Tarlós: A bécsi főpolgármester valószínűleg nem tudja, mi a dolga

D  TT20180517041
2018.12.04. 21:57 Módosítva: 2018.12.04. 21:58

„A bécsi főpolgármester még új, és valószínűleg nem tudja, mi a dolga és mi nem a dolga” – mondta Tarlós István főpolgármester kedden este az ATV esti műsorában, amikor a CEU elköltözéséről kérdezték, illetve arról, hogy a bécsi polgármester örömét fejezte ki a költözéssel kapcsolatban. Tarlós szerint a városvezetőknek megvannak a maguk feladatai, a CEU pedig nem tartozik az ő kompetenciájába. 

Mint mondta, nem tudja megállapítani, hogy mi az igaz az elhangzottak közül, és mi nem. Annyit hallott, hogy vannak jogszabályok és törvények, melyeket minden egyetem betart, ez az egy intézmény pedig állítólag nem; szerinte az elfogadhatatlan, ha mindez így van. Ő személy szerint ennek sem tudta az igazságtartalmát ellenőrizni, de szerinte azok sem, akik most a leghangosabban verik a dobot.

Beszélgettek a társaság adó igénybevételének szűkítéséről, ami jelentős mértékben érinti majd a fővárosi kulturális életet. Szerinte az ügy azután robbant ki, hogy megkötötték a megállapodást a főváros és a kormány között, így ez nem volt benne. Van még egy kis boksz az ügyben, mivel szeretné, ha a fővároshoz tartozó színházak ügyeit Budapest kezelhetné, mondta. Emiatt tárgyalt Kásler Miklóssal és L. Simon Lászlóval is, akit a kormány részéről megbíztak, hogy egyeztessen Tarlós Istvánnal.

Utóbbival sikerült is megegyezésközeli álláspontra jutniuk, de erre még a kormánynak is rá kell bólintania, írja az ATV a műsorban elhangzottak alapján.

A főpolgármester azt is mondta, lát esélyt rá, hogy a fővárosi színházak esetében a kormány újra elővegye a kérdést. A döntéssel kapcsolatban azt mondta, „ezt nem fogom feladni, nem fogok belenyugodni”.

Azért védi a színházakat, mert az új helyzetben a pénzügyi bizonytalanság állapotába kerülnének, és még az évadjaikat sem tudnák megtervezni, ezt pedig nem lehet megtenni velük. Azt is kijelentette, a kormánynak abban valószínűleg igaza volt, hogy a kulturális taóval voltak visszaélések, de ez nem igaz minden színházigazgatóval kapcsolatban.

A BKK vezérigazgatójának menesztéséről azt mondta, hogy ennek oka nem az volt, hogy veszteség érte volna a fővárost, mert nem tud arról, hogy pénzügyi kár lenne az e-jegyrendszer miatt. Szerinte nem a BKK hibázott, hanem a kivitelező, de a menesztett vezérigazgató „bátortalan és időhúzó tevékenységet” folytatott.

A főpolgármester megismételte korábbi kijelentéseit, mely szerint két szerződés van: az, amelyiket a főváros kötött a finanszírozásról, illetve az, amelyiket a BKK előző vezetése kötött. Ez utóbbit mondták fel, állította Tarlós.

Szerinte az eszközök az e-jegyrendszerhez itt vannak, a jövőben is felhasználhatóak, azonban megegyezett már a belügyminiszterrel és Palkovics Lászlóval is, hogy ez a projekt rákapcsolódik a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer projektjére, és valószínűleg az állammal közösen fogják befejezni a BKK helyett.

Arra a kérdésre, hogy a Hvg.hu beszámolója szerint egy november 7-ei ülésen a Városházán egy bizottsági ülésen Dabóczinak is az volt a véleménye, hogy ez egy „elcs**ett szerződés”, viszont, ha felbontanák, jelentős pluszforrásokat kellene miatta kifizetni, Tarlós úgy válaszolt: ebben részben igaza van Dabóczinak, részben nem.

Tarlós: Amúgy is meg fogom szüntetni a BKK-t

Abban igaza van – folytatta a főpolgármester –, hogy ezt a szerződést nem ő kötötte, hanem az elődje. De a kárban nincs igaza Tarlós szerint. Hozzátette: ha pereskedés lenne az ügyből, mert valamit nem mondtak el, akkor majd a menesztett vezérigazgató helytáll érte.

„Én erről nem tudok, azt tudom, hogy pénzügyi veszteség nem keletkezett” – tette hozzá a főpolgármester.

(Borítókép: MTI Fotó: Kovács Attila)