Feloszlatják a Fideszt a XV. kerületben

2015.04.22. 08:13
Két ellenséges táborra szakadt a XV. kerületi Fidesz, ezért a párt budapesti választmánya feloszlatja a szervezetet – értesült az Index. László Tamás parlamenti képviselő, volt polgármester, illetve a volt alpolgármesterei által fémjelzett táborok között már évek óta húzódik a vita, a Fidesz budapesti vezetése most úgy próbál rendet rakni, hogy mindenkinek megszünteti a tagságát.

A budapesti XV. kerületi helyi szervezet tagsága (...) már hosszú ideje dúló és a felek között egyre jobban elmérgesedő belháború eredményeként olyan nagymértékben megosztottá vált, hogy a kialakult állapot már a helyi szervezet legalapvetőbb működését is veszélyezteti.

Ezt állapította meg a Fidesz etikai bizottsága tavaly december közepén, amikor az egyik helyi tag kizárásának elutasításáról döntött. Az Index birtokába került határozat szerint a bizottság ugyanakkor nem lát reményt „az egymással végletesen szembefordult” felek kibékítésére és a további együttműködésükre.

Mivel a szervezet mostani működése az etikai bizottság szerint a párt érdekeit, illetve Fidesz jó hírét is „súlyosan sérti”, drasztikus megoldást javasol:

a helyi szervezet feloszlatását.

Az Index információja szerint hamarosan fel is oszlatja a budapesti választmány a rákospalotai szervezetet.

Ezért volt a választási kudarc

A XV. kerületi Fideszben zajló háborús viszonyokról korábban az Index is beszámolt. 2013-ban, amikor még László Tamás, jelenlegi fideszes parlamenti képviselő vezette a kerületet, például Liebmann Katalin kinevezése miatt estek egymásnak a párttagok. Több fideszes képviselő, köztük László Tamással szembe került alpolgármesterek ugyanis nem szavazták meg, hogy az egykori kisgazda, Echo TV-s Liebmann legyen a helyi médiacég vezetője.

Egy másik ügyben pedig az öt, Lászlóval kritikus fideszes képviselő támadta a polgármester egyik bizalmasát, és ebből feljelentés is született. László a dolgot úgy kívánta elsimítani, hogy több olyan jelentést küldött a Fidesz felső vezetésének, amelyben a párt érdekeinek elárulásával vádolta meg a Vizér Klára és Novák Ágnes alpolgármestereket és három képviselőtársukat, és a kizárásukat javasolta.

A belső viszály a párt eredményességén is meglátszott. Tavaly tavasszal a parlamenti választáson – a Fidesz országos tarolása ellenére – László Tamás csak hajszállal, 277 szavazattal tudta legyőzni az MSZP-s Móricz Esztert. Az önkormányzati választáson viszont elbukott a Fidesz:

a DK-s Hajdu László lett a polgármester, és a Fidesz el is vesztette az abszolút többségét a testületben.

A Fidesz etikai bizottsága is megjegyezte a határozatában, hogy a belső harc az önkormányzati kampány sikertelenségére is „döntő kihatással” volt.

A következő időszakban tehát minden XV. kerületi fideszesnek megszűnik a tagsága, és csak azokat veszik vissza a pártba, akiket az Orbán Viktor által kinevezett új választókerületi elnök jóváhagy. Még nincs döntés arról, ki szervezheti újjá a rákospalotai Fideszt, de információnk szerint jó esélye van László Tamásnak, hogy a belső kritikusai nélkül folytassa.

Kerestük László Tamás választókerületi elnököt, aki a szervezet feloszlatásáig nem kívánt nyilatkozni.