Perújítási nyomozás Geréb Ágnes ügyében

2014.07.08. 16:21

Perújítási nyomozást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla az otthon szülésért küzdő Geréb Ágnes egyik ügyében, amelyben 2012-ben ítéltek el jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre, írja az MTI.

A szülész-nőgyógyász ügyvédje, Papp Gábor szerint a táblabíróság az iratokat megküldte a Fővárosi Főügyészségnek, a perújítási nyomozás határidejét pedig 60 napban szabta meg. Rendelkezett arról is, hogy szükséges egy új igazságügyi orvos szakértői vélemény beszerzése, amely feloldja az ügyben korábban született, felelősséget megállapító és a perújítási kérelem alapjául benyújtott, ezzel ellentétes szakvélemény közötti ellentmondást.

Az ügyvéd azt mondta: a most becsatolt új szakértői vélemény szerint Geréb Ágnes nem követett el semmilyen foglalkozási szabályszegést, ez alapján fel kell menteni.

Geréb Ágnest 2012 februárjában négy otthonszüléses ügy miatt halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői munkától.

A szülész a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért. Áder János  2012 októberében úgy döntött , hogy csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad-e.

Geréb Ágnes első fokon folyamatban lévő büntetőügyét 2012 decemberében kezdte tárgyalni a II. és III. kerületi bíróság, ebben felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással, kuruzslással és háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. Utóbbival azért, mert a vád szerint három otthon szülés levezetését az előre látható kockázatok ellenére vállalta, és a felmerülő komplikációk ellenére is kitartott az otthon szülés mellett. Papp Gábor korábban azt mondta: a tárgyalt ügyekben érintett valamennyi szülő kiáll Geréb Ágnes mellett.

Geréb Ágnes házi őrizetét 2014 februárjában szüntette meg a Fővárosi Ítélőtábla, jelenleg lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.  • Hírek
  • Bankszámla