Pokolba Horváth Andrással

2013.11.20. 16:02 Módosítva: 2013.11.20. 17:38
Megkezdődött a NAV-botrány második szakasza: a politikai erők rájöttek, hogy muszáj lesz állást foglalniuk, és meg is indult a helyezkedés – ám senki nem tudja, melyik pozícióval lehet nagyot nyerni vagy veszíteni, vagy egyáltalán mekkorára nőhet az ügy. A Fidesz inkább elfelejtené már ezt az egészet, az LMP teljesen beleállt a történetbe, az MSZP pedig a Jobbik miatt kényszerült magyarázkodásra.

Nem tudom eldönteni, hogy szent őrült vagy őrült, ezt ti tudjátok, ti beszéltetek vele 

– utalt az egyik ellenzéki párt vezető politikusa Horváth András volt NAV-ellenőr interjújára, melyet az Indexnek adott. Van olyan ellenzéki képviselő, aki irreálisnak tartja, hogy a kiemelt adózók tényleg ezermilliárdot csaljanak el, ami baromi sok pénz – a csalást azért elhiszi, de az összeg nagyságrendjét vitatja. A Vs.hu-nak nyilatkozó kormánypártiak is ugyanerről beszéltek. De akad olyan is, aki még ennél is óvatosabb, és Horváth ábráit és magyarázatait túl zavarosnak találja,

a bajai videó után ugyanis mindenki máshogy áll az ilyen nagy leleplezésekhez. Mondjon neveket, mutasson rá cégekre, vegye elő a papírjait!       

– magyarázza, hogy a pártja miért tart inkább pár lépés távolságot, amíg nem kerülnek elő konkrét bizonyítékok. 

Horváth szerint Gyurcsány alatt fordultak rosszra a dolgok

A NAV-botrány az LMP-t leszámítva egy szempontból közös nevezőre hozta a politikai erőket: nem tudják hová tenni ezt a furcsa pasast, aki régen fideszes volt, vannak is fideszes kapcsolatai, mégis a politika világán kívülről jön. Na és persze azt sem látják, hogy az egész balhé kire üthet vissza. Nem csoda, hiszen Horváth vádjai egy kormányzati ciklusokon átívelő időszakra vonatkoznak, amiben az MSZP-től Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kormányain át a Fideszig és a második Orbán-kabinetig tényleg mindenki benne van. Mi történne, ha Horváth előállna konkrét vádakkal is, és ezeket a vádakat bizonyítani is lehetne? Az, hogy bárki megszívhatja, aki 2002 óta kormányközelbe került. Szlovákiában Robert Ficónak például úgy sikerült a közelmúlt korrupciós gigabotrányát, a Gorilla-ügyet rákennie a jobboldalra, hogy közben ő és pártja is nyakig benne volt.

A magyar baloldal azért nem lehet nyugodt, mert Horváth azt állítja, 2007-től romlott jelentősen a helyzet. Gyurcsány Ferenc alatt ekkor szervezték át jelentősen az adóhivatalt. Horváth arról is beszél, hogy az új vezetők körében „hatalmas kontraszelekció volt", és azokról a területekről, ahol a hivatal munkatársai kényes ügyekkel találkoztak, távozási hullám indult be. Az APEH vezetője ebben az időszakban, 2005-től 2010-ig Szikora János volt: az addig vidéki, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei APEH-es Szikorát az MSZP-ben a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere, Veres János embereként könyvelték el, ilyen hátszéllel került az országos hivatal élére, Király László György helyére. Szikorát próbáltuk keresni, ő azonban elzárkózott attól, hogy az ügyben nyilatkozzon.

Legutóbb viszont Király László György és Szikora János is már Bajnai Gordon oldalán tűnt fel. Előbbi Kecskeméten lehetett volna Együtt-PM-es képviselőjelölt, ha a szocialisták ebbe belemennek, Szikora pedig a Haza és Haladásnak adott szakmai tanácsokat. Szigetvári Viktor azt mondta az Indexnek, „tiszteletteljes viszony″ van Szikora és Bajnai között. Szikora nem tagja a Haza és Haladás Egyesületnek, a napi szintű gazdaságpolitikai stratégiaalkotásban nem vett részt, de tanácsaival segít, és egy szabolcsi rendezvényen fel is lépett E14-es színekben. Szigetvári arról is beszélt, hogy maga Horváth András az ATV egyik műsorában a „pozitív oldalon″ említette Bajnai Gordon pártját, mivel ők is támogatják a NAV ügyeinek feltárását. Ugyancsak támogatják az LMP-s vizsgálóbizottságot, mert szerinte

önmagában ügyészségi pályára rátolni ezt a történetet, mint ahogy most a Fidesz akarja, egy ilyen jogállamban nem lehet.

Fidesz: A botrány úgyis el fog ülni

A Fidesz felelőssége sokkal egyértelműbben felvethető: Horváth már két éve, 2011-ben egy levélben leírta a párt vezetőinek gyakorlatilag ugyanazt, amivel most a nyilvánosság elé állt, ezt a levelet pedig az Átlátszó.hu most nyilvánosságra is hozta. A fideszesek akkor semmit nem reagáltak, és most hétfőn is a Vs.hu-nak többen is azt nyilatkozták, továbbra sem foglalkoznak az üggyel. Mert hogy Horváth túloz, és egyébként is, szerintük ez az egész botrány úgyis el fog ülni. Kedden Rogán Antal mégis reagált az interneten megjelenő 2011-es levélre, de csak arról beszélt, hogy a megfogalmazott vádak szerinte általánosak, 

egyetlen konkrét ügyről sem beszél benne a szerzője, egyetlen cégnév vagy személynév sem szerepel benne.

Ami egyébként igaz is. Egy szocialista politikus az Indexnek azt mondta, ő arra számított, hogy a Fidesz majd felkarolja az LMP javaslatát a NAV-val foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottságról. De úgy, hogy az leginkább csak 2002-től 2010-ig foglalkozzon az adóhatósággal, és így a baloldalt üssék vele. Mivel nem ez történt, szerinte a kormányoldal ejteni akarja az ügyet. Eddig egyébként minden jel erre mutat: a Fidesz nem támogatta az LMP kezdeményezést, Varga Mihály nem kívánja az adóhatóságra vonatkozó vizsgálatokat újra kinyitni, Rogán Antal szerint pedig legfeljebb az ügyészségnek van itt dolga. A leghajmeresztőbb mégis az a belső NAV-ellenőrzés, amit egyetlen hétvége alatt rögtön letudtak:

a hétvégén lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az intézmény a jogszabályoknak megfelelően járt el az adózók ellenőrzésénél, mindenfajta részrehajlás, vagy indokolatlan előny biztosítása nélkül.

Ja, és volt munkahelye persze jól fel is jelentette Horváthot rágalmazás miatt.

MSZP: Azokkal, akik lezsidózzák a Steinert? 

Furcsa helyzetbe került viszont az MSZP, akik támogatnának minden olyan kezdeményezést, ami a NAV-botrány feltárására irányul – az LMP által kitalált vizsgálóbizottságosdihoz azonban mégsem adják aláírásukat. Ezt Schiffer András és Ángyán József úgy értékelte, hogy kétpárti maffiahálózat jött létre, akad azonban egy egyszerűbb magyarázat: a szocialistákat ugyanis Mesterházy Attila egy korábbi ígérete köti, miszerint a Jobbikkal közösen semmiben nem vesznek részt. Márpedig Schifferék akciójára a nemzeti radikálisok addigra már rácsatlakoztak. 

A szocialistákra emiatt kedden kisebb nyomás nehezedett, hiszen ha ők nem írnak alá, nem jön össze a bizottság kezdeményezéséhez szükséges 78 aláírás sem. Ráadásul miközben a pártelnök, Mesterházy Attila kedden az ATV-ben Havas Henriknek magyarázta el az érveit, hogy miért nem közösködnek a Jobbikkal, több MSZP-s is szembement a hivatalos állásponttal. A Lazáry-ügyben ismertté vált szombathelyi Czeglédy Csaba például nemes egyszerűséggel „a világ balfaszainak″ nevezte a parlamenti MSZP-frakcióban ülőket, majd Török Zsolt pártszóvivővel  keveredett kommentcsatába a Facebookon – hogy aztán a közszolgálati híradó ötperces blokkban csámcsogjon a vitájukon. Czeglédy utólag szerkesztett a bejegyzésén, a balfasz szót a balfékre cserélte.

Ugyancsak a Facebookon beszélt ki Simon Gábor elnökhelyettes, aki azt állította, ő maga aláírja az LMP kezdeményezését, és hogy ezt egyébként több frakciótársa is már megtette. Az Index szocialista forrásból úgy értesült, két képviselőjük valóban csatlakozott Schifferék aláírásgyűjtéséhez, de még azelőtt, hogy tudtak volna a Jobbik részvételéről. Megkérdeztük Schiffer Andrást is, aki elmondta, tényleg két MSZP-s aláíró van eddig, Gőgös Zoltán és Kovács Tibor. Szocialista forrásunk egyébként úgy értékelte Simon állásfoglalását, hogy a párt vezetésével azt nem egyeztette, és csupán a külső nyomásnak próbált megfelelni, de az MSZP hivatalos véleménye ettől még nem változott. 

Nem csak arról van szó, hogy mit mondtunk korábban a velük való együttműködésről. Akik a Steinernek odaordítják, hogy dögölj meg, te zsidó, talán érthető, hogy azokkal nem akarunk semmit közösen.

– mondta forrásunk, aki szerint egyébként hiába is jönne össze a Jobbikkal együtt 78 aláírás a vizsgálóbizottsághoz, ez az egész egy műbalhé. Ugyanis utána arról a parlamentnek is szavaznia kell, ahol a Fidesz majd szépen lesöpri az egészet. Még azt is hozzátette, azért már keresik a módját, hogy a jobbikos dilemmát kiküszöbölve valahogyan a kormánypártot színvallásra tudják kényszeríteni. Ez a megoldás végül egy határozati javaslat lesz, melyben a botrány kivizsgálására köteleznék a kormányt.

A szocialisták a kérdést hivatalosan majd a csütörtöki frakcióülésükön tárgyalják meg.

LMP: Beleálltak a történetbe

Láttam már paranoid civil bejelentéseket, nagy összeesküvés-elméleteket, ez nem az, ez túl kimunkált.

– ezt már az LMP frakcióvezetője, Schiffer András válaszolta arra a felvetésre, nem fél-e attól, hogy esetleg valami nagy kamuval van dolguk. A pártok közül ugyanis az LMP állt bele a leghatározottabban a sztoriba, például pénteken is tüntetni fognak a NAV Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóság épülete előtt. Schiffer szerint Horváth András azért nem vádolt eddig meg személyeket és cégeket, mert van egy jogi határ, amit a nyilvánosság előtt nem léphet át. De szerinte az ügyészségi beadványban a volt NAV-ellenőr úgyis nevesíti a felelősöket. Az LMP frakcióvezetője amúgy azt várná el, hogy egy normális államban ilyenkor az NGM, a Kehi (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) és az ügyészség is párhuzamosan eljárásokat indít, Horváth András vádjainak ugyanis a büntetőjogi dimenzión túl igazgatási következményekkel is járniuk kellene.

A parlamenti vizsgálóbizottság körüli kavarásról Schiffer elárulta: valójában napokkal azelőtt elkezdték gyűjteni az aláírásokat, hogy a nyilvánosság elé álltak volna a javaslattal. Pont azért, hogy ne legyen ilyen vagy olyan médianyomás a képviselőkön, és minél többen alá tudják azt írni. Egy Együtt-PM-es forrásunk viszont azt állította, az LMP például nem nagyon törte magát, hogy a pártot elhagyó bajnaista képviselők szignóját is összegyűjtse, szerinte nyilván a zűrös múlt, a személyes feszültség miatt. Szorosan együttműködik viszont az ügyben Schiffer András a Fidesz volt vidékfejlesztési államtitkárával, a frakcióból kilépett Ángyán Józseffel. A kérdésre, hogy ez arra is utalhat-e, hogy Ángyán közeledik az LMP-hez és esetleg csatlakozik is hozzájuk, Schiffer azt válaszolta,

korábban is együttműködtünk vele, már akkor is, amikor még államtitkár volt, és jelenleg is több ügyben, ott van például Kishantos.

Szóval Schiffer szerint a helyén kell kezelni ezt a kapcsolatot. Egyelőre nincs szó semmilyen szorosabb politikai szövetségről a földbérleti pályázatok visszásságait feltáró volt államtitkárral, és magával Horváth Andrással sem: azért állnak ki most közösen, hogy a hatóságok a súlyos vádakat legalább rendesen kivizsgálják.