Hadházy aláírásgyűjtésére az LMP szervezett rá egy másikat

2018.10.07. 16:31

Hadházy Ákos jelenleg független országgyűlési képviselő Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtésére egykori pártja, az LMP szervezett rá egy másik aláírásgyűjtő akciót, írja a 444 a pártelnök vasárnapi bejelentése nyomán.

"Aláírásgyűjtést indítottunk! Csatlakoztunk a Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést! európai polgári kezdeményezéshez. Ha sikerül összegyűjteni Unió szerte 1 millió aláírást, hatékonyabban léphetünk fel a források ellopásával szemben. Így sokkal több pénz jutna a helyi problémák megoldására, munkahelyteremtésre, közlekedésfejlesztésre, bölcsődei férőhelyekre, fiatalok segítésére" – írta vasárnapi Facebook-posztjában Keresztes László Lóránt.

A kommentelők arra vonatkozó kérdéseire, hogy miért szerveznek másik aláírásgyűjtést, miért nem csatlakoznak inkább Hadházy aláírásgyűjtéséhez, a pártelnök azt válaszolta:

Támogatjuk a petíciót is, de ennek a polgári kezdeményezésnek jogi hatása is lenne. Ezert párhuzamosan kell mindkettőt futtatni. Mi ezt tesszük.

Hadházy Ákos júliusban jelentette be, hogy szeptembertől egymillió aláírást szeretne összegyűjteni hazánk Európai Ügyészséghez való csatlakozásáért. "Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, mert Orbán Viktor fél, sőt, retteg a felelősségre vonástól. Orbán rendszerét az EU-s pénzek tartják fent, ebből a pénzből fizeti ki saját embereit és némíttatja el ellenfeleit" – írta akkor.

Az aláírásgyűjtés elindítója később azt hangsúlyozta: az emberek ezzel a kezdeményezéssel nemet tudnak mondani a korrupcióra, és igent az Európai Unióra. Ahogy csütörtökön írtuk, Hadházy aláírásgyűjtését az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum is támogatja. Az ellenzéki pártok Magyarország korrupciós helyzetével indokolták az összefogást.

Szüntessük meg a csalást és az uniós forrásokkal való visszaélést! nevű kezdeményezés célja, hogy "az európai intézményeket jogosítsák fel arra, hogy fokozott (többek között előzetes) ellenőrzést és szigorúbb szankciókat alkalmazzanak azokban az uniós tagállamokban, amelyek nem tagjai az Európai Ügyészségnek".

Keresztes László Lóránt vasárnapi posztja alatt később megjelent a kezdeményezés ausztriai helyettes képviselője, Fehér Balázs is, aki kommentjében azt állítja, hogy az LMP nem kapott tőlük engedélyt az aláírásgyűjtéshez."Felszólítom, hogy hagyjanak fel a kezdeményezés kisajátításával, és próbálják meg a teljes érdektelenség és széthúzás felé menetelő pártjukat önállóan rendbe tenni" – folytatta.

A komment egy darabig nem volt elérhető, aztán újra megjelent a poszt alatt, ekkor már Keresztes reakciójával, amelyben azt írja, mindent lépést egyeztetnek Fehérékkel. "Az LMP szombaton azt jelentette be, hogy beáll két kezdeményezés mögé, mert azok céljával teljes mértékben egyetért. Támogatjuk az Európai Polgári Kezdeményezést, és ahogy azt korábban is jeleztük, a Hadházy-féle petíciót is" – írta a reakció reakciójában.