Az ÁSZ-elnököt faggatják a NAV-botrányról

2013.12.09. 12:58

Az MSZP nem érti, hogyan lehet két nap alatt átvilágítani az adóhivatalt, a PM akciózott. Utolsó nap a Házból, élőben. Ezúttal az ellenzék részéről a PM-es Szabó Tímea kommentál, kormánypárti kommentelőnk viszont az utolsó pillanatban lemondta a szereplést.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az 1990 óta fennálló parlamenti rendszer utolsó teljes ülésszakának utolsó hétfőjéhez érkeztünk - bár jó esély van arra, hogy Kövér László a költségvetési szavazás elhúzódása miatt el fog rendelni egy rendkívüli ülést is. Nade lássuk, mivel készülnek mára a pártok! Kezdjük az LMP-vel, mert tőlük csak egy interpelláció érkezett, igaz azt Osztolykán Ágnes és Lengyel Szilvia közös erővel nyújtották be: Ők provokatíve fogják kérdezni a kormányt, hogy valóban a kis- és középgazdaságok kerültek-e túlsúlyba ebben a ciklusban. A kormány ezt a provokációt minden bizonnyal provokációnak fogja tartani.

  • Nahát, ma a szocialisták is párosan nyújtották be interpellációikat. Előbb Varga Zoltán és Gőgös Zoltán fognak közösen aggódni a bábolnai Ménesbirtok sorsáért, majd Ipkovich György és Nemény András pedig szintén közösen vonják kérdőre a kormányt, " Betartja-e ígéretét a társasházi közös gázvezetékek cseréjének költségmegosztására vonatkozóan?"

  • csak éppen az azonnali kérdések között. Az LMP-s Vágó Gábor ezzel kapcsolatban fogja kérdezni az Állami számvevőszék elnökéhez, a szocialista Józsa István pedig a nemzetgazdasági minisztert.

  • Nem azért, mert nem szerettük volna. Úgy volt, hogy Puskás Imre (Fidesz-KDNP) elvállalja a feladatot, de vasárnap visszamondta. Ekkor a Fidesz sajtóosztályát kértük fel, kerítsen valakit, aki szakkomentál, hogy kiegyensúlyozottak legyünk, mint a megboldogult Napkelte, de ideáig nem jelentkeztek. Hát ezért nincs most kormánypárt kommentelőnk. 

  • Napirend előtt közepesen erős felhozatalra számíthatunk: Ertsey Katalin arról fog beszélni, hogy a női jogok valójában az emberi alapjogok körébe tartoznak, Mesterházy Attila a propaganda és a valóság között akar egy éles választóvonalat húzni, Kósa Lajos viszont nem magasztoskodik, ő a munkaadók terheinek csökkentését fogja méltatni. Azt nem tudjuk, Dúró Dóra miről akar majd beszélni, felszólalásának címe mindenesetre korrupciószagot áraszt: "Rajzoljon napocskát és felhőcskét havi 50 ezer forintért!"

  • Kepli Lajos a rezsicsökkentést a fogyasztókra áthárító "simlis hulladékszállító cégek"-re hívja fel a kormány figyelmét, ők köszönik is szépen. Farkas Gergely szint már tiltakozik, méghozzá az ellen, hogy a kormány "diszkriminálja a külföldre kényszerülő magyar embereket". Bertha Szilvia utánaszámol a kormány legendás egymillió munkahelyes ígéretének, és nem tévedünk nagyot, ha úgy tippeljük: nem fogja megtalálni.

  • Azért, mert jövőre már egy 200 fős parlament kezdi meg munkáját, teljesen új házszabállyal. Az igaz, hogy a tavaszi ülésszak még az 1990-es rendszerben zajlik majd, de ez egy csonka parlamenti idény lesz, hiszen a kampányidőszakban az elmúlt évtizedekben soha nem hívták össze a parlamentet. Bár ha egy ASAP béremelésről, vagy egy újabb rezsicsökkentésről kell dönteni, akkor a kormánytöbbség az Emberek érdekében mégiscsakkénytelenlesz eltérni a szokásjogtól.

  • Azért, mert a költségvetést még nem szavazták meg, simán benne van a pixisben az, hogy Kövér László még összehívja egyszer-kétszer a T. Házat.

  • A parlamentbe jövet a kapuban összefutottam Balázs Péter színművésszel. Csak nem a Vígszínház ügyében járt itt? Persze simán lehet, hogy csak régen látta a koronát. 

  • Ertsey Kata a nők és a bántalmazottak jogairól beszél. Nyilván Balogh József nincs bent, hiszen ez a téma őt nem érinti.  Meg a sajtóhírek szerint a nőverő Lipők "tudom, hogy a kisagyra kell rúgni" Sándor, Daher Pierre vagy Illés Zoltán fideszes képviselőket sem.

  • December 10-én lesz az emberi jogok világnapja - ennek apropóján kért szót Ertsey Katalin. Az LMP-s képviselő kőkemény beszédben ábrázolja azt a közönyt, ami a családon belüli erőszakot körülveszi. Szerinte a társadalomban csak annyi az igény, hogy 

    A spalettát jól be kell zárni, mielőtt az ember a nadrágszíjhoz nyúl. 

    A családon belüli erőszakkal a politikai elit is elnéző, Balogh József például ma is itt ül a parlamentben:

    Önök, akik képesek voltak sarkából kiforgatni a jogállamot, visszamenőleges hatályú törvényeket hozni, nem képesek lemondatni a nőverő képviselőt?

    Ertsey szerint kéthetente meghal egy magyar gyerek, egyhetente meghal egy nő, naponta 20 nő szenved el bántalmazást a családon belüli erőszak következtében. A nők jogát ezért alapvető emberi jogoknak kell elismerni - vonja le a konklúziót.

  • Hát a Fidesz-KDNP - válaszol Ertseynek Rétvári Bence, aki szerint Balogh Józsefet "azonnal" kizárták a frakcióból. Csak halkan jegyeznénk meg, hogy a képviselő csak a frakcióból távozott, a pártnak még fél évig (!) tagja maradt. A kormány egyébként is szigorította a Büntető törvénykönyvet, különösen a legkiszolgáltatottabbak védelmében.

  • Rétvári válaszol. Megpróbál érdemben, de nem sikerül. Beszélgetőszobákról - mint szuper fejlesztésről - értekezik hosszasan. Ha már Szigetszentmiklós szóba került, remélem, a kormány figyelembe veszi a múlt héten benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomagomat. Ja, még azt is mondja, hogy a Fidesz nem tűri a gyengék bántalmazását! Balogh József, hol vagy???

  • ha valaki józsizott egy popdal szövegében. Józsi hol vagy?

  • Tapsolunk az indonéz delegációnak, akik megtöltik a díszpáholyt, és szemmel láthatóan nem örülnek a hidegnek. A delegáció hölgy tagja télikabátban és kötött sapiban ül középen.

  • a bankok nyaka körül - kereszténydemokrata Aradszki András, aki a devizahiteles perek jogértelmezéseiről értekezik masszív alapzajjal a háttérben. Az árfolyammal való ügyeskedést már európai szinten sem tartják okésnak.

  • Dr. Aradszki András KDNP-s képviselő küszködik a napirend előtti felszólalásával. Asszem, nem túlzok, ha azt állítom, most olvassa először.

  • Mindjárt odamegyek hozzá, és megkérdezem, hogy ő hogyan ünnepli holnap az Emberi Jogok Világnapját.

  • Rétvári Bence nagyon-nagyon óvatosan közelíti meg a devizahiteles témát: az általa felhozott precedensekben a bíróság egyszer a hitelező, egyszer a bank javára döntött. Az államtitkár hangsúlyozza, hogy az új alaptörvény védi az erőfölénnyel való visszaéléstől a fogyasztókat, de a kormány az Alkotmánybírósághoz fordult a devizahitelek ügyében, hogy ők határozzák meg az állami beavatkozás alkotmányos kereteit.

    A bank erőfölényben van, ezt kell jogegyenlőséggé tenni. 

  • A jobbikos Dúró Dóra a felszólalásában nebulókról beszélt. Ezt a szót ebben a parlamenti ciklusban, azaz 2010 óta csak a Jobbik használta a Házban, méghozzá Endrésik Zsolt és Z. Kárpát Dániel. (Endrésik azóta már nem tagja a Jobbiknak.)

  • Dúró Dóra szerint boldog-boldogtalant bepréselnek a közmunka programba, hogy ezzel javítsák a foglalkoztatottsági mutatókat. A jobbikos képviselő a legújabb, Orbán Viktor múlt heti szavaival : "civilizációs" felzárkóztató program miskolci követelményeiből idéz:

    • Ha valaki leírja a nevét és a lakcímét: 10 pont
    • Ha sikerül felhőt, napot és hópelyhet lerajzolni: 10 pont

    Dúró ezért "téli statisztikajavító melegedés"-nek nevezi ezt az egész téli képzési programot.

  • Dúró Dóra a közmunkásokról beszél.  Kíváncsian várom, hogy a kormányzat részéről hogyan érvelik meg azt, hogy havi 36 ezer forintból meg lehet élni. Ennyit keres ugyanis havonta egy napi 6 órát dolgozó közmunkás.

  • Czomba Sándor foglalkoztatásügyi államtitkár szerint 50 000 ember megfelelő képzést kap, a Jobbiknak csak a felzárkóztató programmal van baja. A Dúró Dóra által citált példák a kompetenciafelmérés nulladik körét képviselőik, és azonnal ugranak a következő modulra.

  • 2010 óta ma hangzott el először a parlamentben az a szó, hogy napocska. Ebben a ciklusban ugyanakkor még egyik képviselő sem ejtette ki a száján a felhőcske szót. 

  •  és a szocialista kormányok idején is folyt olyan program, ami a sportlétesítmények fejlesztését célozta.

  • akkor nem költene ennyi pénzt a stadionokra -  egy szurkolóra vetítve 2,5 millió forintot. A Kádár-párhuzamra "Naaaaaaaaaaaaaaaa"-nyögés tör elő a fideszes torkokból.

  • Czomba Sándor államtitkár - aki az egykulcsos adónak köszönhetően  havonta 168.206 forinttal többet visz haza -  arra büszke, hogy ennyien még nem vettek részt közfoglalkoztatásban, mint most. Szerinte a közmunka egy kitűnő lehetőséggel kecsegető program, ahol "jogi ismereteket" lehet például szerezni. Tényleg? Szerintem meg ez egy alantas rendészeti kérdéssé csonkított, megalázásra és lenézésre épített program, ami semmi másra nem jó, mint az emberek megnyomorítására. Ez jött ki a Fidesz-KDNP agytrösztjeiből. Fogalmuk sincs, hogyan lesz itt munkahely.

  • Mesterházy nem akar sokat árnyalni: Vagy a stadionokra költünk, vagy a gyermekek éhezésének megszünttésére, az MSZP ez utóbbit választja. De jönnek még az egészségügyi, szociális és egyébb lehetőségek is.

  • "Adózási ismeretek" is tanulnak a közmunkára ítéltetettek - mondta még Czomba. Hát ez mondjuk pont ráférne a fideszesekre is, mert nagyon nem akarják megtudni, hogyan is működött az adócsalás "intézménye" a NAV-nál.

  • a szocialisták nem vették észre, mi is történik Magyarországon - kezdi válaszát Soltész Miklós. És tudják mi történik? Na mi? Hát az, hogy

    Budapest végre úgy néz ki, mint fénykorában!