no

Puhulnak a szocialisták, nyomul az LMP

2013.11.28. 17:41 Módosítva: 2013.11.29. 17:05
A NAV-vizsgálóbizottságot még egy MSZP-s írta alá, a szombathelyi Ipkovich György. Burány Sándor pedig csak annyit kér, az elé rakott íven ne legyen jobbikos. Az LMP-sek nem adják fel, hogy összejöjjön a 77 támogató.

Bekeményített az LMP: az ökopárt politikusai ahol csak lehet, megpróbálnak szocialista aláírásokat szerezni a parlamenti NAV-vizsgálóbizottság felállításához. Az MSZP azért áll ellen, mert nem akarnak egy listán szerepelni a jobbikosokkal. Ők egy parlamenti határozati javaslattal köteleznék a kormányt arra, hogy vizsgálja ki a botrányt. Az LMP és Horváth András többek között azzal érvel a vizsgálóbizottság mellett, hogy ott olyan tanúk is megszólalhatnának egy zárt ülésen, akik a nyilvánosságot nem vállalnák.

Szerdán egy határozatképtelen bizottsági ülésen (melyet a fideszesek szabotáltak) Vágó Gábor az ott megjelenő MSZP pártelnök-frakcióvezetőn, Mesterházy Attilán is megpróbált bevasalni egy aláírást, sikertelenül. A bizottsági ülésen egyébként Horváth András volt NAV-ellenőr árult el újabb részleteket az áfacsalási botrányról, az érintett cégekről, na meg a csalásról már jóval korábban tudomást szerző fideszesekről:

Zöld mappában az egész NAV-botrány

Mesterházy a bizottsági megjelenésén túl egy kérdést nyújtott be Orbán Viktorhoz, hogy mit tett a miniszterelnök eddig a NAV-botrány feltárásáért, valamint honlapjára feltöltött egy közös fotót Horváth Andrással. A szocialisták központi álláspontja tehát változatlan: elviekben mindenben támogatják a NAV-botrány feltárását, de a vizsgálóbizottsági kezdeményezést a Jobbik miatt továbbra sem írják alá.

Renitenskednek a szombathelyiek

A Schiffer András és Szél Bernadett által vezetett pártnak a mai napig két aláírója volt a szocialistáktól, Gőgös Zoltáné és Kovács Tiboré – valamint egy fészbúkos ígéret Simon Gábor elnökhelyettestől. A csütörtöki szombathelyi közgyűlésen azonban az LMP helyi politikusának sikerült az MSZP-s Ipkovich Györgyét is megszereznie: a nyugat.hu beszámolója szerint az LMP-s Horváth Zoltán fideszeseket és MSZP-seket is megkörnyékezett, rámenősségével pedig sikerrel is járt a volt szombathelyi szocialista polgármesternél.

Ipkovich lépése annyira nem meglepő, hiszen a szombathelyi szocialisták ifjú titánja, Czeglédy Csaba volt az, aki keményen nekiment pártja parlamenti képviselőinek. A Facebookon először balfaszoknak nevezte őket (ezt később balfékre tompította) és kommentvitába keveredett Török Zsolt pártszóvivővel, majd felajánlotta, hogy szívesen átvállalja azoknak az MSZP-s honatyáknak a büntetését, akik szembe mennek frakciójuk hivatalos álláspontjával:

Kedves Pártom!

Nem lehetne, hogy teljesen véletlenül pár "rebellis" frakciótag mégis aláírja, hogy véletlenül pont annyi aláírás legyen, amennyi kell? Mindegyikük büntetését nyugodtan hajtsátok végre rajtam. (a büntetés, a büntetés átvállalása az egy metafora...) Köszönöm szépen, hogy meghallgattok. Ez így elég illedelmes?

A szintén MSZP-s Burány Sándor csütörtöki sajtótájékoztatóján pedig arról beszélt, helyesnek tartja az LMP-s kezdeményezést és nem zárkózik el az aláírástól, csak azt kéri, tartsák tiszteletben politikai nézeteit, és olyan ívet tegyenek elé, amelyen nem szerepel jobbikos szignó. 

Tessék, itt van, válassz!

Az LMP-nek múlt péntekig 42 aláírást sikerült összegyűjtenie. Azóta csak újabb jobbikosok és a PM-es Szilágyi Péter csatlakozott, illetve ma a szocialista Ipkovich, vagyis elég távol vannak még azonban a vizsgálóbizottság kezdeményezéséhez szükséges 77 aláírótól. Szél Bernadett a kezdeményezésüket amúgy támogató Együtt-PM politikusait szólította fel, hogy segítsenek megszerezni választási szövetségesük, az MSZP képviselőinek aláírását.