Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ha itt nem nyer a Fidesz, áprilisban is elbukhat

O5A0696
2018.02.09. 07:16

„Én egyiknek sem hiszek, ígérni ígér mindenki, aztán mégse csinálja meg azt, amit Kádár” – mielőtt még jobban belemelegedett volna a hódmezővásárhelyi kocsma törzsvendége, társai leintik, szórakozni jöttek, nem politizálni, inkább folytassák a karambolt. (Errefelé a kocsmákban a biliárdasztal helyett ez dívik, méghozzá az ötfás verzió, ami meglepően sok számolgatást igényel, de valamiért ez a számtan az unicum-sör kombóval sem okoz gondot, érthetetlen.)

Akit érdekelt az országos jelentőségűvé lett helyi polgármester-választás, az kocsma helyett kénytelen volt lakossági fórumra menni. A február 25-én esedékes voksolás előtt belehúzott a Fidesz és az ellenzék minden pártjának támogatását begyűjtő jelölt is: Márki-Zay Péter is több lakossági fórumot tartott, Hegedűs Zoltán mögé pedig a kormány is látványosan beállt. Nem véletlenül:

van olyan fideszes politikus, aki szerint ha Márki-Zay nyerne, akkor nagyon valószínű, hogy a kormánypárt április 8-án nem szerzi meg a parlamenti többséget.

Fórumdömping

Csütörtökön azonban az érdeklődők választásra kényszerültek: a két jelölt majdnem egy időben tartotta saját fórumát a Csongrád megyei város egymástól távol eső két pontján. (Fun fact: tudta, hogy közigazgatási területe alapján Hódmezővásárhely a második legnagyobb magyar város, kevéssel elmaradva Budapest mögött?)

Valamivel előbb Márki-Zay kezdte a Szerencse utcai Kossuth Olvasókörben, ahol nagyjából hetven, többségében nyugdíjaskorú választó előtt beszélt terveiről. „A fiatalabbak nem jönnek, félnek, hogy elveszítik a munkájuka,t vagy magyarázkodniuk kell a jelenlétük miatt” – mondta egy asszony. Nem tudom, hogy így van-e, a képet mindenesetre árnyalta az a férfi, aki egy helyi önkormányzati cég logójával díszített munkaruhában hallgatta meg Márki-Zayt.

Párt nélküli ember mögött az ellenzék

Márki-Zay egészen rutinosan kezdte a fórumot, beleszőve, hogy súlyát leginkább a Fidesz intenzív kampánya igazolja a jelenlegi alpolgármester, Hegedűs Zoltán mellett:

 • Hétfőn Kósa Lajos ígérte a Modern Városok Program keretében az első kétmilliárd után a választásokig további nyolcmilliárd átutalását – nagyjából 12 milliárd jön a választásokig, ez a város féléves költségvetése.
 • Kedden Simicskó István honvédelmi miniszterrel járta be az 5,2 milliárdos átalakításban lévő hódmezővásárhelyi laktanyát.
 • Szerdán Orbán Viktor kávézott a városvezetésért induló jelenlegi alpolgármesterrel – Hegedűs itt szavai szerint a templomok felújításához kért támogatást. A katolikus egyház egyébként is aktívan beszállt a kampányba a Fidesz oldalán.
 • Csütörtökön pedig Lázár János állt be „fogadott prókátornak” a politikus mellé.

Márki-Zay külön örült annak, hogy a kormányfő is aktivizálta magát a kampányban, mondván, amikor nagyon fontos volt, akkor

Orbán korábban is beállt jelöltjei mögé, Veszprémben és Tapolcán is, mindkettőt el is bukta a Fidesz.

Márki-Zay a beszédébe ügyesen beleszőtte, mit hozott a hódmezővásárhelyieknek az indulása, amely hirtelen nehézzé tette a Fidesz és Lázár János hátországában a polgármester-választást: húsvétig minden 62 év feletti hódmezővásárhelyi 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt kap, „ezt egy kicsit nekem is köszönhetik” – viccelődött. Eddig csak karácsonykor osztottak ki ilyet, a 70 év felettieknek.

A 46 éves, hétgyermekes, magát nemzeti keresztény-konzervatív, csalódott fideszesként meghatározó mérnök aztán a hallgatóságot azzal is összefogta, hogy bátor hősöknek nevezte azokat, akik el mertek jönni a fórumára, noha van, aki emiatt az állásával, egzisztenciájával játszik. „Álljunk ki egymásért, ha bármelyikőnket meghurcolnák.” A rendszer szerinte diktatúra, de legalábbis nem demokrácia, országosan és a városban is, ahol előbb a néhai Almási István polgármester – akit egyébként remek embernek írt le –, most pedig Hegedűs Zoltán teljesíti Lázár János utasításait.

Ők is, mi is a rendszer áldozatai vagyunk.

Márki-Zay elmesélte, hogy 2009-ben, a Kanadában és az Egyesült Államokban eltöltött öt év után családjával hazatérve felajánlotta szolgálatait, külföldön szerzett szakmai tapasztalatait Lázárnak, de végül a városházát ismerő barátai erről lebeszélték. „Lázár nekem azt mondta, van persze korrupció, de ő saját zsebre soha” – Márki-Zay ezzel learatta a közönség első kuncogását.

Arról is beszélt, hogy őt ugyan támogatja az összes ellenzéki párt, ő inkább párt nélkülinek érzi magát. „Nem látom azt a pártot, amely mellé betenném az ikszet. Ma nincs olyan párt, amely maradéktalanul elkötelezett lenne a demokrácia, a jogállam, piacgazdaság és az európai integráció mellett. Valamelyik mindegyikből hiányzik. De amikor az elnyomás elviselhetetlen mértékű, mint 56-ban is, akkor eltűnnek a pártok.” 

A Fideszből szerinte eltűnt mindaz, ami a párt értéke volt: mára Putyin jó, az EU rossz lett. Hiába a pozitívumok, az alacsony infláció, alacsony kamatok, költségvetési egyensúly, családi adókedvezmény, kiszámítható gazdaság, mert mindent átsző a hatalompolitika és a korrupció – mondta.

Márki-Zay vs. Hegedűs 1:0

Eközben már elkezdődött Hegedűs Zoltán fóruma, ami alapján Márki-Zay egy apró győzelmet elkönyvelhetett: az alpolgármester fórumára kevesebben, úgy ötvenen jöttek el. A hallgatóság itt is döntően idősekből állt, és pár állami, önkormányzati alkalmazottból, meg a fideszes önkormányzati képviselőkből.

„Mi lesz a várossal, ha mégsem Hegedűs nyerne?” – kérdeztem találomra a Fidesz-szimpatizánsnak vélt hallgatóság egyik tagjától, miközben a kivetítőn az északi elkerülőhöz épített, híddal kombinált körforgalom-monstrumot mutatták, amit márciusban adnak át Hódmezővásárhelynek.

Felszabadul a város

– mondta az öregúr, nem is súgva. Azt hittem, viccel, de nem. Persze reprezentatív mintának nem lett volna jó: mint kiderült, sokszor vitázik az önkormányzattal, állítólag egyszer vasvillával is odament. A fórum után azért váltott pár szót az alpolgármesterrel és Lázárral is, aki egy találkozót is leszervezett neki az önkormányzatnál.

Hódmezővásárhely a hódmezővásárhelyieké

Hegedűs kénytelen volt Lázár nélkül kezdeni a fórumot, így a Fidesz és a KDNP helyi vezetőinek alkalmuk volt kiemelni a Miniszterelnökséget vezető miniszter és parlamenti képviselő mérhetetlen befolyásának jelentőségét, amellyel a város fejlődésének segítségére lehet – feltéve, ha az emberek Hegedűst választják, és nem a káoszt. Márki-Zay neve nem hangzott el, ahogyan az MSZP rebellis jelöltje, Hernádi Gyula neve sem.

Utóbbit indulása miatt kizárta az MSZP. Meglepő módon őt név nélkül ugyan, de megemlítette a Fidesz helyi vezetője, méghozzá nem a káosz súlytalan embereként, vagy a kétségbeesett ellenzék tagjaként, hanem „baloldali értékrendet valló” emberként írta le Hernádit. (Az ő megjelenése a Fidesznek is jól jöhet, de a jelölt szerint szó sincs háttéralkuról. Ezt visszautasította Szanyi Tibor az MSZP EP-képviselője is, aki vitatja, hogy helyes döntés volt kiállnia a pártnak Márki-Zay mellett. Szerinte igenis szükség van arra, hogy legyen valódi baloldali jelölt, mert Márki-Zay nem az, ráadásul nem áll mérhetetlenül távol a Jobbiktól.)

Ezután következett a programját ismertető Hegedűs.

A legfontosabb pont szerint:

 • „Hódmezővásárhely ne legyen migránsváros, maradjon keresztény magyar város, mert Hódmezővásárhely a hódmezővásárhelyieké."
 • Ezután jött az ipari park 100 hektárra kiterjedő fejlesztése, szélessávú internettel,
 • az óvodák, bölcsődék, iskolák felújítása,
 • 2020-ig az összes orvosi rendelő felújítása, a városi piac felújítása – Lázár később hozzátette, hogy a városi piacokban van az utolsó lehetőség, hogy a kormány felvegye a harcot a külföldi Lidllel, Tescóval, Auchannal;
 • a város közbiztonságának további erősítése;
 • a temetők rendbehozatala és a sírhelyek újramegváltási díjának eltörlése – ezt Lázár is kiemelte, elfogadhatatlannak nevezve, hogy 25 év után 70-100 ezer forintot kell ezért kifizetni;
 • béremelés – a vállalkozások ennek harmadát leírhatják idén az építményadóból;
 • olvasókörök felújítása.

Migráns volt, Soros nem

Bár az első pontként Hegedűs a migránskérdést, a déli határ védelmét jelölte meg, ezúttal egyetlen egyszer sem hangzott el Soros György neve, vagy az, hogy Soros-terv. Ahogy Márki-Zay neve sem, mégis kőkeményen összehozta a kettőt a rendezvényre később érkező Lázár is, amikor Hegedűs mellett érvelt: „Azt kérdezte tőlem egy sajtóorgánum, mit tudok arról, hogy egy migrációt segítő szervezet tagjai rendszeresen feltűnnek az egyik jelölt mellett. Ők nyíltan migránsszervezéssel foglalkoznak. Nem tudom, hogy így van-e, járjanak utána” – mondta.

Hozzátette, minden jelöltnek mellébeszélés nélkül állást kellene foglalnia abban, hogy támogatja-e vagy ellenzi-e a migrációt – amit Lázár szerint már az ENSZ is szorgalmaz (a miniszter ezzel a legújabb kormányzati narratívát szajkózta csak), befogadásra kényszerítve Európát, ahol a németek továbbra is a migránsok szétterítésére készülnek. A miniszter megígérte, hogy amíg ez a kormány működik és az emberek megadják a felhatalmazást, addig Magyarország nem fogadja el a betelepítési kvótákat.

A két és fél órányira nyúlt fórum után Lázár az Indexnek elmondta: hülyeség azt gondolni, hogy egy befolyásos politikussal kell jó kapcsolatban lenni a város fejlődéséhez. „Mindenki ezt gondolja az országban, minden város esetében, hogy kellenek szövetségesek. Én a szövetséges szót használom, és nem a befolyásos barátot. Transzparens keretek között is lehet lobbizni és segíteni.” Lázár szerint nem azért járna rosszul Hódmezővásárhely egy ellenzéki polgármesterrel, mert kevesebb támogatáshoz jutna, hanem mert a fideszes többségű önkormányzattal nem tudna együttműködni egy független polgármester.

Alulnézetből a TOP

Bár az, hogy egy város személyes vita – például a egy polgármester és egy minisztériumi államtitkár konfliktusa – miatt nem jut pénzhez, úgy tűnik, előfordulhat: Hatvan esetében a Terület- és településfejlesztési Operatív Program (TOP) EU-s forrásai kapcsán felmerült hasonló gyanú. Lázár szerint az erről szóló „cikk jól nézett ki az Indexen”, de a helyzet nem áll meg, már csak azért sem, mert a Miniszterelnökség másodfokon felülbírálta a pályázati értékelést, így a Heves megyei város több pályázatból mégis pénzhez jut. „Helytelen lenne, ha ebbe bárki illetéktelen belenyúlna” – mondta Lázár, akinek nincs tudomása arról, hogy ilyen történt volna.

A tét nem kicsi, a TOP-rendszer egy 1230 milliárdos EU-s támogatási rendszer, ebből 42 milliárd jut Heves megyének, és ha Brüsszel tudomására jut, hogy kifogásolható módon osztott pénzt Magyarország ebben a programban, akkor az kellemetlen következményekkel is járhat. Úgy tudjuk, kormányon belül már Orbán Viktor is kifejezte aggodalmát az ügyben.

Lázár szerint „kicsi az esélye annak, hogy összhang alakulna ki a független jelölt és a fideszes többségű önkormányzati testület között” a következő másfél évben, azaz a legközelebbi polgármester-választásokig. Hogy akkor esetleg az április 8-án a városban egyéni parlamenti mandátumért induló Lázár ismét megpályázná-e a városvezetői posztot, arra korábban lehetőségként már utalt a miniszter egy kormányinfón. Ezúttal azt mondta, a kormányfővel abban maradtak, hogy a jövőről majd a választások után beszélnek.

(Borítókép: Hegedűs Zoltán, Lázár János és Bálint Gabriella a hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. Fotó: Ajpek Orsi / Index)