Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégiscsak Orbánnak vette a honvédség az utasszállító repülőt

2018.07.19. 09:00 Módosítva: 2018-07-19 14:08:14

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Izraelbe utazott, és amint arról az MTI fotókkal is beszámolt, azon a gépen érkezett, amelyet az idén vásárolt a honvédség, írta a Népszava. A 444.hu szerint Orbán a 605-ös lajstromszámú gépen landolt, amely az egyike annak a két gépnek, amiket a honvédség csapatszállítónak vett kétmilliárd forintért.

Orbán Viktor érkezik a Ben Gurion repülőtérre
Orbán Viktor érkezik a Ben Gurion repülőtérre
Fotó: Koszticsák Szilárd

Kérdésünkre Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt írta, "mivel a Magyar Honvédségnek van repülőgépe, ezért külföldi hivatalos utak esetén inkább a Honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetünk. Ehhez hasonlóan jár el például Németország, Franciaország, Szlovákia és Lengyelország kormánya is".

A gépet februárban mutatták be a sajtónak, és amint a 444 az akkori honvédelmi minisztert, Simicskó Istvánt idézte: a „beszerzett Airbus A319-esek nem kormánygépek, feladatuk a csapatszállítás, polgári személyek evakuálása és sebesültszállítás”.

Lázár János ugyanakkor tavaly decemberben már utalt rá, hogy Magyarországé az egyetlen európai kormány, amely nem rendelkezik kormánygéppel.