Orbán már szemöldökcsipesszel gúnyolja Vonát

2017.09.18. 16:01

Orbán Viktor hétfői, parlamenti szezonnyitó felszólalásának volt egy külön érdekes része. A kormányfő meghallgatta az ellenzéki kritikákat, majd Vona Gábor harcias, őt Rákosihoz hasonlító, korruptnak nevező, despotázó beszédére egy mondattal reagált:

a kormányzáshoz komolyabb eszközre van szükség, mint egy szemöldökcsipesz.

Látható, hogy Orbán nem kívánt érdemben, pontról pontra válaszolni a Jobbik elnökének. Ehelyett inkább azt a taktikát választotta, hogy a saját táborának beszél, és a fideszes füleknek kedves mondattal froclizza Vonát. A Fidesz–KDNP-frakció nevetéssel és széles mosolyokkal díjazta a miniszterelnöki humort.

Orbán kijelentése utal egyrészt Vona korábbi ATV-s szereplésére, amelyben a Jobbik-elnök annyira kitárulkozott, hogy azt is elárulta, olykor szedeti a szemöldökét. De még inkább utalhat arra a narratívára, amelyet a kormánypárti sajtó Vonáról hetek, hónapok óta próbál kialakítani: tudniillik, hogy Vonának homoszexuális kapcsolatai is voltak.

Orbánnak ugyanis nem ez az első megjegyzése a parlamentben, amely Vona szexuális orientációjára utal. Az előző szezonban szintén egy csörte közben azt vágta Vona fejéhez, hogy „nem szoktam, illetve nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni”, amikor Vona arra kérte, ne bújjon Tarlós szoknyája mögé. És bár a más szoknyája mögé bújást el lehetett intézni azzal, hogy a kormányfő Simicska Lajosra gondolt, Orbánnak nyilván nincs ellenére, hogy a Vona férfiasságát megkérdőjelező utalásainak egy jól kivehető homofób éle is van.

Orbán nem akar párharcot Vonával, marad a poénkodás

Orbán taktikája ugyanakkor nem meglepő. Jelenleg az ellenzéki oldalon Botka László mellett Vona Gábort lehet Orbán valamennyire esélyes kihívójának tekinteni (bár a kutatások szerint az MSZP és a Jobbik is jócskán le van maradva a Fidesztől).

Botka nem tagja a parlamentnek, így nem is kerülhet páros vitába Orbánnal, Vona azonban hónapok óta folyamatosan próbálja kiprovokálni a párharcot Orbánnal, nemrég nyilvános vitára is kihívta a kormányfőt.

Ha Orbán érdemben reagálna Vonára a parlamentben minden egyes alkalommal, akkor felemelné, nagyobb súlyt adna Vona megszólalásainak – függetlenül attól, kinek van igaza. Így várhatóan továbbra is számíthatunk arra, hogy Orbán Vona felszólalásait egy szoknyás vagy szemöldökcsipeszes poénnal intézi el.