A Fidesznek csak a szája járt, nem pereltek rágalmazásért

2017.05.30. 15:13
Feljelentéssel fenyegetőzött korábban a Fidesz újbudai szervezete, miután Halász Júlia, a 444 újságírója azt állította, hogy egy fideszes politikus megrángatta, és elvette a telefonját. A Fidesz végül mégsem indított eljárást.

Május 4-én a 444.hu újságírója, Halász Júlia tudósított a Fidesz nemzeti konzultációs országjárásának budapesti állomásáról, a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban zajló eseményről. Ott állítása szerint egy fideszes politikus, Szabó László őt megrángatta, és a telefonját elvette

Az eset után egy nappal a Fidesz Sajtóosztálya közleményt adott ki, amiben azt írják: „A 444.hu munkatársának állításai alaptalanok, és ezt a jelenlévők mellett a biztonsági kamerák felvételei is igazolják majd. Az újbudai Fidesz rágalmazás miatt feljelentést tesz.”

Szabó László: Semmiféle erőszak nem történt

A rágalmazás egy olyan, úgynevezett magánvádas bűncselekmény, amit csak a sértett kezdeményezhet.  A feljelentésben elő kell adni, hogy a feljelentő ki ellen, milyen cselekmény miatt és milyen bizonyítékok alapján kéri a büntetőeljárás lefolytatását, és a feljelentését az illetékes bíróságnak kell benyújtania.

A Fidesz Sajtóirodánál többször is érdeklődtünk, hogy végül megtették-e a feljelentést, de nem válaszoltak. Kedden megkérdeztük a Fővárosi Törvényszéket, hogy a budapesti bíróságokon történt-e bejelentés rágalmazási ügyben Halász Júlia ellen, de azt mondták, hogy „az adott ügyben bírósági eljárás nincs folyamatban”.

Halász Júlia viszont az eset után pár nappal feljelentést tett, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság információs rendszer vagy adat megsértése gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben indít nyomozást. Az Indexnek a BRFK sajtóosztálya annyit mondott kedden, hogy a nyomozás folyamatban van, gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor.

„Mikor kijött a Fidesz közleménye, egyértelmű volt számunkra, hogy ez egy kommunikációs húzás. A rendőrség jelenleg a mobilomból kitörölt adatok miatt nyomoz, én tettleges becsületsértés elkövetése miatt magánvádas eljárást kezdeményezek. A rendőrséget többször is megkerestük az ügyben, hogy betekinthessünk a nyomozás iratanyagába, de egyelőre nem jártunk sikerrel" – mondta az Indexnek Halász Júlia.

Szabó László, az érintett fideszes politikus az eset óta csak egyszer nyilatkozott, az Indexnek azt mondta, nem inzultálta Halász Júliát, szerinte semmilyen erőszak nem történt. Arra a kérdésre viszont nem volt hajlandó válaszolni, hogy elvette-e a riporter telefonját.

Az újságíró mellett május közepén több százan demonstráltak  az újbudai Fidesz-iroda előtt, elítélve a riporterek elleni inzultust.