Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Ütik-vágják-rúgják, mintha még mindig Orbán ellen indulna

41675215 1998074936880302 7398657788194324480 o
2018.11.13. 07:26
Totális támadás indult a kormányoldal felől Botka László szegedi polgármester ellen. A kormánymédia olvasói úgy érezhetik már, bűnözők vezetik Szegedet. Miért indult országos szintű lejáratás egy olyan polgármester ellen, aki tavaly szállt ki az országos politikából?

A szegedi közélet követői úgy érezhetik hetek óta, mintha egy választási kampány hajrájában lennének.

 • Botka László szegedi polgármester ellen ugyanis telefonos és szórólapos kampányt indított a helyi ellenzéke;
 • a Fidesz és a Fidelitas sorra tartja a politikai akciókat, sajtótájékoztatókat;
 • a kormányközeli média pedig naponta szajkóz olyan ügyeket, amelyek a beszámolóik szerint Botka alkalmatlanságát/korruptságát/megátalkodottságát bizonyítják.

A fideszes nyomás Botkán azért figyelemre méltó, mert egyrészt az önkormányzati választási kampányig még egy év van hátra, másrészt pedig arról sincs szó jelenleg, hogy Botka országosan veszélyeztetné a Fidesz politikáját. Botka országos politikában tett látogatása ismert: a szegedi polgármester 2017 elején lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje, majd októberben lemondott erről a posztról, miután számos csatát kellett megvívnia az MSZP-n belül és a DK-sokkal is.

Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől.
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől.
Fotó: MTI

A szegedi polgármestert a miniszterelnök-jelöltsége idején is is nagy vehemenciával támadta a Fidesz, ám ez érthető: Orbán Viktor posztjára pályázott. Azóta viszont Botka visszavonult városába, amelyet 2002 óta irányít, az MSZP-ben sem vállalt semmilyen posztot, és kínosan ügyel rá, hogy országos politikai ügyekben ne nyilvánuljon meg.

Ehhez képest az elmúlt egy hónapban totális, teljes pályás fideszes letámadásban volt része.

 • Október 8.: F. Kovács Sándor fideszes képviselő azonnali kérdése a parlamentben: "Meddig vezethetik elítélt bűnözők Szegedet?"
 • Október 11: MTI-beszámoló: A szegediek döntő többsége szerint távozniuk kell posztjukról Botka László (MSZP) börtönbüntetésre ítélt közvetlen munkatársainak. A Fidesz és a KDNP megrendelésére készült közvélemény-kutatás alapján a válaszadók 83 százaléka szerint nem vezethetik olyanok Szegedet, akiket hivatali munkájukkal összefüggésben börtönbüntetésre ítélt a bíróság.
 • Október 12.: Fidesz-közlemény: Botka udvari beszállítója bűnügyi felügyelet alatt.
 • Október 12.: A Fidesz szegedi alapszervezetének közleménye: Botka udvari beszállítója bűnügyi felügyelet alatt. (Más szöveggel, mint a központi Fidesz közleménye.)
 • Október 15.: A Fidesz helyi szervezete telefonos közvélemény-kutatást indított, amelynek célja, hogy megismerjék a lakosok véleményét Botka László "elítélt munkatársainak" ügyéről. 
 • Október 18.: Összeférhetetlenségi eljárást kezdeményeznek a Fidesz és KDNP szegedi önkormányzati képviselői az első fokon hűtlen kezelés miatt elítélt szegedi alpolgármesterrel, Solymos Lászlóval (MSZP) szemben.
 • Október 25.: A Fidelitas tájékoztató kampányt indít "az elítélt szegedi vezetőkről". Az immár a kormányhoz húzó Délmagyar "Szórólapon a börtönválogatott" címmel számol be az akcióról.
 • Október 29.: Nem indul meg az összeférhetetlenségi eljárás Solymos Lászlóval szemben, A Délmagyar minderről úgy számol be: "Megvédte a bizottság Botka helyettesét - a felfüggesztett ellenére fennáll a közbizalom a baloldal szerint".
 • Október 31.:  Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos interjút ad a Délmagyarnak: Botka László elhibázott bevándorláspárti politikája miatt nem lehet büntetni a szegedieket. 
 • November 5.: Fidesz-közlemény: "Botkáék azonnali hatállyal adják ki a VIP-parkolóbérletek listáját!"
 • November 12.: Lázár János-interjú: "Botka puhasága és tétovasága ahhoz vezetett, hogy szervezett bűnözői körök vették át Szeged irányítását. Botka ma már nem a szegediek, hanem e szervezett baloldali bűnözői körök polgármestere. Hogy a bábjuk „csupán” vagy egy közülük, azt a nyomozóhatóságok dolga eldönteni."

Ha végigfutották ezt a listát, olyan városvezető képe rajzolódik ki, akit elítéltek, börtönviselt emberek vesznek körül. Látjuk mindjárt, hogy - ahogy az megesik a politikában - a rivális egy nem jogerős bolhából csinál apokaliptikus képet festő elefántot.

A mostani politikai hadjárat ugyanis azután az ítélet után indult, amelyet a szegedi parkolóbérletekkel kapcsolatban hozott első fokon a Gyulai Járásbíróság, és amely Botka munkatársait nem jogerősen bűnösnek találta.

A vádat emelő ügyészség is kapott parkolóbérletet

Érdemes tehát picit közelebbről megvizsgálni ezt a parkolóbérletes ügyet, amely Botka számára vitathatatlanul kellemetlen fordulatot hozott október 2-án.

Leegyszerűsítve az ügyet: azért indult eljárás Botka munkatársai (alpolgármester, főjegyző, a szegedi közlekedési cég korábbi vezetője) ellen, mert - az elsőfokú bíróság megállapítása szerint - 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt, valamint "olyanok is kaptak ingyenbérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal". Mindezzel pedig a bíróság szerint 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A vádlottak azzal védekeztek, hogy a bérletek kiosztása a parkolórendszer 1996-os kialakulása óta gyakorlat volt,a megoldás minden helyi és országos jogszabálynak megfelelően működött, és amúgy jelenleg is így zajlik az ország valamennyi nagyvárosában.

Az iratokat alaposabban megismerve megállapítható, hogy nem arról van szó, hogy Botkáék nyakra-főre, kényük-kedvük szerint osztogatták az ingyenes bérleteket.

Az ingyenes parkolóbérleteket a képviselők, önkormányzati dolgozók, helyi közigazgatási feladatot ellátó szervek kapták. Kapott például a rendőrség, a bíróság és - hogy csavarjunk egyet a történeten - a vádat képviselő ügyészség is (ahogy ezt Botka nem egyszer nyilatkozta).

A jogi vita akörül zajlik, hogy volt-e erre megfelelő jogszabályi felhatalmazás. 2013. január elsejétől a szegedi képviselő-testület rendeletbe foglalta ezt a gyakorlatot, a 2013 utáni időszakot nem is vitatja senki, előtte viszont nem külön rendelet, hanem a hatályos jogszabályok értelmezése alapján adták ki az ingyenes bérleteket. További jogi kérdés, hogy ha megállapítható a jogellenesség, akkor mindez csak közizgatási szabályszegésnek minősül vagy bűncselekménynek. A Gyulai Bíróság szerint bűncselekmény történt, ám az ügy másodfokon folytatódik: az ügyészség súlyosbításért a védők bűncselekmény hiányában történő felmentésért fellebbeztek.

Botka ellentámadásban

Látjuk tehát, hogy ezt az ügyet a Fidesz úgy akarja beállítani, mintha csupa bűnöző vezetné Szegedet, amely lépten-nyomon megkárosítja a várost. Az utóbbi napokban azonban elég látványos bizonyítékok kerültek elő, hogy itt parkolóügyben nem valamiféle szocialista összeesküvésről van szó.

A szegedi önkormányzathoz köthető Szeged.hu ugyanis sorozatot indított arról, milyen fideszes jelenlegi és volt képviselők kaptak az ingyenes parkolóbérletekből. A Szeged.hu egy listát is leközölt 21 fideszes vagy KDNP-s politikusról, akik a szóban forgó időszakban haszonélvezői voltak a most támadott parkolóbérletes kedvezménynek. A listán szerepel például B. Nagy László jelenlegi parlamenti képviselő, Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc volt parlamenti képviselők, de még az a fideszes önkormányzati képviselő is, aki állítólag a feljelentést tette ebben az ügyben. 

Tovább színesíti a történetet, hogy a Szeged.hu legfrissebb beszámolója feleleveníti azt a 2017. novemberi riportot, amelyben a fideszes B. Nagy László elismeri a kamerák előtt, hogy ő is kapott parkolóbérletet, a bíróságon pedig azt vallotta, hogy a kormányhivatal vezetőjeként semmilyen szabálytalanságot, törvénysértést nem talált a városházi munkatársak gyakorlatával kapcsolatban.

A Fidesz lázasan keresi az emberét

Értik? A Fidesz most teljes erővel támadja Botkát, egy olyan gyakorlat miatt, amelyet a fideszes kormányhivatali vezető annak idején szabályosnak talált, ráadásul számos fideszes politikus a haszonélvezője volt.

A fideszesek nyilván politikai tőkét igyekeznek kovácsolni az ítéletből. És az egész mögött az áll, hogy a Fidesz nagyon szeretné visszavenni Szeged irányítását Botka Lászlótól.

Szeged ugyanis csupa kudarc az országosan amúgy taroló Fidesz számára. Botka 2002 óta legyőzhetetlen itt, 2014-ben Botka 58-36 százalékra verte a fideszes ellenfelét (majdnem 14 ezer szavazattal többet kapott), vezetésével a baloldal a 20-ból 17 önkormányzati választókerületet megnyert. Most áprilisban pedig ismét az MSZP-sek nyertek Szegeden: Szabó Sándor (Botka egykori kabinetfőnöke) a választókerületét simán megnyerte, a másik vk-ban pedig ugyan a Fidesz nyert, de ehhez a környező települések szavazati kellettek, a szegedi szavazóköröket az MSZP-s Joób Márton nyerte összességében.

Vagyis a Fidesz itt nem jó előjelekkel vág neki a 2019-es önkormányzati választásoknak. És tetézi a problémáikat, hogy nincs egyelőre jelöltjük sem. A Magyar Narancs múlt héten megjelent szegedi riportja megszellőztetett pár nevet (ezeket mi is hallottuk):

eszerint a Fidesz közvélemény-kutatáson méri például Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, Kakas Bélát, a Csongrád megyei közgyűlés fideszes elnökét, illetve - egy meglepő név következik - Georg Spöttlét, a közmédia migránsügyi szakértőjét.

A Fidesz szegedi elnöke, B. Nagy László nem erősítette meg a neveket, csak azt, hogy "sok név forog ilyenkor". A mostani Botka-ellenes hadjárat tehát érdemes úgy értelmeznünk, hogy a Fidesz már most elindította az önkormányzati kampányát. Legalábbis egy olyan városban, amelyet minden bizonnyal nehéz lesz bevennie 2019 őszén.

(Borítókép: Gondoskodunk a város lakóinak a biztonságáról. Hamarosan újabb 80 kamerát üzemelünk be, hogy folyamatosan rendet tudjunk tartani Szeged közterein. Fotó: Botka László / Facebook)