Whoopi Goldberg és Jodi Foster köztük volt.

  • Akár éjjel, akár nappal

  • Sokféle önvédelmi módszer van és sokféle technika. Mi most a defendo és a kempo elemeiből építkező megoldásokat mutatunk. Aki védekezik: én. A rosszarcú támadó: Tóth Gergő.

    saller4.gif
    Fotó: Indexvideo

    Az ütésre emelt kezet felemelt kézzel leblokkoljuk, a támadót arcba vágjuk. A kezét elkapjuk, magunkhoz rántjuk, hogy meggörnyedjen. Így olyan testhelyzetbe kerül, hogy már könnyű megrúgni.