Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kirúgott szívsebész szerint úgy vizsgálták ki az ügyét, hogy őt meg se kérdezték

2018.10.09. 15:53 Módosítva: 2018-10-09 18:06:38

Nem tud sem tisztiorvosi, sem orvosi vizsgálatról a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész, őt legalábbis senki nem kérdezte meg arról az esetről, amely hétfőn már a parlamentben is téma volt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította: egy minisztériumi vizsgálat már megállapította, hogy az orvos mulasztott, és egy beteg nem azért halt meg, mert a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) elbocsátotta a szívsebészt. Egy orvosi jelentés szerint a betegnek olyan mértékű értágulata volt, hogy az átszakadás veszélye miatt azonnal meg kellett volna operálni. 

Székely László a sajtóban megjelent információkra reagálva azt mondta az Indexnek: A vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle. Nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére se, aki ebben az esetben nagy tapasztalatú szakértőként adott javaslatot, és aki erre a speciális műtéti technikára a beteg ellátását javasolta.

Tudtommal csak a GOKI Felnőtt- és Csecsemő Szívsebészeti Osztálya együttesen rendelkezik olyan speciális gyakorlattal és tudásbázissal, ami ennek a típusú betegségnek az ellátásával kapcsolatosan alapvető. A beteggel és betegséggel kapcsolatban nem szeretnék semmilyen részletezést tenni az erre hivatott szakmai fórumokon kívül, ám mindenképpen szeretném leszögezni, nagyon nehéz – objektíven talán nem is lehet – olyan szívsebészt találni Magyarországon, aki ilyen típusú betegség, ilyen típusú szövődményének a kezelésével, vagy a betegség progressziójával kapcsolatosan saját gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezne. Még az amerikai és az európai ajánlások sem adnak konkrét útmutatót ennek a betegségnek a pontos időzítésével, illetve ellátásával kapcsolatban, nemhogy egy ad hoc összehívott bizottság azonnali véleménye irányadó lehetne az ominózus esetben.

Kedden délután a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte: hivatalból indítottak vizsgálatot a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI). Az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól bekérték az érintettel összefüggésbe hozható teljes egészségügyi dokumentációt a tényállás tisztázása érdekében. Emellett a hatóság szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte, hogy tisztázzák: a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás zajlott-e.

A GOKI helyszíni vizsgálatok és a dokumentáció vizsgálata alapján megállapították, hogy megvannak a helyi eljárásrendek és belső szabályozók, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció, a beteg nem került várólistára.

Az ügy jelenlegi szakaszában a rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy az érintett beteg Dr. Székely László főorvos részéről nagyon szoros megfigyelést, sürgős kórházi felvételt, sürgősségi (24-48 órán belüli) beavatkozást igényelt. A beteget - észlelést követően - olyan érsebészeti intézetbe kellett volna irányítani, ahol a szakmai ellátás feltételei rendelkezésre állnak, írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Nemzeti Népegészségügyi Központ megállapította, hogy "a rendelkezésre álló adatok alapján nincs összefüggés a beteg halála és a GOKI-ban a szívsebészeti osztály vezetőjének távozása között." A Nemzeti Népegészségügyi Központ a jelenleg rendelkezésre álló szakvélemények ismeretén túl, további tisztázó kérdésekre várja a szakfelügyelők válaszát. A vizsgálat még nem zárult le.  

Mint mi is megírtuk, az intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László  egyik műtétre váró betege meghalt. A lap szerint a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott, így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. A beteg főverőere átszakadt a főverőere és a salgótarjáni kórházban meghalt.

Az ügyben hetek óta zajlik az adok-kapok a sajtóban. Az egyik legújabb fejlemény, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója büntető feljelentést tett, miután az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai is felkerültek a Facebookra.