Rejtélyek és egy rakás hazugság a kitiltási botrányban

2014.11.05. 14:00
Rejtély, hogy miért a Fidesz robbantotta az ügyet. Nem igaz, hogy Orbán Viktor meglepődött. Kivel beszélhetett Vida Ildikó? A kitiltási botrány tele van furcsasággal és megválaszolatlan kérdéssel, na és persze egy rakás hazugsággal.

1. Rejtély, hogy miért a kormány robbantotta az ügyet

A kormányhoz közeli Századvég Alapítvány tulajdonában álló Napi Gazdaságban október 16-án megjelent egy hír, miszerint az USA magyar adóhatósági vezetőket tilt ki az országból, mert vizsgálat folyik amerikai érdekeltségekbe tartozó cégek ellen. Csakhogy már másnapra kiderült, hogy ez így nem igaz: valóban kitiltottak magyar üzletembereket és kormánytisztviselőket az Egyesült Államokból, az indoklás szerint azért, mert korrupcióból húztak hasznot. Mivel a kitiltás tényét az amerikai nagykövetség csak az érintettekkel és a külügyi tárca vezetésével közölte (utóbbiaknak neveket nem mondtak az amerikaiak), ezért a Napi Gazdaság a kormányzattól vagy az érintettektől tudta meg a hírt. Az mindenesetre biztos, hogy a kormányzathoz közeli újságnak köszönhető, hogy az egész botrány nyilvánosságra került. Rejtély ugyanakkor, hogy miért szivárogtatott a lap. Lehet, hogy az érintettek "előre akartak menekülni", kevésbé kínos magyarázatot akartak tenni a sztori mögé, de akár az is benne van a pakliban, hogy Orbán Viktort akarták feltüzelni és/vagy lépéskényszerbe hozni. 

2. Min lepődött meg a kormány?

Még ha Vida Ildikó NAV-elnök netán hazudik is (ahogy azt kormányzati politikusok igyekeznek sejtetni), és nem szólt a kormánynak arról, hogy őt és több NAV-os kollégáját is kitiltották, egész egyszerűen nem igaz, hogy a kormányzatot és így Orbán Viktort is meglepetésként érte a kitiltási botrány. A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, a már-már médiasztárrá vált André Goodfriend ugyanis elmondta: az USA október 6-án jelezte a magyar külügynek, hogy kormánytisztviselők lettek nemkívánatos személyek az Egyesült Államokban, méghozzá korrupciós ügy miatt. Igaz, neveket és konkrét ügyet nem mondtak az amerikaiak a külügynek. Mindez pedig arra utal, hogy nem életszerű, amit a Népszabadság a botrány kirobbanásakor írt, miszerint Orbán Viktort meglepte a kitiltás híre. Ugyanakkor az, hogy a kormányzat kommunikációja a botrány kipattanása után lebénult és összezavarodott, azt jelzi, hogy a kormányt valóban meglepte valami. Valószínűleg az, hogy egy ilyen kényes, normális esetben a színfalak mögött zajló ügyben az amerikai diplomácia nyíltan és félreérthetetlenül nekiment a kormányzatnak a Napi Gazdaság cikkének megjelenése után. Ez valóban szokatlan, éppen ezért meglepő lehetett Orbán számára.  

3. Nem világos, hogy Vida Ildikó mikor kapta meg a levelet a kitiltásról

Mármint azt, hogy ki van tiltva az Egyesült Államokból. Furcsa, hogy az amerikai nagykövetség magát a tényt már október 6-án közölte a külüggyel, miközben Vida azt állítja, hogy a kitiltásáról szóló levelet napokkal azelőtt kapta kézhez, hogy szabadságra ment és azután, hogy a médiában megjelent a hír. Ez azt jelenti, hogy valamikor október 17-e és 21-e között, hiszen 22-én már Bécsben volt. Kevésbé életszerű ugyanakkor, hogy a nagykövetség csak jóval azután értesíti erről Vidát, hogy a külügyet is értesíti. (Október 20-án már az amerikai ügyvivő azt mondta, hogy felvették a kapcsolatot az érintett személyekkel.)

4. Ki lehetett az a titokzatos illetékes, akivel Vida beszélt?

Vida a Magyar Nemzetnek azt mondta, a levél kézhezvétele után beszélt egy "illetékessel" a kitiltásáról, de az illetékes nevét nem árulta el, ahogy azt sem, hogy az illető kormánytag-e vagy sem. Logikus lenne, hogy a NAV elnöke a felettesét, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert tájékoztatta a kitiltásáról, csakhogy Varga azt állítja, hogy Vida erről neki nem szólt. Árulkodó viszont az a mondat, amit Vida szerint az illetékes mondott neki válaszul. Eszerint a rejtélyes illetékes azt tanácsolta Vidának, hogy álljon a nyilvánosság elé. Az illetékes azt mondta, hogy "bármilyen megfoghatatlan és homályos a vád, ki kell állni, és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek, és ahol az egyik bekopog, ott tudnivaló, hogy hamarosan megjelenik a másik is".

Túl azon, hogy ez a beszédstílus leginkább a dakota mondásokról is ismert Orbán Viktor stílusára emlékeztet, még egy rejtéllyel szolgál. Amikor ugyanis Vidát az RTL elkapta a bécsi repülőtéren, akkor a NAV elnöke azt mondta a riporternek, hogy valakikkel azt beszélték meg, hogy nem beszélnek erről az ügyről. Ez lehetett az illetékes, és lehetett a többi kitiltott NAV-os. Csakhogy Vida ugyanekkor azt is elmondta, hogy a többi NAV-os kollégáival erről nem beszélt. Ha ez így van, akkor viszont később mégiscsak beszélt velük, mert a Magyar Nemzet interjújából kiderül, hogy Vida pontosan tudja, ki a többi kitiltott NAV-os.

5. Tele van hazugságokkal ez az egész sztori

A kitiltási botrány egyik jellegzetessége, hogy nyilvánvaló hazugságoktól hemzseg. A kormány a botrány kirobbanása óta következetesen állította, hogy nem tudja, kiket tiltott ki az Egyesült Államok a korrupcióra hivatkozva.  Az, hogy erről a kormánynak lövése sem lehet, azért is életszerűtlen, mert az Orbán-kormány egyik jellemzője, hogy rendkívül centralizált, ráadásul a polgári hírszerzésért felelős Információs Hivatal is Orbán jobbkezének, Lázár Jánosnak az irányítása alatt van. Nem hihető, hogy ha Orbán Viktor vagy Lázár János tudni szeretné, kik a kitiltottak, akkor ezt ne tudná meg egy perc alatt, függetlenül attól, hogy az amerikaiak elárulják-e nekik vagy sem. Az pedig, hogy erre ne lennének kíváncsiak, még kevésbé hihető. Ráadásul Vida Ildikó nyilatkozata is azt erősíti, hogy a kormányzat ismerte a neveket, de a helyzetet bonyolítja, hogy a NAV-vezető sem hiteles már ebben a történetben. Sőt, még az Orbán–Simicska-háború is szerepet játszhat Vida coming outjában, ami tovább bonyolítja a helyzetet Az ugyanis szintén kevésbé életszerű, hogy a NAV elnöke saját maga döntsön úgy, hogy hazugsággal vádolja meg a kormányt. Márpedig a Magyar Nemzet, ahol mindezt elmondta, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozik. 

Olvasgasson még kitiltásosos cikkeket!

Itt írunk arról, hogy mit mondott Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek. Ebben a cikkben azt fejtegetjük, hogy vagy Vida Ildikó, vagy a kormány hazudik az ügyben. Itt és itt pedig arról van szó, hogy mit reagáltak a kormánypárti politikusok Vida coming outjára. Itt azt nem értjük, hogy miért egy kormányközeli lap hozta kellemetlen helyzetbe Vidát.Itt pedig arról olvashatnak, hogy a Fidesz szerint mindezek ellenére felesleges meghallgatnia a nemzetbiztonsági bizottságnak a NAV elnökét, hiába állítja teljesen az ellentétét annak, mint amit a kormány mond.