Rogán nekiment a brókereknek és a Hvg.hu-nak

BSZ 3809
2015.03.16. 16:07

Hétfőn ismét összeült a parlament, immár eggyel több képviselővel: a veszprémi győztes Kész Zoltán most tette le a hivatalos esküt. Rogán Antal közölte, hogy a brókerek a saját vagyonukkal fognak felelni a tettükért, majd a Fidesz frakcióvezetője a Hvg.hu-t szidta egy bejegyzés miatt. Az azonnali kérdéseknél Orbán Viktor is váratlanul megjelent, és reagált Simcska Lajosra. Tudja, mi a közös Rogánban, Selmeczi Gabriellában, Novák Elődben és Dúró Dórában? Mind kitűzték ma is a kokárdát. Parlament percről percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nő a bérszakadék a megyék között - hányja Czomba Sándor államtitkár szemére az LMP-s Sallai R. Benedek a KSH adatai alapján. Czomba Sándor szerint viszont a közfoglalkoztatási bérek rontják a statisztikát, amúgy 15 százalékról 12 százalékra csökkent a bérszakadék. az LMP-s képviselő nem fogadja el a választ, a parlament viszont igen.

  • Az MSZP-s Szabó Sándor a közszférában dolgozók béréről kérdezi Lázár Jánost, aki személyesen válaszol. Szabó azt is megtudakolja, igaz-e, hogy közben az államtitkárok bérét 30 százalékkal megemelték.

    Lázár János szerint a közszolgálati életpályamodelleket folyamatosan vezetik be a pedagógusok, a fegyveres testületeknél, az egészségügyben dolgozók számára már megtörtént, jövőre közszolgálati életpályamodell is lesz. 1800 munkavállaló bére nőni fog 35 százalékkal, és 2500 ember bére valóban csökkenni fog, mert az állam felére csökkentette a vezetők számát. 

    Szabó nem fogadta el a választ, a parlament nyilván igen.

  • A jobbikos Szilágyi György szintén Lázár Jánost izzasztja, ezúttal a közigazgatás átalakítása a téma. Nem sok konkrétum hangzik el a kérdésnél és a válasznál, Lázár lényegében arról beszél, hogy a magyar államigazgatás drága és a szolgáltatások túl bonyolultak, ezért kell változtatni. Szilágyi György nem fogadta el a választ, a parlament igen.

  • Következnek az azonnali kérdések. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a Kiss Szilárd-botrányt veszi elő megint. Mi volt az a speciális tudás, ami miatt kinevezték Kiss Szilárdot orosz agrárattasénak, holott nemzetbiztonsági szempontból nem volt feddhetetlen.

    Nagy István, az FM államtitkára ugyanazt ismétli meg, mint Szél Bernadett kérdésére válaszolt. Kiss letartóztatásának semmi köze a hivatalos feladatához, a nemzetbiztonsági átvilágításáról nem adhat most felvilágosítást, mivel az titkosított irat.

  • A jobbikos Mirkóczki Ádám azonnali kérdése következik. Mirkóczki Simicska Lajos interjújáról beszél, miszerint Orbán Viktor esetleg ügynök lehetett. Megkéri Orbán Viktort, hogy tisztázza magát, igaz-e, amit Simicska Lajos állított, hogy előfordulhat, hogy beszervezték.

    Orbán Viktor váratlanul beállított az ülésterembe és személyesen válaszolt a kérdésre: "röviden is el tudnám intézni a dolgot, de amit a legszívesebben mondanék önnek, nem mondhatom". Szerinte a népi nyelv bevett fordulatait egy miniszterelnök nem alkalmazhatja, "pedig igény az volna rá".

    Orbán nem ejti ki egyszer sem Simicska Lajos nevét, csak annyit mondott

    sunyi módon gyanúsítgatnak.

    Szerinte az ö köreiben az ilyen állításokat nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani. Orbán azt is mondja, hogy eljön az idő az elégtételnek, most csak annyit mond:

    amit öntől hallottam, nevetséges.

  • Kormánypárti önkérdést, öninterpellációt továbbra is csak rendkívüli esetben közvetítünk.

  • Vajon nem azért feltette-e be külföldön a pénzét Simor András, mert előre látta a mostani brókerügyeket?

  • MIkor jutnak a dolgozók a jogos juttatásaikhoz? Kinek a trehánysága, hogy az egyszerű dolgozók (v.ö: keményen dolgozó kisemberek) nem kapják meg a pénzüket?

  • Ez az a minisztérium, ami minden rosszról tehet, de semmi jóról nem – vagy valami ilyesmit válaszolt Heringesnek a kedvezményes nyugdíj és a cafeteria-ügyben. Lázár szerint jogszerűen kell eljárni, de neki ebben nem osztottak lapot, mindenesetre intézkedett a megfelelő helyen, sőt, még elnézést is kért, amennyiben indokolt. Így hasít a parlament!

    Heringes szerint ha péntekig nem kerül szignó a cafeteriás papírokra, tüntetések lesznek.

  • Apáti István feleleveníti, hogy ellenzékben a mostani kormánypártok is csökkentették volna az áfát, most meg populizmusnak nevezik, és nehezen megvalósíthatónak. Mikor váltják be saját ígéreteiket, kérdezi a kormánytól.

    Tállai András államtitkár elismeri, hogy átalakították a rendszert, majd elkezd a szja-ról beszélni.

    Nagyon fontos kérdés, hogy az emberek mennyiből, és mennyiért vásárolnak

    mondja éleslátón Tállai.

  • Az LMP-s Ikotity István Lázár Jánost kérdezi arról, hogy mikor szándékozik kivizsgálni az Országos Roma Önkormányzat és Farkas Flórián állítólagos pazarlásáról. Itt írtunk az ügyről és a több százmilliós irodáról.

    Lázár János részletesen ismerteti a teljes, több mint 4 milliárdos programot, amelynek csak egy kis szelete az említett ügy. Lázár szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma indított egy vizsgálatot, annak eredményét szeretné megvárni. Ez alapján döntenek arról, hogy a kormány indít-e a vizsgálatot. Lázár szerint magával a program egészével nincs probléma.

  • "Pénzügyi katasztrófaturista a Fidesz egyik országgyűlési képviselője a fideszes brókerbotrányban?" - kérdezi a Quaestor-üggyel kapcsolatban a jobbikos Lukács László György. A képviselő Boldog István kárörvendő Facebook-bejegyzéseire céloz, ha jól értjük.

    Tállai András államtitkár elégé csodálkozik a kérdésen, és nem érti, ebben az egészben mi a kormány felelőssége. Mi sem értjük, igazán.

  • mi is búcsúzunk. Köszönjük a figyelmet!