Rendkívüli ülésnap az Országgyűlésben

2014.06.19. 11:55
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bana Tibor Jobbikos képviselő ígéretesnek tűnő interpellációja, amelyben azt feszegette volna, hogy mikor kezdi el a kormány végre az IGAZI szabadságharcot.

  • Harangozó Tamás azon bosszankodik, hogy az ő telefonját a Parlamentben lopták el, a rendőrség mégsem jutott még a nyomára. Mire számítson akkor egy átlagpolgár?

    Ezzel szemben a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhel esküvőjén eltűnt két iPhone előkerítésére már milliókat költöttek, DNS-mintákat vettek és az életvédelmi osztályt állították az ügyre. Harangozót az érdekli különösen, hogy kié volt a telefon, melyik állami vezető mobilja tűnt el, amiért ilyen fontos az előkerítése.

    Tasnádi László államtitkár nagy bajba kerülhet, ha nem tanul meg ügyesebben kitérni a kényelmetlen kérdések elől, mert amit erre a kérdésre válaszolt, azt senki nem veheti komolyan. Szerinte a rendőrség minden ügyben a teljes tényfeltárásra köteles, szóval saját maga dönthet, hogy mikor milyen eszközt használ a nyomozásban. Más ügyekben is vesznek igénybe drága szakértőket, szóval semmi gond nincs. Tasnádi szerint nem szép dolog kipécézni a miniszterelnök lányának esküvőjén történteket, hanem összességében kell nézni a nyomozásokat.

    Tasnádi azt mondta, hogy összesen 26 főtől vettek DNS-mintát. Az államtitkár nem tudja, hogy valóban az "életesek" nyomoznak-e, de amúgy meg a parancsnok dolga, hogy döntsön az ügyek rendőrségen belüli elosztásáról, tehát neki ehhez semmi köze.

  • Novák Előd az ingyenes internet bevezetésére használná fel a reklámadó bevételeit, wow! Kicsit szomorú is a Jobbik, hogy ezt a javaslatukat nem vette figyelmbe a kormány, mert így versenyhátrányba kerül az ország, már most nálunk a 3. legalacsonyabb a mobilinternet penetráció az EU-ban.

  • Tállai András szerint fontosabb társadalompolitikai célok is vannak, és a reklámadó bevételeit (ha lesznek egyáltalán) ezekre fordítanák, például az oktatás fejlesztésére. Novák Előd viszontválaszában megjegyezte, hogy az alanyi jogú internet az oktatást is fejlesztené egyébként. A Jobbikos képviselő szerint ha nem is a reklámadó bevételeiből, de más forrásokból is megvalósíthatná az ingyen internet bevezetését.

  • Bencsik János fideszes képviselő: Hogyan készül a kormány egy következő gázkrízisre?

    Fónagy János államtitkár: Minden rendben, az ukrajnai problémák nem érintenek minket. Biztonságosak a tárolóink, elegendő gáz van bennük, télre is jut majd elég.

    A saját pártjának alákérdező képviselő és az államtitkár párbeszédét nem közvetítjük, hallgassanak helyette zenét!

  • Szél Bernadett szerint eddig minden kormány a mának élt, ezért nem gondolt a fiatalok problémáira, amelyek a tömeges elvándorláshoz vezetnek, ami pedig ahhoz vezet, hogy nem tudják majd segíteni öreg szüleiket. Szél Bernadett azt is megkérdezte, idén miért nincs kormányzati nyárimunka-program, ami sok diáknak segített tavaly.

    Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár megnyugtatta Szélt, hogy lesz idén is ilyen program, már mindjárt indul is.

    És ehhez a poszthoz dukál természetesen minden idők legnagyobb slágere, az Álomhajó a Carpe Diemtől:

  • Az ügyészség elfogultságáról kérdezi Polt Péter legfőbb ügyészt a szocialista Varga László. Szerinte ha ellenzéki képviselő jelent fel kormánypártit, akkor az üggyel nem foglalkoznak, fordított esetben viszont beindul az ügyészi vasököl. Apropóként az idén májusban felmentett Molnár Gyula volt szocialista polgármester ügyét hozta, Varga szerint a végül megalapozatlannak talált vád a választási kampány része volt csupán.

    Polt szerint az ügyészség az azonos ügyeket azonosan, a különböző ügyeket különbözően kezeli, és mindig betartja a törvényeket.

    A legfőbb ügyész egyébként előszeretettel bulizik együtt Orbánnal, ott volt a felcsúti stadion avatóünnepségén és a Gundelben is, amikor azt ünnepelték, hogy újra Orbán lehet miniszterelnök. Ez biztosan nem erősíti az ügyészség függetlenségének látszatát.

  • Egy ózdi család történetét ecsetelte azonnali kérdésében Egyed Zsolt jobbikos képviselő, aki szerint egy cigány család folyamatosan terrorizál egy nem cigány családot Ózdon, de a rendőrség nem tesz semmit. Bezzeg ha mindez egy cigány családdal történne, akkor már rég bíróság előtt lennének az elkövetők gyűlölet-bűncselekmény miatt - mondta.  Egyed azt javasolta az illetékes államtitkárnak, hogy éljen egy kicsit az ózdi Hétes telepen, és akkor majd megérti, hogy miről is van szó. Az államtitkár szerint egyébként már intézkedett az ügyben a rendőrség, de nem etnikai alapon.

  • Hát persze, hogy nagyon, de tényleg nagyon jó lesz a munkahelyvédelmi akcióterv. Szászfalvi László KDNP-s képviselő kérdezett, a szintén kormánypárti Czomba Sándor válaszol, az alákérdezéseket nem közvetítjük. A csökkenő munkanélküliségre, a százezer új álláskeresőre és a pályakezdő fiatalokra ezzel a számmal emlékezünk:

  • A klímaváltozás miatt vannak akkora viharok Magyarországon (mint például az Yvette), amelyek hatalmas erdőket pusztítanak el Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő szerint. A kérdés az, hogy mit lehet tenni ez ellen? Nagy István fideszes államtitkár felolvasott néhány törvényt, és megemlítette, hogy a fontos kutatási terület számukra a klímaváltozás.

  • Kezdjenek intervenciós felvásárlásba, ha szükséges!

    – mondta Harangozó Gábor MSZP-s képviselő, aki a meggytermesztők nehéz sorsáról beszélt. Szerinte az államnak kellene megvédenie a meggytermesztőket, ha már túl sok lesz a termés.

    Nagy István államtitkár rendkívül informatív válaszát azzal kezdte, hogy felsorolta azokat a megyéket, ahol a legtöbb meggy terem, illetve megbecsülte, hogy hány tonna gyümölcs teremhet idén. Mivel jó lesz a termés, alacsony lesz az ár. A megoldás pedig a meggybefőtt! Azt tárolni lehet, aztán később keleten el lehet adni.

  • 80 ezer forint körül van a KSH szerint a létminimum, a minimálbér nettója viszont csak 60 ezer körül van. Gúr Nándor MSZP-s képviselő azt kérdezi, hogy mit tesz a kormány a bérből élők szegénységének megszüntetése érdekében.

    Czomba Sándor államtitkár, szerint a szocialista kormányok sokkal rosszabbul teljesítettek, utána egy válságból kellett kihozni az országot, de 2013-tól kezdve viszont fordulat következett, és ma már sokkal jobb a helyzet.

  • Az LMP-s Schmuck Erzsébet a rákkeltő szálló porról kérdezett, ami miatt még kötelességszegési eljárást is indított az Európai Bizottság Magyarország ellen. Nagy István államtitkár válasza szerint a szálló porért főként a határon túlról érkező káros anyagok felelősek.

  • Na nem nagyon, de László Tamás mégis pozitívan beszélt egy évekkel ezelőtt tervezett, de végül meg nem valósult, a Norvég Alapból finanszírozni tervezett projektről. Az M3-as bevezető szakaszán szeretne zajvédő falat látni a képviselő, Fónagy János államtitkár szerint nincs EU-s pénz a falakra, de valahogy meg akarják oldani a problémát.

  • Meghétszereződött a hepatitis A-betegek száma Magyarországon Heringes Anita MSZP-s képviselő adatai szerint, ráadásul a WHO is visszaminősítette az országot. Heringes szerint a szegénységgel együtt nő a hepatitises betegek száma Magyarországon.

    Rétvári Bence szerint csalóka kiragadni a hepatitist a betegségek közül, mert az 50 legfertőzőbb betegségből csak tíz fertőzöttsége növekedett.

  • Kulcsár Gergely jobbikos képviselő szerint felesleges konfrontációt eredményez az oroszokkal, hogy Magyarország a visegrádi négyek keretén belül ukránokkal közös harccsoportban venne részt.

    Kulcsár szerint ez felesleges vita lehet az oroszokkal, amibe csak az amerikaiak kényszerítenek minket bele. Hende Csaba cáfolta a jobbikos képviselő állításait, mint elmondta, ez nem NATO-s megállapodás, hanem EU-s, így az USA-nak semmi köze sincs az egészhez, ráadásul már évekkel az ukrán válság kirobbanása előtt megegyeztek a V4-országok Ukrajnával.

  • Utoljára Demeter Márta MSZP-s képviselő kéri számon Hende Csabán néhány repülőgép és helikopter beszerzését. Hende szerint a beszerzésről hamarosan döntenek, de a részletek egyelőre nem nyilvánosak.

    A kérdések után a parlament különböző törvényjavaslatokról fog szavazni.