Ez a poszt a következő Percről percre része:

A tüntetők már ott állnak a kordonnál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezt természetesen csak a miniszterelnök és a stábja tudhatja. Néhány támpontunk azonban van az elmúlt napok, hetek nyilatkozatai alapján, illetve a korábbi évértékelők sémáit ismerve.

    Orbán évértékelőinek van két nélkülözhetetlen elemük.

    • Az egyik az elmúlt időszak politikai értékelése, amely ezúttal is várhatóan a kormány pénzügyi-gazdasági-politikai eredményeiről fog szólni. Itt ne várjunk sok önkritikát, annál több öntömjénezést a kormányfőtől.
    • A másik állandó elem, hogy Orbán hogyan látja az elkövetkező időszak főbb politikai kérdéseit, problémáit. Ezek pedig várhatóan a következők lesznek: a bevándorlás problémája, Brüsszel és persze Soros György.
    • Orbán évértékelőiben nemcsak azt érdemes nézni, miről beszél, hanem azt is, hogy miről nem. Az utóbbi években például rendkívül kevés szót vesztegetett a hazai ellenzékre. Gyurcsány Ferenc és Vona Gábor nevét ki se ejtette. Pár éve Simicska Lajos is Orbán ellenfele lett, a kormányfő őt sem nevezi meg, a vele való konfliktusra várhatóan most sem fog utalni.
  • Az évértékelő háromkor kezdődik, a meghívottak lassan szállingóznak, de a tüntetők – maroknyi, pár tucat ember jelent meg az Együttből  már a helyükön vannak a kordonnál. A kordont amúgy kijjebb állították fel, mint tavaly, tavalyelőtt pedig emlékeim szerint nem is volt kordon. Mondanom sem kell, láthatóan sok a rendőr a környéken.

  • Molinót és akciót ígérnek a tüntetők

    Orbánt az elmúlt időszakban az Együtt politikusai sípokkal, kereplőkkel várták, a miniszterelnök kapott tehát némi füttyszót. Az Együtt most is megjelenik a helyszínen, a párt „látványos akciót ígért”. Ebből arra következtethetünk, hogy a füttyszó most elmarad.

    Egy kevésbé ismert szervezet is jelezte, hogy tiltakozni fog. Az Európai Alternatíva Párt, amelyet külföldön, főként nyugaton élő magyarok alapítottak, azt ígéri: Váltsuk le a korrupciót!” feliratú molinót fog kifüggeszteni a hídra.

  • Orbán Viktor 1999 óta – miniszterelnökként vagy egyszerűen Fidesz-elnökként  minden évben nyilvánosan összegzi a mögötte és előtte álló időszakot. Ezeknek az amerikai mintára rendezett úgynevezett évértékelő beszédeknek pedig a legnagyobb hatásuk a kampányban szokott lenni. Hiszen ekkor még izgalmasabb, hogy Orbán mit árul el az elkövetkező időszakot illető terveiről.