A nap, amikor abszolút nulla fokra hűlt a horvát-magyar viszony

HUS 0222
2015.09.19. 00:20 Módosítva: 2015.09.19. 00:22

Amikor ezt a pénteki menekültügyi összefoglalót írom, este tizenegykor még nem látszik, hogy éjfélig hová eszkalálódik a modern idők legsúlyosabb államközi konfliktusa Budapest és Zágráb között.

Miután Magyarország lezárta a szerbiai határt, a menekültek Horvátországon és Szlovénián át indultak Ausztria felé. Három nap alatt több mint 15 ezer menekült érkezett a Horvátországba, és a horvát-szerb határon további ezrek várják, hogy beléphessenek.

A horvát menekültügyi ellátórendszer hamar összedőlt a nyomás alatt. Bár az alig két éve uniós tag Horvátország kormányfője jó ideje emlegette, hogy Szerbiával és Magyarországgal szemben európai módon kívánja kezelni a helyzetet, hamar káosz alakult ki: a készletek gyorsan apadni kezdtek, a menekülteket szállító buszoknál, vonatoknál fejetlenség uralkodott. Hiába tudta Zágráb, hogy a magyar határ elzárása rá nézve mit jelent, a horvátok mégsem készültek fel rendesen a helyzetre.

Reggel a magyar kormány Csongrád, Bács-Kiskun, Baranya és Somogy után Vas és Zala megyében is kihirdette a válsághelyzetet, a teljes volt jugoszláv határszakaszon életbe léptetve a határvédelemre és a migránsokra vonatkozó szigorúbb szabályokat. Megkezdődött a gyorstelepítésű drótakadály építése is. Orbán Viktor azt mondta, egy nap elég, hogy a teljes járható horvát határszakaszon kihúzzák a kerítésfonatot, este hat körül Bakondi György arról számolt be, hogy a 41 kilométeres szárazföldi szakaszból 28 kilométeren készültek el.

Némi tanakodás után a horvátok, hogy csökkentsék a nyomást – és minden valószínűség szerint egyfajta retorzióként – buszokkal és vonatokkal elkezdték Magyarország felé szállítani a menekülteket. Közülük, mint utóbb kiderült, sokan azt hitték, hogy Szlovénia az úticél.

Estig Horvátország felől 6500-7500 menekült érkezett Magyarországra. A rendőrök mindenkit beengedtek. Gyékényes felől 1200-1500-an érkeztek, őket busszal vitték a határig, ahonnan gyalog jöttek át egy vasúti hídon. Pár százan Zákányban maradtak, a többiek az utat folytatva estére értek gyalog Nagykanizsára, ahol vonatra rakták őket, hogy valamelyik gyűjtőpontra vigyék őket.

Magyarbólyra körülbelül 850 menekült érkezett, vonattal. Őket átszállították egy magyar vonatra. A horvát mozdony vezetőjét a magyar rendőrök őrizetbe vették, és Bakondi főtanácsadó szerint a vonatot kísérő horvát rendőröket lefegyverezték. A rendőröket visszaküldték Horvátországba, a szerelvényt lefoglalták.

A vonat ügyében akkora a homály, mintha a két ország hatóságai teljesen más filmet néznének.

Budapest szerint a szerelvény engedély nélkül, piros jelzésen jött át a határon, a horvátok szerint viszont egyeztettek. Sőt, a Népszabadság értesülése szerint a vonat megállt a határon, és a felszálló magyar rendőrök javasolták a mozdonyvezetőnek, hogy jöjjön át Magyarországra. Azóta már azt sem tudni, hogy volt-e fegyver a horvát rendőröknél vagy sem, és lefegyverezték-e őket vagy sem.

Baranjsko Petrovo Selóhoz (Petárda) buszokkal hoztak mintegy kétezer menekültet, akik a közúti határátkelőnél jöttek át Magyarországra, Beremendre. Itt a rendőrök buszokra rakták, és gyűjtőpontokra szállították őket. Végül este 43 busznyi, azaz feltehetően további mintegy 3000 ember érkezett Letenyére. A felvételek és a beszámolók szerint a rendőrök mindenhol mindenkit átengedtek Magyarországra, atrocitásokra nem került sor.

Ha mindez nem lett volna elég, közben zajlott a diplomáciai adok-kapok is. Zágráb szerint volt az ügyben belügyi és külügyi egyeztetés a két ország között, Budapest ezt következetesen tagadja. Zoran Milanović miniszterelnök nyilvánosan elismerte, hogy Magyarország felé irányítják a migránsokat, hogy védjék a gazdaságot és a turizmust. Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter szánalmasnak nevezte, és annak a jelének, hogy Horvátország megbukott a schengeni teszten, majd szlovén kollégájával közös közleményben aggodalmaskodtak a horvát helyzet miatt.

Este Rogán Antal, Orbán Viktor frissen kinevezett politikai kabinetfőnöke bejelentette, hogy a kormány blokkolni fogja Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez.

Pénteken az is kiderült, hogy az állítólagos terrorista, akit szerdán a rendőrök őrizetbe vettek, nem korábban követett el terrorcselekményt, hanem a szerdai röszkei zavargásban való aktív részvétellel sikerült erre a minősítésre szert tennie. A kormánypárti megszólalók a kézi hangosbeszélőt, valamint a zavargók szervezettségét tekintették a terror bizonyítékának.

A köztévé este a zavargásokban résztvevők fotóit mutatta, hátha valaki felismeri őket valahol.

Tarlós István Budapesten bezáratta a közterületi tranzitzónákat, mert nem maradt menekült, akiről gondoskodni kéne. Az Index olvasói arról is értesülhettek, hogy beindult a futószalag, a bíróságok ontják a határon átmászó menekültek ügyében a terhelő ítéleteket.