Ivó, Milán
EUR 383,68 Ft
USD 365,42 Ft
6 °C
26 °C

Öt gyilkossággal vádolják a csepeli bandát

2013.11.21. 09:36
Életfogytiglan fegyházba záratná az ügyészség a szerb B. Dragant és egyik társát a csepeli eperföldi gyilkosságok miatt. Több mint két évvel azután, hogy az erdős területen brutális támadás ért egy erdélyi fiatalembert, élve beásták a földbe, a szövevényes, brutális bűnügy nyomozása véget ért. Az ügyészség benyújtotta a vádiratot.

A Fővárosi Főügyészség benyújtotta a vádiratot a csepeli eperföldi gyilkosságok ügyében. B. Dragannak és társainak előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésért és más bűncselekményekért kell felelniük.

A vádirat szerint B. Dragan elsőrendű vádlott 2007 nyarán a csepeli erdőbe és a mellette lévő eperföldekre költözött, társai később követték. Az itt kialakított hajléktalantáborban B. Dragan magát olyan szerb háborús veteránnak mondta, akit foglyok kínzására és pszichikai megfélemlítésére is kiképeztek. Azt tervezte, hogy a vezetésével hajléktalan társaiból egy bűnbandát szervez.

Életfogytiglanra bezárnák kettőjüket

Az ügyészség megfogalmazása szerint „a vádlottak az ezt követő időszakban, jellemzően korábbi sérelmek, illetve az ebből adódó erős ellenszenv miatt” összesen öt embert, köztük 2010 szeptemberében egy diósdi férfit, majd 2011 januárjában egy, a vádlottak táborhelyének közelében élő négytagú családot öltek meg.

Az ügyben összesen négy embert vádol az ügyészség. Kettőjük esetében életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványoznak, a másik kettőt határozott időre ültetnék le.

Évekig tartott a szálak kibogozása

Azt, hogy az eperföldi gyilkosságok ügye mennyire szövevényes és bonyolult, jól mutatja, hogy milyen szokatlanul sokáig tartott a nyomozás ahhoz képest, hogy a négy vádlott viszonylag korán a rendőrség látókörébe, aztán pedig előzetes letartóztatásba került. A vádemelésig több mint két év telt el azután, hogy ezek az emberek rács mögé kerültek.

Az eperföldi ügy a 2012- augusztus 3-i eseményekkel robbant ki. Ekkor megtámadtak ezen a környéken egy erdélyi fiatalembert, megkötözve beásták a földbe, de sikerült megszöknie, és értesítette a rendőrséget. Ezután elásott emberi maradványokat találtak meg a helyszínen. Kiderült róluk, hogy egy négytagú család földi maradványairól van szó.

Hiányzott a holttest

Az első gyanúsítottat, Cs. Jánost még azon a napon elfogták, amikor az erdélyi fiatalembernek sikerült megszöknie. Nem sokkal később kiderült, hogy egy diósdi férfit is megöltek az eperföldön, az ő holtteste azonban nem került elő.

A bűnlajstrom egyre bővült. Az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda 2012 márciusában állt ki a sajtó elé azzal, hogy az eperföldön 2010 októberében brutális támadás ért egy kecskeméti férfit is. Két férfi rontott rá, gázpisztollyal lövöldöztek a fejére, majd krisztusi pózban kikötözték egy betondarabhoz, elvették az értékeit, és magára hagyták. Végül sikerült valahogy kiszabadulnia.

Az akkori, tavaly márciusi sajtótájékoztatón az NNI életvédelmi osztályának vezetője, Deme Tamás azt mondta, hogy a nyomozás jelenlegi állása szerint úgy tűnik, nincs olyan elkövető, aki még ne lenne előzetes letartóztatásban. Ráadásul a gyanúsítottak egy része  - köztük Dragan is - együttműködött a rendőrökkel, részletes vallomásokat tettek.

Kifosztás és személyi szabadság megsértése is a bűnlajstromon

Deme ugyanakkor már ekkor azt jósolta, hogy a nyomozás elfog még tartani egy darabig. Ezt akkor azzal magyarázta, hogy akár újabb gyilkosságok felderítése is várható, ugyanis a nyomozás további, személy elleni erőszakos bűncselekményekre utaló adatokat tárt fel, melyek között újabb emberölésre, illetve annak kísérletére utaló adatok is vannak. Ezek részleteiről az NNI akkor nem adott tájékoztatást.

A Fővárosi Főügyészség az Index megkeresésére csütörtökön közölte, az emberölésen kívül pontosan milyen más bűncselekményekkel vádolták meg végül a négy embert: emberölés előkészülete, csoportosan elkövetett kifosztás, személyi szabadság megsértése, súlyos testi sértés.

Az ügy legismertebbé vált, központi figurájából, B. Draganból lett az elsőrendű vádlott.  A másodrendű vádlott B. Zsolt, akit Ausztriában fogtak el 2011. szeptember 14-én. A harmadrendű vádlott az elsőként elfogott Cs. János. A negyedrendű vádlott pedig K. Krisztián, aki annak a három csepeli rablónak az egyike, akiket még 2011 áprilisában, tehát még hónapokkal a gyilkossági ügy kipattanása előtt vettek őrizetbe vendéglátóhelyek, közértek ellen elkövetett fegyveres rablások miatt.

Megkérdeztük, hogy a vádiratban foglalt tényállás szerint volt-e még rajtuk kívül olyan elkövetője, résztvevője a vád tárgyává tett bűncselekményeknek (elsősorban az emberölésnek), akit ezidáig nem sikerült azonosítani, illetve elfogni. Az ügyészség válasza ez volt: "a vád szerint az emberöléseket a fent említett terheltek követték el".

"Az ügyben igen széleskörű, kiterjedt - így szükségszerűen időt igénylő - nyomozás folyt, amely a történtek teljeskörű felderítésére, illetve a bizonyítékok beszerzésére irányult, és amelynek eredményeként megalapozott döntés született a vádemelés kérdésében" - válaszolta az ügyészség szóvivője arra a kérdésünkre, mi miatt tartott a megszokottnál hosszabb ideig a nyomozás.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek