Aliz
6 °C
14 °C

CEU-ügy: a kormány négy hónap alatt kétszer tárgyalt New Yorkkal

untitled shoot-3435
2017.07.19. 12:29

A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon. Tudomásunk szerint két találkozóra került eddig sor, egy telefonos, és egy személyes találkozóra, New Yorkban. Sajnos nem tudjuk, hogy a tárgyalások eredményeképpen mikor születhet megállapodás.

– írta kérdésünkre a CEU sajtóosztálya. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan haladnak a magyar kormány és New York állam tárgyalásai az egyetem budapesti jövőjével kapcsolatban, hány egyeztetés volt eddig, mikorra várható megállapodás. 

Ha pontosak a CEU információi, és a magyar kormány képviselője négy hónappal a CEU-ügy kipattanása után eddig csupán kétszer tudott egyeztetni New Yorkkal, akkor továbbra is úgy tűnik, szemfényvesztés, hogy a kormány megállapodásra törekedne a kérdésben. 

Azért is erős a gyanú, hogy a kormány nem sietteti a tárgyalásokat, mert amikor Szijjártó Péter néhány nappal ezelőtt egyezségre jutott Maryland állammal a McDaniel College további működésével kapcsolatban, akkor erős megjegyzéseket tett, feltehetőleg a CEU-ra utalva. 

Ha valaki nem politikai balhét akar kreálni, hanem meg akar állapodni, akkor az nagyon gyorsan meg is tud állapodni a magyar kormánnyal a további működésről

- mondta a külügyminiszter. 

Szijjártó szavai tökéletesen illeszkednek a kormány narratívájába, amely szerint a CEU ügye csupán egy technikai, oktatási, jogi kérdés, az egyetem viszont politikai balhét kreált belőle. 

Csakhogy ennek épp az ellenkezője igaz. Áprilisban éppen Orbán Viktor nevezte a CEU-ügyet a menekültügyi konfliktus "mellékhadszínterének", amit nehéz máshogy értelmezni, minthogy a kormány politikai és nem oktatási kérdésként tekint az ügyre.

Lázár János pedig két hete konkrétan elismerte, hogy amíg Soros György nem hirdetett menekültügyi programot, jól megvolt egymással a CEU és a Fidesz. Vagyis a CEU kormányzati megtámadása nem az oktatásról, hanem a kormány Soros elleni politikai hadviseléséről szól. 

Megkérdeztük egyébként a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól is, hogy állnak Altusz Kristóf CEU-ügyi tárgyalásai, és hogy szerintük mikorra várható megegyezés. Tegnap óta várjuk a minisztérium válaszát. 

Borítókép: Hernádi Levente Haralamposz / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?