Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem M. Richárd az első, aki megússza az előzetest

DMOHA20170821003
2017.08.22. 07:41
Két ember halt meg májusban, amikor M. Richárd a Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy Mercedesszel belehajtott egy Citroënbe, hétfőn szabadon távozhatott a bíróságról, nem került előzetes letartóztatásba. Az elmúlt évek nagy port felverő halálos baleseteinél azt vizsgáltuk, hogy miként várhatták a gyanúsítottak a tárgyalást.

M. Richárd házi őrizetben, nyomkövető nélkül

Mikor van előzetes letartóztatás?

Előzetes letartóztatást megalapozott gyanú esetében rendelhetnek el a bíróságok, amennyiben bizonyos feltételek fent állnak.

Ugyanis az előzetes letartóztatás a személyi szabadságot komolyan érintő kényszerintézkedésnek számít, így szigorú előfeltételekhez kötődik, mivel érinti a gyanúsítottak alkotmányos jogait, amelyek bármilyen korlátozása csak rendkívüli indok esetén történhet. Az alábbi különös okok közül legalább egynek teljesülnie kell:

  • a terhelt megszökött, vagy a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy szökést kísérelt meg;
  • szökésének vagy elrejtőzésének veszélye áll fenn;
  • szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást;
  • szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Hétfőn derült ki, hogy nem kerül előzetes letartóztatásba a májusi, Dózsa György úti halálos baleset okozásával gyanúsított M. Richárd, a 24.hu cikke szerint az ügyészség közölte: a gázoló házi őrizetbe kerül, de nyomkövetőt nem kell viselnie.

Mint arról beszámoltunk, május közepén két autó összeütközött Budapesten. A Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy Mercedes belehajtott egy Citroënbe, ami így egy buszmegállóba csapódott. A helyszínen elhunyt egy 23 éves fiatalember, a kórházban pedig az egyik sérült, egy 37 éves férfi. Az egyik halálos áldozat a Citroën vezetője.

A Mercedest egy bizonyos M. Richárd vezette, aki ismert figurája az éjszakai életnek. Többször ült már börtönben, egyik vádlottja volt a kecskeméti maffiaper néven elhíresült pernek, amelynek elsőrendű vádlottja az a Radnai László volt, aki később a kilencvenes évek leszámolásos gyilkossági ügyekben zajló perek egyik koronatanújaként is ismertté vált.

A baleset után egy hónappal kiderült, hogy M. Richárd egy nagyobb, fekete Mercedes kabrióval járja a várost. Először azt lehetett hinni, hogy a jogosítványát se vették el, később kiderült, hogy de igen, sőt, már a baleset idején sem volt jogosítványa, később „eltiltás hatálya alatt történt járművezetés” miatt pénzbírságot is kiszabtak rá. Végül a bírósági közleményből hétfőn arra is fény derült, hogy M. a baleset előtt kokaint fogyasztott. 

Rezešová először házi őrizetben, majd előzetesben

Eva Rezešová 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autó­pályán az X5-ös BMW-jével ittasan, 165 kilométer/órás sebességgel hátulról belerohant egy Fiat Puntóba. A kisautó utasai közül senki nem élte túl a balesetet, négy ártatlan ember halt meg a kocsiban.

Az eset után a gödöllői bíróság elsőfokon úgy döntött, hogy a jogerős döntésig házi őrizetbe kerül a milliomosnő. Aztán hamar változott a helyzet, visszavitték a börtönbe, éppen azon a napon, amikor a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal felszólította a Rezešová-ügy kapcsán a parlament alkotmányjogi bizottságának elnökét és az igazságügy-minisztert, hogy vizsgálják ki a házi őrizet indokoltságát, és ha kell, a törvények szigorításával előzzék meg, hogy „még egyszer ilyen felháborító eset” előforduljon. 

Tettéért a gázoló nő végül jogerősen kilencévnyi börtönbüntetést kapott, várhatóan 2018-ban szabadul.

A kokainos gázoló először előzetesben, majd házi őrizetben

A 25 éves T. K. Petra egy kölcsönkapott Audival ütött el egy idős embert Zuglóban, a Füredi utcában tavaly november 7-én, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A 85 éves férfi a helyszínen meghalt. A rendőrök két órával később egy szépségszalonban találták meg és vették őrizetbe a nőt, aki az elsődleges orvosszakértői vizsgálatok szerint kokaint fogyasztott.

A nőt három nappal a gázolás után előzetes letartóztatásba helyezték. A Fővárosi Törvényszék akkor elutasította a védőügyvéd indítványát, hogy óvadék ellenében és nyomkövetővel felszerelve házi őrizetbe kerülhessen. Februárban aztán nyomkövetővel házi őrizetbe került a nő.

Augusztus közepén emeltek vádat ellene, halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetéssel, valamint segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Ráadásul a vád tárgya egy korábbi – tavalyi áprilisi –, szintén kokain hatása alatt elkövetett járművezetés vétsége is.

Stohl András nem volt sem előzetesben, sem házi őrizetben

A színész-műsorvezető 2010 májusában autójával Budapestről Fót felé haladva áttért a szemközti sávba, ahol nekiütközött két szabályosan közlekedő autónak, majd a mentők kiérkezése után elhagyta a helyszínt. Egy ember súlyos, három pedig könnyű sérüléseket szenvedett. Mint később kiderült, Stohl közepesen ittas állapotban vezette autóját a baleset idején, a levett vér- és vizeletmintából a szakértők tiltott pszichotróp anyagot is kimutattak.

Előzetesbe és házi őrizetbe nem került. Másodfokon jogerősen ittas vezetés miatt tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, öt hónappal később szabadult.

A szentendrei úti gázoló négy hónapos előzetes után 7 milliós óvadékot tett le

2017 márciusában a Szentendrei úton egy gépjármű hátulról nagy sebességgel nekiütközött egy másik, a piros lámpánál várakozó személygépkocsinak. Az ütközéstől az autók a két pályatest között lévő betonoszlopnak csapódtak. Később kiderült, hogy a balesetet okozó O. Á. ittas volt.

A baleset következtében az álló autó vezetője és utasa a helyszínen életét veszítette, a másik autó vezetőjét súlyos sérülésekkel a mentőszolgálat kórházba szállította. A gázoló O. Á.-t már a kórházban gyanúsítottként hallgatták ki, és kezdeményezték az előzetes letartóztatásának indítványozását. Ellene halált okozó közúti baleset okozása miatt folyik az eljárás.

A baleset után pár nappal előzetes letartóztatását rendelték el, majd azt további három hónappal meg is hosszabbították, mert a bíróság úgy látta, hogy egészségi állapotának javulása után felmerülhet a szökés, elrejtőzés veszélye. Aztán júliusban a férfi hazamehetett, házi őrizetbe került, miután kifizetett 7 millió 300 ezer forint óvadékot.

Borítókép: M. Richárd (k) a bíróság Fő utcai épületében ahol döntenek a kényszerintézkedésről 2017. augusztus 21-én. MTI Fotó: Mohai Balázs