A kirúgott szívsebész szerint úgy vizsgálták ki az ügyét, hogy őt meg se kérdezték

2018.10.09. 15:53 Módosítva: 2018.10.09. 18:06

Nem tud sem tisztiorvosi, sem orvosi vizsgálatról a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész, őt legalábbis senki nem kérdezte meg arról az esetről, amely hétfőn már a parlamentben is téma volt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította: egy minisztériumi vizsgálat már megállapította, hogy az orvos mulasztott, és egy beteg nem azért halt meg, mert a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) elbocsátotta a szívsebészt. Egy orvosi jelentés szerint a betegnek olyan mértékű értágulata volt, hogy az átszakadás veszélye miatt azonnal meg kellett volna operálni. 

Székely László a sajtóban megjelent információkra reagálva azt mondta az Indexnek: A vizsgálathoz gyűjtött adatok feldolgozásához semmilyen információt vagy kiegészítő véleményt nem kértek tőle. Nem voltak kíváncsiak annak az angliai orvosnak a véleményére se, aki ebben az esetben nagy tapasztalatú szakértőként adott javaslatot, és aki erre a speciális műtéti technikára a beteg ellátását javasolta.

Tudtommal csak a GOKI Felnőtt- és Csecsemő Szívsebészeti Osztálya együttesen rendelkezik olyan speciális gyakorlattal és tudásbázissal, ami ennek a típusú betegségnek az ellátásával kapcsolatosan alapvető. A beteggel és betegséggel kapcsolatban nem szeretnék semmilyen részletezést tenni az erre hivatott szakmai fórumokon kívül, ám mindenképpen szeretném leszögezni, nagyon nehéz – objektíven talán nem is lehet – olyan szívsebészt találni Magyarországon, aki ilyen típusú betegség, ilyen típusú szövődményének a kezelésével, vagy a betegség progressziójával kapcsolatosan saját gyakorlati tapasztalatokkal rendelkezne. Még az amerikai és az európai ajánlások sem adnak konkrét útmutatót ennek a betegségnek a pontos időzítésével, illetve ellátásával kapcsolatban, nemhogy egy ad hoc összehívott bizottság azonnali véleménye irányadó lehetne az ominózus esetben.

Kedden délután a Nemzeti Népegészségügyi Központ azt közölte: hivatalból indítottak vizsgálatot a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI). Az ügyben érintett intézményektől, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórháztól és a GOKI-tól bekérték az érintettel összefüggésbe hozható teljes egészségügyi dokumentációt a tényállás tisztázása érdekében. Emellett a hatóság szakfelügyelő főorvosok közreműködését kérte, hogy tisztázzák: a szakmai protokolloknak, eljárásrendeknek megfelelő eljárás zajlott-e.

A GOKI helyszíni vizsgálatok és a dokumentáció vizsgálata alapján megállapították, hogy megvannak a helyi eljárásrendek és belső szabályozók, de a beteg ellátása nem azoknak megfelelően történt, azok dokumentálása nem történt meg, a szívsebészeti konzíliumról nincs dokumentáció, a beteg nem került várólistára.

Az ügy jelenlegi szakaszában a rendelkezésre álló szakértői vélemények alapján megállapítható, hogy az érintett beteg Dr. Székely László főorvos részéről nagyon szoros megfigyelést, sürgős kórházi felvételt, sürgősségi (24-48 órán belüli) beavatkozást igényelt. A beteget - észlelést követően - olyan érsebészeti intézetbe kellett volna irányítani, ahol a szakmai ellátás feltételei rendelkezésre állnak, írja közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Nemzeti Népegészségügyi Központ megállapította, hogy "a rendelkezésre álló adatok alapján nincs összefüggés a beteg halála és a GOKI-ban a szívsebészeti osztály vezetőjének távozása között." A Nemzeti Népegészségügyi Központ a jelenleg rendelkezésre álló szakvélemények ismeretén túl, további tisztázó kérdésekre várja a szakfelügyelők válaszát. A vizsgálat még nem zárult le.  

Mint mi is megírtuk, az intézetből elbocsátott szívsebész, Székely László  egyik műtétre váró betege meghalt. A lap szerint a betegnek speciális, egyedi gyártású érimplantátumra volt szüksége. Orvosa elindította az eszköz legyártásához és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, de mire a papírok szeptemberre megérkeztek, Székely elbocsátása már zajlott, így a beteg műtéti előjegyzése sem történhetett meg. A beteg főverőere átszakadt a főverőere és a salgótarjáni kórházban meghalt.

Az ügyben hetek óta zajlik az adok-kapok a sajtóban. Az egyik legújabb fejlemény, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója büntető feljelentést tett, miután az intézményből elbocsátott szívsebész két betegének kórházi dokumentumai is felkerültek a Facebookra.