Jenő
-3 °C
6 °C

Egy csapásra leszámol a kamupártokkal a Fidesz

O5A5515
2018.06.27. 13:44
Számos ponton módosítaná a választási szabályokat a Fidesz. A legfőbb változás: a kamupártokat teljesen ellehetetlenítik majd a módosítások, hiszen a jövőben minden egyéni jelölt is felelne a vagyonával a támogatásért. A választások napján lévő hosszú sorokra is találtak egy megoldást. Az ellenzéket nehéz helyzetbe hozza, hogy teljesen betiltják a vadplakátolást.

Nyolcvanoldalas javaslatot nyújtottak be fideszes képviselők a választási szabályok változtatásáról.

A Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd által benyújtott javaslat számos ponton kezeli az elmúlt választásokon felmerült problémákat, köztük az egyik legfontosabbat is: a kamupártok indulását.

A javaslat egy ponton változtat a pártok támogatásának feltételein, ám ezzel feltehetően elveszi a kedvét azoknak a kamupártozó szerencselovagoknak, akik az elmúlt választásokat puszta bizniszként értelmezték.

A módosítás szerint ugyanis a jövőben csak akkor folyósítható a pártlistát állító pártnak a támogatás (ez akár fél milliárdnál több is lehet, ha sikerül mindenhol jelöltet állítani papíron), ha nyilatkozik arról, hogy

a párt vezető tisztségviselői és listán állított,valamint egyéni választókerületi jelöltjei állnak helyt egyetemlegesen a támogatás visszafizetéséért.

A tavaly őszi módosítás szerint a pártnak vissza kell fizetnie a támogatást, ha a lista nem éri el az 1 százalékot (ez a kamupártok mellett az Együttet is érintette áprilisban). A legtöbb kamupárt messze az 1 százalék alatt maradt, ám ezt úgy oldották meg, hogy fiktív személyekre, hajléktalanokra íratták a pártot, így rajtuk a NAV aligha tudja majd  behajtani a visszafizetendő összeget.

Ám a mostani módosítás szerint az összes jelölten be lehet hajtani a pénzt, ráadásul egyetemleges a felelősség (vagyis bárkin a teljes tartozást be lehet hajtani, ő pedig majd lerendezi a többiekkel). Így pedig a kamupártok elég nehezen tudnak majd jelölteket magukhoz csábítani, hiszen mindenki a saját vagyonával felel majd.

A módosítás emellett kimondja, hogy nem jogosult támogatásra az a jelölt vagy párt, amely korábban nem teljesítette a visszafizetési kötelezettségét, és az a párt sem, amelynek olyan tisztségviselője van, aki korábban nem teljesített. Vagyis az elmúlt választáson szereplő kamupártok aligha tudnak majd újra elindulni a következő választáson. Kérdés persze, hogy eddig miért nem lehetett benyújtani ezt a módosítást.

Átjelentkezés, levélszavazás

További részletszabályok is módosulnak a választási eljárási törvényben. Így például a választás napján az átjelentkezők sora rövidebb lehet pusztán azzal a technikai változtatással, hogy „az átjelentkezésre irányuló kérelemnek a választás kitűzését követően, legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon kell megérkeznie a helyi választási irodához".

Vagyis már a választás előtti szerdán látni fogják a választási irodák, hol mekkora tumultus várható, így az eddigi egy nap helyett több idejük lesz felkészülni.

A Fidesz a levélszavazásnál is bevezetne egy apróbb, ám szimbolikus módosítást. Orbán Viktor keményen nekiment a Kúriának, amely helybenhagyta az NVB döntését arról, hogy a nem kiküldött borítékban visszaérkező levélszavazatokat érvénytelennek kell tekinteni. A Fidesz szerint egy mandátuma múlott ezen a döntésen. A Kúria (az NVI-hez és az NVB-hez hasonlóan) viszont úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a kiküldött boríték azért fontos, mert így ellenőrizhető a szavazat érintetlensége.

A Fidesz most beleírja a törvénybe, hogy a szavazatot a választó vagy a kiküldött „külső borítékba", vagy „bármely más, a Nemzeti Választási Iroda, vagy bármely külképviselet címére megcímzett borítékba" zárhatja. Vagyis érvényes lesz az a szavazat is, amely nem egy hivatalos borítékban érkezik.

Szintén módosul az ajánlásoknál az a szabály, hogy a választási irodák rugalmasabban fogadhatják el a választók adatait. Például nem kell érvényteleníteni azt az ajánlást, ha egy választó lefelejti a „dr." előtagot a neve előtt.

Betiltják a vadplakátolást

Szintén módosul a plakátolás szabályozása. Eszerint plakátot elhelyezni

  • magántulajdonban álló dolgon kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő;
  • állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő dolgon a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet.
img 20180312 160838

Vagyis a pártok vagy óriásplakátokon, vagy az önkormányzatok által kihelyezett felületeken hirdethetnek, a többi plakát törvényellenes lesz. Ez elég nehéz helyzetbe hozza majd az ellenzéki jelölteket, akik közül a legtöbben most is vadplakátokon hirdettek, mert óriásplakát-felületet vagy nem is kaptak, vagy nem tudták megfizetni.

A javaslatot folyamatosan dolgozzuk fel, a fontosabb változásokról pedig beszámolunk.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Borítókép: Ajpek Orsi / Index.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?