A baloldal titkolja fő üzenetét

2014.08.28. 22:43 Módosítva: 2014.08.28. 22:44
"A fővárosi emberek boldogtalanok. Ha végig megyek az utcán, szomorú, rohanó, rosszul öltözött, lestrapált embereket látok" - Falus Ferenc, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje begyújtotta a kampányrakétákat. A szószóló főpolgármesternek - esetleg közgyűlési tagnak - készülő Falus ma elmondta, honnan van a zoknija, kb mit kellene csinálnia a sajtónak, milyen volt találkozni Tóbiás Józseffel és hogy miért nem mondja el, mi a legfőbb üzenete.

Figyelem, figyelem: Tóbiás József, a választások alatt együttműködő baloldali pártok legnagyobbikának (MSZP) elnöke ma, 2014. augusztus 28-án reggel találkozott a három párt közös főpolgármester-jelöltjével Falus Ferenccel. Komolyan. Ezt maga Falus Ferenc mondta csütörtök este a legendás Hét Olajfa egyesület Vissza a jogállamot! című rendezvényének estjén, ahol Németh Péter, a Népszava főszerkesztője beszélgetett vele és Farkas Ferenccel, a baloldal VII. kerületi polgármesterjelöltjével a MÚOSZ VI. kerületi székházában.

Még egyszer, talán utoljára: jeges-vödrös videó

„Megjártam a hadak útját” – mondta Falus a kérdésre, hogyan viselte a videó utáni reakciókat. Lehet hogy már feleslegesen teszem, mégis néhány mondatban: Falus Ferenc, a baloldali ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje nem futamodott meg: bátran beleáll a jegesvödör-kihívásba. Ennek lényege, hogy a jeges víz nyakba zúdítása – amit videón rögzít - mellett az ember felajánl valamennyi pénzt valami nemes cél érdekében, majd erre biztat másokat is. Falusé pedig olyan kiemelkedően sikerült, hogy Szomjas György az egész életművét odaadná ezért a fél percért, de Kamondi Zoltán filmrendező egyenesen nyílt levélben méltatja a művet.

Falus szerint nincs gond a kritikákkal sem, az egyiken például hangosan nevetett, annyira tetszett neki. Szerinte a 170 ezer letöltés önmagáért beszél, és legalább a 35 év alatti korosztályhoz – akik azt mondják, cool - is eljutott, akik egyébként soha nem ismerték volna meg. Hogy egy papucsban, zokniban állt? Hát egyrészt azt már tudjuk, hogy nem tudta, hogy deréktól lefelé is látszik majd, de a zokniról is megtudtunk ma mindent:

Finn diplomata barátnőnk édesanyja varrta nekünk hideg estékre

− mondta Falus. De vajon megfordult-e Falus fejében, hogy bedobja a törölközőt? Nézze:

Falus: az csak valami takony lehetett

Falus beszélt néhány mondatot az átalakított önkormányzati választási rendszerről is. Szerinte a világ ritkán lát ilyet, hogy egy kormány ilyen kevéssel a választás előtt átalakítsa a törvényt, ráadásul a saját érdekeinek megfelelően, amivel arra kényszeríti az ellenzéket, hogy taktikázzon, közös jelöltet állítson a legtöbb helyen, néhányat pedig adjon fel gyakorlatilag azzal, hogy egymás ellen indít jelöltet. De aggodalomra semmi ok Falus szerint: itt is el kell menni szavazni, mert a kompenzációs listán nem mindegy, hogy ki jut be a közgyűlésbe. És hogy ezekben a kerületekben kire kell szavazni?

Mindenki szíve szerint szavazhat, mert a programban lényegi különbség nem lesz

− mondta, amire Gyurcsány Ferenc valószínűleg megnyalja mind a tíz ujját, hiszen ha ez így van, akkor már miért ne olvadnának össze mindannyian a baloldalon, és hoznának létre egy nagy uniópártot?

Szerinte Tarlós engedte, hogy a kormány belenyúljon az összes zsíros bödönbe: oktatás, egészségügy, látszatberuházások. A külvárosokban nem volt fejlesztés, nagy gondok vannak a közlekedéssel: hármas metró, villamossínek, BKV-finanszírozás. A kormány várba költözése ráadásul pont annyiba kerül, mint a metrófelújítás első üteme: „Mi a fontosabb? Hogy egy ember a várba költözzön, vagy egymillió ember közlekedésének biztonsága?” – tette fel a kérdést.

Németh ezután rá is kérdezett, hogy ha ennyire felkészült, hogy lehet, hogy az újságok azt írják, hogy csetlik-botlik, nincs csapata, programja. Falus szerint Németh rossz újságokat olvas, de a kérdésre, hogy van-e csapata, programja, azt mikor ismerhetjük meg, a válaszokat ebben a videóban nézheti meg:

Falus: azért vagyok megbízható, mert megbíznak bennem

"− Az mikor derült ki, hogy ön megbízható?

− Az nem derült ki, ezt ők tudják, mert ha nem tudnák, nem engem jelöltek volna!" (részlet a videóból)

BADUMTSSSHHH!

Találkozás Tóbiás Józseffel, az MSZP elnökével

Németh ártatlanul feltette a kérdést, hogy ha már legendássá vált Tóbiás kijelentése, miszerint nem tudja, hogy Falus alkalmas jelölt-e, mivel még soha nem találkozott vele, hogy akkor ez a dolog hogy áll, lesz-e találkozás, lesz-e bemutatkozás. Falus pedig a legtermészetesebben felelte, hogy ők bizony ma reggel találkoztak. Csak úgy mellesleg. Mintha nem ez lenne az egyik legerősebb dolog, kritika, amit nap mint nap megkapnak, hogy mégis hogy lehet, hogy a támogató pártok legnagyobbikának elnökével még csak nem is találkozott soha.

Itt még a Népszava főszerkesztőjéből is előtört az újságíró − nem én mondom, ő mondta – és látszott , legszívesebben egy vödör jeges vízzel öntötte volna nyakon Falust, hogy ERRŐL MIÉRT NEM TUD A SAJTÓ?!

Drága doktor úr, ez egy hír!

− mondta Németh.

Elnézést én főpolgármester vagyok. Illetve jelölt. Tetszettek volna odajönni a kapuba. Akkor lett volna hír.

− válaszolta Falus, aki szerint az újságíróknak folyamatosan oknyomoznia kellett volna, esetleg követni őt és Tóbiást, hátha valahol keresztezi egymást a két ember útja.

Ezután Németh megkérdezte, hogy miről beszéltek, a programról, vagy a kampányról.

Mi a különbség?

− tette fel a kérdést Falus. Németh elmagyarázta neki.

Mit tudunk a nagy találkozásról?

  • Hosszú értelmes beszélgetést folytattak a képviselői irodaházban.
  • A beszélgetés lényege a kampány volt.
  • A beszélgetés lényege nem a kampány, hanem a program volt.
  • Úgy kezdődött, hogy Tóbiás megkérdezte Falust, hogy kér-e kávét.
  • Ő kért. Cukor nélkül. Tejjel. (általában úgy kéri)
  • Folyamatosan fogják tartani a kapcsolatot.

Némethet nem hagyta nyugodni a dolog, még egyszer megkérdezte, miért nem volt sajtónyilvános a találkozás, miért nem hívtak újságírókat. Falus szerint erről Tóbiást kell megkérdezni. De egyébként is, ez nem egy sajtóesemény. De megbeszélték, mi a legfőbb üzenet.

És hogy mi a legfőbb üzenet?

Nem publikus pillanatnyilag. A sajtóból tanultam, hogy nem lőjük le ezt előre. Nagyon szívesen mondom, jövő héten a program-bemutatónál. Ha most elmondanám, teljes érdektelenség lenne jövő héten. Néha valamit sikerül titokban tartani

− mondta Falus. Tehát a kampány főbb üzeneteit nem akarja nyilvánosságra hozni, ezekről még egyébként is egyezkedniük kell a pártoknak és neki. Nem egy főváros, szerintem egy ország várja már reménytelenül, hogy mi Falus Ferenc üzenete, és milyen programban sikerül megegyeznie a három párttal, de ha minden jól megy, már csak négyet kell aludnunk.

A szószóló főpolgármester

Falus szerint egy polgármester olyan területeken is sokat tehet, amikre nincs közvetlen ráhatása. Egyszerűen fel kell emelnie a szavát, hogy képviseljen embereket, intézményeket, szolgáltatásokat. Szerinte láthatjuk, hogy Tarlós hiába volt a Fidesz embere, mégsem jártak jól vele a fővárosiak. Rosszabbul tehát nem járhatunk. „De egy szószóló polgármester talán többet tehet. Aki felhangosítja a problémákat" − mondta. Mert persze csökkentheti a kormány a főpolgármester hatásköreit, de azt az embertömeget, ami egy főpolgármestert megválaszt már nem hagyhatnak figyelmen kívül. 

Egy esetleges Tarlós-Falus vitáról azt mondta, ő természetesen szívesen kiáll vitatkozni, de azt azért tudni kell, hogy ő a program amit képvisel, az az emberekről szól, míg a jelenlegi városvezetés, sínekről, csövekről szól:

Én nem tudok Tarlóssal azon versenyezni, hogy hány kereke van a metrónak.

Ha nincs Hunvald a Farkas is jó

 

Németh beszélgetőpartnere Falus mellett DK-s Farkas Ferenc volt, aki VII. kerület közös baloldali polgármesterjelöltje.A Kúria július elsejei döntése után Hunvald György lemondott ugyan a párt VII. kerületi elnöki pozíciójáról és bejelentette, hogy polgármesterjelöltként sem indul az őszi önkormányzati választáson–mivel a két éves közügyektől való eltiltás érvényben maradt a harmadfokú ítélet után is–, ettől függetlenül az ingatlanpanamák miatt elítélt egykori polgármester továbbra is főszereplője maradt a háttértárgyalásoknak, így elérték, hogy ne az Együtt jelöltje, hanem a DK-s Farkas Ferenc legyen a fideszes Vattamány Zsolt, jelenlegi erzsébetvárosi polgármester kihívója.

Farkas nem sokat beszélt, de azt elmondta, hogy a kerületben most választás előttre időzítettek mindent: most cserélik le a kukákat, és most adják át a felújított Almássy teret, amit eleve azért kellett most felújítani, mert a 2010-ben szépen rendbe hozott teret ugyan őrzéssel vették át a szocialistáktól, de az őzést megszüntetve hagyták lerohadni azt. Beszélt a bulinegyedről is, mint az egyik legnagyobb feladatról, amit egy kerület polgármesterének meg kell oldania: hogyan lehet összeegyeztetni tízezrek szórakozását az ott lakók életével.