Az MSZP feljelentést tett Matolcsy kémsztorija miatt

2017.02.24. 10:23

"Bár valószínűleg az MNB elnöke és a legfőbb ügyész már hivatalból feljelentést tettek az ügyben, az MSZP képviselői sem tehetnek mást: feljelentést teszünk ismeretlen tettesek ellen kémkedés és más állam elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt" - írta közleményben a szocialista párt. 

Az ellenzéki párt "elvárja", hogy az ügyészség a lehető legalaposabban vizsgálja a történteket, a vizsgálat eredményét pedig hozza nyilvánosságra. 

Ez egy újabb fórum lehet, ahol tisztázódhat a jegybankelnök eddig nem túl sok konkrétumot tartalmazó története egy NATO-tagország állítólagos kormánybuktató tevékenységéről. 

A jegybankelnök hosszan beszélt egy nagyszabású pénzügyi ármányról, ami néhány éve történt, már jegybankelnök korában és a célja a második Orbán-kormány megdöntése volt, méghozzá valahogy a magyar brókercégek felhasználásával. Lázár János csütörtökön arról beszélt, hogy 2014-2015-ben az Egyesült Államok indított támadást Magyarország ellen. 

A Népszava meg is kereste az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét, hogy mit szólnak Matolcsy beszédéhez. Az amerikaiak határozottan visszautasították a jegybankelnök kijelentését. A követségi sajtóattasé szerint a kijelentések "egyszerűen hiteltelenek".

„Magyarország és az Egyesült Államok partnerek és NATO-szövetségesek. Az Egyesült Államok nem kísérelte meg a magyar kormány megdöntését 2014-ben vagy bármikor máskor, s nem találjuk hihetőnek, hogy bármely más NATO-tagállam erre kísérletet tett volna"

– válaszolta a lapnak Richard Damstra, a nagykövetség szóvivője.