Esőben ünnepelt és tüntetett az ország

Március 15-i események

Vége
Snapseed
Index
2016.03.15. 13:27

  • Az idén is a Kossuth téren az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek a március 15- i ünnepségek.
  • A Nemzeti Múzeumnál Orbán Viktor miniszterelnök beszédét ellentüntetők zavarták meg és fütyülték ki.
  • A kormányfő arról beszélt, ideje megfékezni Brüsszelt és a bevándorlókat. 
  • A Jobbik a Március 15. téren  egy országos antikorrupciós akciót hirdetett.
  • Az MSZP a tüntetésén a vasárnapi boltbezárásos népszavazást követelte, és az oktatási helyzetet kritizálta.
  • A tüntető tanárok délután megtöltötték a Hősök terét, több tízezren vonulnak a Kossuth térre.
  • A tanárok március 30-ára sztrájkot hirdettek, ha Orbán Viktor és Áder János 8 napon belül nem kér bocsánatot sok megaláztatásért.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Fodor Gábor szerint 1848-ban a szabadságért harcoltak, Orbán viszont a szabadság ellen hirdeti meg illiberális politikáját. Az MLP elnöke egy gondolat erejéig kitért Habony Árpádra is, beszéde végén.

    „Metternich herceg legalább nem járt Ibizára bulizni” 

    – aztán felcsendült a Szózat.

    A liberálisok háromkor becsatlakoznak a kockárdás, oktatásos tüntetésbe.

  • Egy 19 éves egyetemista fiú beszél Fodor Gábor rendezvényén. A Liberális Fiatalok Társaságának (LIFT) nevében felolvassa a liberálisok 12 pontját, szabad szerelemről, drogliberalizációról. Az egyetemista fiú szerint számukra egyszerre félelmetes és nevetséges az Orbán-rendszer. Beszédét egy divatos toposszal, a miniszterelnök egy korábbi gondolatával zárta. Utána egy Petőfi-vers következik.

  • Fodor Gábor egyszemélyes pártja az LMP-hez hasonlóan a Pilvax közben ünnepel. Ha nem számolom a párt aktivistáit, a sajtósokat és a környék rendőreit, akkor kezdés előtt tíz perccel legalább 15 Fodor-szimpatizáns jött össze, ami a párt méreteihez képest szép teljesítmény.

  • Az LMP társelnöke rövid és lényegre törő beszédében a globális kapitalizmus egyenlőtlenségeitől eljutott Orbánig, és azt üzente a miniszterelnöknek, hogy a legbátrabb magyarokat igenis itthon lehet tartani.

    Az LMP megemlékezése is a Himnusz éneklésével zárult.

  • Hajdú Mária elsütötte az önrendelkezés - önrendetlenkedés szóviccet, de se taps, se nevetés, a maga monoton módján folyt tovább az LMP megemlékezése.

    Hajdú után Schmuck Erzsébet következett, de neki sem sikerül az iskolai megemlékezéseknél érdekesebben szónokolnia. Schmuck mondanivalójának lényege, hogy a mai magyar társadalom 1848-ban született, és vissza kell térnie ehhez a gyökerekhez.

  • Az LMP a Pilvax kávéházban ünnepel, kb. 30-40 ember előtt. Hajdú Mária, a párt emlékezetpolitikai szakszóvivője Görgey Artúrról tart kiselőadást, az ő életén keresztül próbálja bemutatni, hogy a világ nem fekete-fehér. Izgalmasan hangzik? Pontosan annyira az, mint amilyennek hangzik.

  • Gyurcsány Ferenc szerint 2016-ban az önkényt Magyarországon Orbán Viktornak hívják, az új keletű önkény nem Bécsben, hanem Budapesten, a Kossuth téren próbálja meg akaratát érvényesíteni. 

    Gyurcsány Ferenc a Pilvax kávéház előtt tett sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott: amikor "az önkény ura" a szabadság szavát veszi a szájára, akkor "bemocskolja egyik legszebb szavunkat". Ha a szavaknak lennének illatai, akkor a szabadságnak valószínűleg tavaszillata lenne, de

    a miniszterelnök szájából a szabadság szava áporodott bűzt áraszt. Ideje lenne beléfojtani a bűz áradatát.

    A volt kormányfő kijelentette, hogy a magyar nemzetnek az a része, amelyiket a DK képviseli, méltóságot, európai polgári világot, nyugalmat, egyenlőséget kíván. Kívánjuk a testvériséget, a többiekért viselt felelősséget - mondta. Úgy zárta beszédét:

    Vesszen a zsarnok!

    Gyurcsány mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a délutáni pedagógusdemonstráción, de azt kérte, hogy a résztvevők polgárként és ne pedig valamelyik párt képviselőjeként csatlakozzanak a tüntetéshez.

  • A volt miniszterelnök a DK-sokkal már fél tízkor megtartotta megemlékezését a Pilvax közben.

Vissza az összes bejegyzéshez