Nem M. Richárd az első, aki megússza az előzetest

DMOHA20170821003
2017.08.22. 07:41
Két ember halt meg májusban, amikor M. Richárd a Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy Mercedesszel belehajtott egy Citroënbe, hétfőn szabadon távozhatott a bíróságról, nem került előzetes letartóztatásba. Az elmúlt évek nagy port felverő halálos baleseteinél azt vizsgáltuk, hogy miként várhatták a gyanúsítottak a tárgyalást.

M. Richárd házi őrizetben, nyomkövető nélkül

Mikor van előzetes letartóztatás?

Előzetes letartóztatást megalapozott gyanú esetében rendelhetnek el a bíróságok, amennyiben bizonyos feltételek fent állnak.

Ugyanis az előzetes letartóztatás a személyi szabadságot komolyan érintő kényszerintézkedésnek számít, így szigorú előfeltételekhez kötődik, mivel érinti a gyanúsítottak alkotmányos jogait, amelyek bármilyen korlátozása csak rendkívüli indok esetén történhet. Az alábbi különös okok közül legalább egynek teljesülnie kell:

  • a terhelt megszökött, vagy a bíróság, az ügyész, illetve a nyomozó hatóság elől elrejtőzött, vagy szökést kísérelt meg;
  • szökésének vagy elrejtőzésének veszélye áll fenn;
  • szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást;
  • szabadlábon hagyása esetén a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el.

Hétfőn derült ki, hogy nem kerül előzetes letartóztatásba a májusi, Dózsa György úti halálos baleset okozásával gyanúsított M. Richárd, a 24.hu cikke szerint az ügyészség közölte: a gázoló házi őrizetbe kerül, de nyomkövetőt nem kell viselnie.

Mint arról beszámoltunk, május közepén két autó összeütközött Budapesten. A Dózsa György út és a Kassák Lajos utca kereszteződésében egy Mercedes belehajtott egy Citroënbe, ami így egy buszmegállóba csapódott. A helyszínen elhunyt egy 23 éves fiatalember, a kórházban pedig az egyik sérült, egy 37 éves férfi. Az egyik halálos áldozat a Citroën vezetője.

A Mercedest egy bizonyos M. Richárd vezette, aki ismert figurája az éjszakai életnek. Többször ült már börtönben, egyik vádlottja volt a kecskeméti maffiaper néven elhíresült pernek, amelynek elsőrendű vádlottja az a Radnai László volt, aki később a kilencvenes évek leszámolásos gyilkossági ügyekben zajló perek egyik koronatanújaként is ismertté vált.

A baleset után egy hónappal kiderült, hogy M. Richárd egy nagyobb, fekete Mercedes kabrióval járja a várost. Először azt lehetett hinni, hogy a jogosítványát se vették el, később kiderült, hogy de igen, sőt, már a baleset idején sem volt jogosítványa, később „eltiltás hatálya alatt történt járművezetés” miatt pénzbírságot is kiszabtak rá. Végül a bírósági közleményből hétfőn arra is fény derült, hogy M. a baleset előtt kokaint fogyasztott. 

Rezešová először házi őrizetben, majd előzetesben

Eva Rezešová 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autó­pályán az X5-ös BMW-jével ittasan, 165 kilométer/órás sebességgel hátulról belerohant egy Fiat Puntóba. A kisautó utasai közül senki nem élte túl a balesetet, négy ártatlan ember halt meg a kocsiban.

Az eset után a gödöllői bíróság elsőfokon úgy döntött, hogy a jogerős döntésig házi őrizetbe kerül a milliomosnő. Aztán hamar változott a helyzet, visszavitték a börtönbe, éppen azon a napon, amikor a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal felszólította a Rezešová-ügy kapcsán a parlament alkotmányjogi bizottságának elnökét és az igazságügy-minisztert, hogy vizsgálják ki a házi őrizet indokoltságát, és ha kell, a törvények szigorításával előzzék meg, hogy „még egyszer ilyen felháborító eset” előforduljon. 

Tettéért a gázoló nő végül jogerősen kilencévnyi börtönbüntetést kapott, várhatóan 2018-ban szabadul.

A kokainos gázoló először előzetesben, majd házi őrizetben

A 25 éves T. K. Petra egy kölcsönkapott Audival ütött el egy idős embert Zuglóban, a Füredi utcában tavaly november 7-én, majd segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. A 85 éves férfi a helyszínen meghalt. A rendőrök két órával később egy szépségszalonban találták meg és vették őrizetbe a nőt, aki az elsődleges orvosszakértői vizsgálatok szerint kokaint fogyasztott.

A nőt három nappal a gázolás után előzetes letartóztatásba helyezték. A Fővárosi Törvényszék akkor elutasította a védőügyvéd indítványát, hogy óvadék ellenében és nyomkövetővel felszerelve házi őrizetbe kerülhessen. Februárban aztán nyomkövetővel házi őrizetbe került a nő.

Augusztus közepén emeltek vádat ellene, halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetéssel, valamint segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Ráadásul a vád tárgya egy korábbi – tavalyi áprilisi –, szintén kokain hatása alatt elkövetett járművezetés vétsége is.

Stohl András nem volt sem előzetesben, sem házi őrizetben

A színész-műsorvezető 2010 májusában autójával Budapestről Fót felé haladva áttért a szemközti sávba, ahol nekiütközött két szabályosan közlekedő autónak, majd a mentők kiérkezése után elhagyta a helyszínt. Egy ember súlyos, három pedig könnyű sérüléseket szenvedett. Mint később kiderült, Stohl közepesen ittas állapotban vezette autóját a baleset idején, a levett vér- és vizeletmintából a szakértők tiltott pszichotróp anyagot is kimutattak.

Előzetesbe és házi őrizetbe nem került. Másodfokon jogerősen ittas vezetés miatt tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték, öt hónappal később szabadult.

A szentendrei úti gázoló négy hónapos előzetes után 7 milliós óvadékot tett le

2017 márciusában a Szentendrei úton egy gépjármű hátulról nagy sebességgel nekiütközött egy másik, a piros lámpánál várakozó személygépkocsinak. Az ütközéstől az autók a két pályatest között lévő betonoszlopnak csapódtak. Később kiderült, hogy a balesetet okozó O. Á. ittas volt.

A baleset következtében az álló autó vezetője és utasa a helyszínen életét veszítette, a másik autó vezetőjét súlyos sérülésekkel a mentőszolgálat kórházba szállította. A gázoló O. Á.-t már a kórházban gyanúsítottként hallgatták ki, és kezdeményezték az előzetes letartóztatásának indítványozását. Ellene halált okozó közúti baleset okozása miatt folyik az eljárás.

A baleset után pár nappal előzetes letartóztatását rendelték el, majd azt további három hónappal meg is hosszabbították, mert a bíróság úgy látta, hogy egészségi állapotának javulása után felmerülhet a szökés, elrejtőzés veszélye. Aztán júliusban a férfi hazamehetett, házi őrizetbe került, miután kifizetett 7 millió 300 ezer forint óvadékot.

Borítókép: M. Richárd (k) a bíróság Fő utcai épületében ahol döntenek a kényszerintézkedésről 2017. augusztus 21-én. MTI Fotó: Mohai Balázs