Aliz
6 °C
14 °C

A Fidesz bevette a Jobbik fellegvárát is

2018.09.16. 22:14
Tiszavasvári története során először a Fidesz győzött a polgármester-választáson a vasárnap tartott időközin. A Jobbik nem hivatalos jelöltje, a függetlenként induló városi jegyző hiába nyert a 10-ből hét szavazókört.

Szőke Zoltánt, a Fidesz–KDNP jelöltjét választották Tiszavasvári polgármesterének a vasárnap tartott időközi voksoláson – értesült elsőként a Szabolcsi hír.  A jobbikos Alfahír pedig a nem hivatalos eredményt is közzétette: eszerint szoros versenyben, 1897-1676 arányban győzte le a fideszes Szőke Zoltán a független, ám a Jobbik nem hivatalos jelöltjének tartott Badics Ildikót.

Az eredmény történelminek mondható, hiszen a városban még sosem tudott győzni a Fidesz polgármester-választáson. Legutóbb kétszer is a Jobbik győzött, előtte pedig az MSZP volt erős a településen.

Érdekesség, hogy a független Badics a 10 szavazókörből 7-et megnyert, ám a Fidesz a maradék három szavazókörben nagyobb arányban tudott nyerni. Például a 10-es szavazókörben, ahová a hírhedt Széles utcai romatelep is tartozik, 75 százalékos Fidesz-győzelem született, írta az Alfahír.

Később Ostorháziné Kórik Zsuzsanna, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város aljegyzője is közölte, hogy Szőke Zoltán lett a polgármester. Az érvényes szavazatok száma 4546 volt. A választáson öten indultak:

  • Szőke Zoltán (Fidesz–KDNP) – 20 éve önkormányzati képviselő – 1897 szavazat
  • Badics Ildikó (független) – Tiszavasvári jegyzője, a Jobbik nem hivatalos jelöltje – 1676 szavazat
  • Rozgonyi Attila (független) – a város volt polgármestere, 2010-ben a Fidesz is beállt mögé, de akkor nem sikerült nyernie – 433 szavazat
  • Munkácsi Mihály (független) – volt fideszes, amikor alpolgármester lett 2014-ben, kizárta a Fidesz – 361 szavazat
  • Nácsáné Kalán Eszter (független) – a Tiszavasvári Szociális, Gyermekjóléti és Egészségügyi Szolgáltató Központ vezetője – 179 szavazat

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az eddigi, jobbikos polgármester lemondott. Fülöp Erik tavasszal a Jobbik listájáról bejutott a parlamentbe, és az országgyűlési munkát választotta.

A pártok közül ezúttal csak a Fidesz–KDNP állított jelöltet, a húsz éve önkormányzati képviselő Szőke Zoltánt. Négy éve politizál a Fidesz tagjaként, és mint az Abcúg helyi kampányról szóló riportjából kiderült, „egyszerű, kétkezi melósként" hirdette magát a szórólapjain.

Négy független jelölt indult még, közülük egyértelműen kiemelkedett Badics Ildikó, a település jegyzője, akit a Jobbik és a most távozó jobbikos polgármester jelöltjének tartottak.

A Jobbik hivatalosan az ÁSZ-büntetés miatt nem indult el ezen a választáson, Badics azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy az eddigi jobbikos polgármester munkáját kívánja folytatni, az Alfahíren megjelent, kampányban adott interjújában legalábbis elég dicsérően szólt Fülöp Erik tevékenységéről.

A kampány dinamikájából látszott, hogy leginkább Badics és Szőke között dől el a küzdelem, vagyis a kérdés arra egyszerűsödött le, hogy a Jobbiknak sikerül-e megőriznie a városvezetést, vagy a Fidesznek sikerül-e a város történetében először győznie a polgármester-választáson.

Ez utóbbi történt, ami azt jelenti, hogy folytatódik a Fidesz április óta látható győzelmi sorozata, amelyet csak a balmazújvárosi polgármester-választás és a mezőtúri szocialista győzelem tudott megszakítani.

Legutóbb még 52 százalékkal nyert a jobbikos

2014-ben Fülöp Erik 52 százalékkal nyert, 2602 szavazatot kapott. Akkor két független ellenfele volt, a második helyen végzett Hosszú József 46 százalékkal, 2315 szavazatot begyűjtve maradt le mögötte.

Az áprilisi parlamenti választáson a Jobbik az országos eredményénél jobban szerepelt a városban. A szavazókörök többségét Fülöp megnyerte a Fidesz jelöltje, Vinnai Győző ellen, bár a teljes választókerületet Vinnai simán hozta (47-35 százalékra Fülöp előtt).

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?