Rogán Antal találmánya aranyat ér, Lázár János újabb házban lett tulajdonos

vagyonnyilatkozat cover
2019.02.01. 00:36 Módosítva: 2019.02.01. 01:46
A parlamenti képviselőknek idén is január 31-ig kellett leadniuk a nyilatkozatukat az előző évi vagyontárgyaikról, jövedelmükről, tartozásukról és juttatásaikról. Mennyit fialt Rogán Antal találmánya? Mivel gazdagodott a választás után nagytőkésként coming outoló Lázár János? Tudta-e törleszteni a banki tartozását Kövér László? Törlesztett-e a szüleinek Szijjártó Péter? Nőtt-e Gyurcsány Ferenc vagy Ungár Péter vagyona? Éjféltől nyilvánosak a vagyonnyilatkozatok.

Valamennyi országgyűlési képviselő és nemzetiségi szószóló leadta a január 31-i határidőre a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát – közölte Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke csütörtök este az MTI-vel.

A dokumentumok valóságtartalma csak a képviselőkön múlik, az elmúlt években ki is derült párszor, hogy nem teljesen fedi a valóságot egy-egy képviselő valóságos és bevallott vagyona. Különösebb következményei nem voltak, jobb esetben javítás követte.

Mindezek ellenére átnézzük ezúttal is a befolyásosabb, ismertebb politikusok vagyonnyilatkozatát, és összevetjük a tavalyi évben bevallott adatokkal.

Orbán Viktor szerényen gyarapodott

Míg az év első öt hónapjában csökkentek forrásai, addig év végére összességében növelte megtakarításait, a 2019-es vagyonnyilatkozata szerint legalábbis már 1 millió 395 ezer forintnyi banki tőkével rendelkezik Orbán Viktor. Eközben a miniszterelnök feleségével közös hitele tovább csökkent, már csupán 3,5 millió forinttal tartoznak.

A kormányfő megtakarítása egyébként 48 ezer forinttal már csökkent a 2017 végi állapothoz képest tavaly májusra is, Orbánnak papíron ekkor csak 945 ezer forintja volt. A feleségével közös hitelt is csökkentette, nagyjából 600 ezer forinttal öt hónap alatt.

Részleteket itt olvashat a miniszterelnök vagyonbevallásáról.

Rogán Antal találmánya aranyat ér

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter találmánya egyszerűen aranyat ér: míg 2017-ben még csak 25 milliót vasalt be ebből, tavaly ez már 42 millió volt. Talán ezzel függ össze, hogy takarékbetétben a tavalyi 691 ezer forint helyett immár 39,3 milliót tart.

Ami még változás, hogy a tartós bérlettel használt tavalyi A3-as Audija már nincs meg, ami viszont állandó: a 18,2 milliós tartozás. Nem tudni, kinek lóg a miniszter ennyivel, de a vagyonosodása ellenére egy fillért sem törlesztett tavaly óta.

Nem változott az ingatlanvagyona sem: 185 négyzetméter a Pasa Parkban, egy II. kerületi garázs,  balatonlellei és szakonyfalui ingatlanjai voltak és vannak. Kiderül a nyilatkozatból az is, hogy az iPhone 5s helyett már egy iPhone X-et használ a parlament jóvoltából, viszont elvették tőle az iPad minit.

Kövér László nem törlesztett a 10 millióból

Az Országgyűlés fideszes elnökének vagyonában nincs változás: megmaradt a szigetszentmiklósi háza és a Skodája is.

A tavalyi 10 milliós banki tartozása egy forinttal nem változott, a bankszámláján ismét 4 millió forint van, ami számára jóval megnyugtatóbb lehet a tavalyi 600 ezerhez képest. A házelnöknek eltűnt a júniusban még feltüntetett hozománybiztosítása, vagy legalábbis most életbiztosításként tüntette fel: 2,4 millió forint az összérték mindenesetre.

A nyilatkozatból kiderül, hogy Botond nevű fia már nem él a házelnökkel egy háztartásban.

Gulyás Gergely bankszámlája hízott

A miniszter szépen gyűjtögeti a készpénzt, a tavalyi 1,1 milliós bankszámlája 5 milliósra hízott, viszont a 120 174 svájci frankos hitele frankra pontosan ugyanannyi maradt.

Az ingatlanvagyona neki sem változott, egy XI. kerületi, 95 és egy szintén kerületi 52 négyzetméteres lakás tulajdonosa. Autója nem volt, most sincs.

A miniszteri fizetése 1,782 millió forint, és a parlament szépen ellátja kütyükkel: két iPhone, egy iPad, egy navi, egy Dell notebook, egy SID800 RSA biztonsági token és két SIM-kártya a juttatás, amit beírt a nyilatkozatba. A miniszter továbbra sem él senkivel közös háztartásban.

Németh Szilárdnak csökkent a hitelkártya-tartozása

A csepeli politikus-államtitkár pénze 3,3 millióról 5,4 millióra nőtt, a hitelkártya-tartozását 660 ezerről 272 ezerre csökkentette. Nagyjából ennyi a változás a vagyonában, az ingatlanvagyona továbbra is egy ház fele, egy másik ház negyede, és egy gyümölcsös negyede, mindez Csepelen.

Autója továbbra sincs, viszont az öngondoskodásra továbbra is figyel: lakáskasszát, nyugdíjkötvényt és egy biztosítási kötvényt is fizet, nagyjából ugyanannyit, mint tavaly.

Kocsis Máté vett egy józsefvárosi 683 nm-es ingatlant

A képviselő vagyonát nem tudjuk az egy évvel ezelőttihez hasonlítani, akkor ugyanis még nem ült a parlamentben, neki is le kellett adni viszont egy ciklusnyitó bevallást nyáron, úgyhogy nála azt tudtuk megnézni, hogy fél év alatt mi változott.

Például az, hogy most januárban vett egy VIII. kerületi lakóházat udvarral, 
683 négyzetméterest. Pontosabban ennek a fele az övé, mert 1/2 a tulajdonrésze. Ezzel elbúcsúzott a 117 négyzetméteres, szintén józsefvárosi, 1/2 részben tulajdonolt lakásától. (Az nem derül ki, mekkora az új ingatlan nagysága.)

A készpénze ezzel 10,4 millióról 8 millióra olvadt, és továbbra is megvan a családon belül felvett 28 milliós kölcsöne. Azt továbbra sem tudni, hogy a negyedrészben birtokolt családi vállalkozásból mekkora osztalékot vesz fel, idén is „forgalomtól függő Ft" szerepel a dokumentumban.

Autója nincs, továbbra is megvan viszont még az 1982-ben, azaz egy éves korában kapott Szász Endre-festménye.

Szijjártó Péter továbbra is ugyanannyival tartozik a szüleinek

Korábbi szokásaihoz híven a külgazdasági és külügyminiszter jól takarékoskodott 2018-ban, hiszen csaknem 1,9 millió forintra növelte értékpapírjait, de biztosítási eszközlapjainak értéke is meghaladta a 734 ezer forintot 2018 végére. Szijjártó 2018. eleji bevallása még úgy szólt: egy kicsit hozzátett az értékpapírjaihoz, egymillióról 1,4 millióra növelte az értéküket, a biztosítási eszközalapjai pedig 520 ezerről 620 ezerre nőttek.

Ugyanakkor Szijjártó már 2018 májusában is jó vagyoni körülményekről számolt be, ekkorra ugyanis már 1,6 milliónyi értékpapírja volt, de a biztosítási kötvényének értéke is 670 ezer forintra növekedett öt hónap alatt, sőt sikerült további félmillió forintot is megtakarítania, így már 5,5 milliót tüntetett fel bankszámlaegyenlegként. A hihetetlen pénzügyi és ingatlanpiaci érzékkel megáldott külügyminiszter ennek ellenére továbbra sem kezdett vállalkozásba, és egyéb ingóságról, vagy fontos bevételről sem tett említést. Miközben azonban a bankszámláját – vélhetően az 1,7 milliós miniszteri javadalmazás jóvoltából – az év végére sikerült 8 millió fölé tornásznia, a szüleinek továbbra sem törlesztett egy fillért sem, a friss nyilatkozat szerint is 30 milliós tartozás.

Pedig időközben kiderült, hogy a magyar diplomácia vezetőjének felesége egy iskola-előkészítő óvoda létrehozásában közreműködött, a hirdetés alapján pedig egy 125 millió forint értékű ingatlant vásárolt meg másodmagával. Persze a hivatalos közlés szerint ezt a vásárolást is a Szijjártó szülők támogatták, így aztán a külgazdasági és külügyminiszternek ezzel sem kell elszámolnia a nyilvánosság előtt.

Tavaly a miniszter ingatlanhelyzete nem változott, egy győri ház, három balatonedericsi ingatlan és a dunakeszi házuk fele van a nevén.

Lázár János egy újabb házban lett tulajdonos

Érdemben változott az egykori kancelláriaminiszter vagyoni helyzete a tavaly májusban bevallottakhoz képest is. Egy fővárosi, XIII. kerületi „lakóház” megjelölésű társasházi ingatlan tulajdonosa lett ugyanis 2018-ban fele részben. A 96 négyzetméteres lakás vételáráról nincs információ a Hódmezővásárhely-Makó választókörzetéért felelős egyéni országgyűlési képviselő friss vagyonnyilatkozatában, amely szerint Lázárnak 5 millió forintnyi kötvénye, 6 millió forintnyi törzsrészvénye van, és készpénzben, valamint bankszámlán is 6-6 millió forinttal rendelkezik.

Lázár bankoknak jelenleg 35 millió forinttal, közelebbről meg nem nevezett magánszemélyeknek 20 millió forinttal tartozik mindeközben, „egyéb közlendői” között pedig egy egyszeri műtárgy-értékesítést tüntetett fel, méghozzá 16 millió forint értékben.

Havi bevételei között a fideszes honatya nemcsak egymilliós képviselői javadalmazását, hanem földbérleti díjakat, osztalékokat, valamint bérleti díjat is megnevezett. Így „időszakos, eseti" pluszjövedelme a közlés szerint 14,5 millió forintra rúg. Ezenfelül csaknem 1,3 millió forintot keres kormánybiztosként is, „erdőgazdálkodóként” pedig további „egyszeri” jövedelmet sorolt fel, az összeget nem jelölve. Ám ennél nagyobb üzletember Lázár. Már a 2018-as választás után meglepő vagyonnyilatkozatot tett Lázár János, így kiderült, hogy a fideszes képviselő komoly ingatlanos lett, 10 százaléka van az értékes Andrássy úti Divatcsarnokot birtokló projektcégben, így Ausztria egyik legtitokzatosabb, ókonzervatív nagytőkésének, az eurómilliárdos Max Turnauernek lett a partnere.

Lázár Jánoson kívül korábban is mindenki úgy tudta, hogy valamiképpen a politikus fennhatósága alatt áll a Batida elnevezésű vadászház vagy vadászkastély, de a képviselő csak ekkor, tehát tavaly májusban vállalta fel azt, pontosabban akkori vagyonnyilatkozatából az derült ki, hogy áprilisban 8,1 százalékos tulajdonrész erejéig Lázáré lett a vadászkastélyt építő cég. Ez a jelenlegi beadványban sem változott. Ezeken túl nincs változás, ahogyan Lázár 2018. január 31-ig leadott vagyonnyilatkozatában, az azt követőben és a legfrissebben is hosszú oldalakon szerepelnek a vagyonelemek, elsősorban hódmezővásárhelyi, mindszenti és mártélyi ingatlanok, szántók, legelők, erdők, mocsár és töltés. Már korábban is beszámolt a jelképes részesedéséről nagybátyja gazdaságában, illetve az erdőgazdálkodással foglalkozó Erd Conditor SRL nevű kolozsvári cég százszázalékos tulajdonjogáról is számot adott. Mostanra azonban sikerült tehát faragnia tartozásaiból, hiszen májusban 87 millió forint banki és magántartozás szerepelt a bevallásban, ami a jelenlegiben együttesen 55 millió.

Néhány hónappal korábban, a tavaly januári bevallásából még az derült ki: bár a magánszemély felé fennálló 40 milliós tartozását Lázár 32 millióra csökkentette, banki tartozása 35 millióról 55 millióra nőtt. Az is igen érdekes, hogy az egykori hódmezővásárhelyi polgármesternek a 2016-os vagyonnyilatkozatában még nem volt kocsija, 2017-esben lett egy Mercedes V-osztályú autója, a 2018-as elsőben pedig megjelent egy Land Rover Defender is, a kocsiparkot pedig tavaly májusra egy nem olcsó 5-ös BMW-vel turbózta fel. Ez a mostani bevallásban is ekként szerepel.

Kubatov Gábor 25 milliós kezességet vállalt

A Fradi-főnök fideszes politikusnak továbbra is csak egy farkasgyepűi üdülője van, úgy látszik, nem érezte sajátjának az új erődjét annyira, hogy a nevére írja.

Ami nagy változás viszont, hogy 25 milliós kezességet vállalt, amit így a tartozások rovatban kellett szerepeltetnie. Viszont két életbiztosítását 2,815 milliós összeértékről 3,480 millióra növelte, ám a készpénze 10,6 millió plusz 5800 euróról 6,8 millióra olvadt.

Újdonság még, hogy igazgatósági tag lett az FTC Labdarúgó Zrt.-ben, és elnök az FTC-ben, ez a tavalyi nyilatkozatában nem volt benne. A veteránozást még mindig nem adta fel, továbbra is négy Opel Kadett B-je van, viszont eladta a Suzuki Grand Vitara terepjáróját. A CD-gyűjteményét nem hizlalta, 1000 darab körül áll ismét.

A politikus nyilatkozatából az is kiderül, hogy Marcell nevű gyermeke nem él már velük.

Bajkai Istvánnál egyre több a nemesfém

11 millió forintnyi készpénz, több mint 45 milliós bankszámla-, 108,5 millió forintos egyéb pénzkövetelés, azaz kintlévőség. Nem, nem egy bankvezérről, hanem a Fidesz országgyűlési képviselőjéről, az igazságügyi miniszteri poszt állítólagos várományosáról van szó. Bajkai István friss vagyonnyilatkozata ugyanis mesés vagyonról, sőt vagyonosodásról árulkodik. Tavaly május óta is 30 millió forinttal több, immár 42 milliónyi nemesfémmel rendelkezik például, a közbeszerzési eljárásokon sztár ügyvédi irodája pedig gigantikus, 161,42 millió forintos osztalékot fizetett ki számára 2018-ban – csaknem a dupláját a megelőző évinek.

Tavaly májusban – pontosabban a határidő után, csak június 4-én – adta ugyanis le az első országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatát Bajkai István, noha vagyoni helyzetéről ezelőtt is lehetett némi képünk korábbi, önkormányzati képviselőként és alpolgármesterként leadott bevallásaiból. Volt is miről beszámolni, hiszen korábban nemcsak Orbán Viktort képviselte ügyvédként, hanem közvetlen családtagjait, így Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt is, miközben ügyvédi irodája és más cégei sorra nyerték a megbízásokat állami vagy fővárosi tendereken.

A főképpen éppen közbeszerzésekkel és nemzetközi joggal foglalkozó, Bajkai 20 százalékos résztulajdonában álló SBGK ügyvédi iroda – mint azt az Átlátszó megírta annak idején – négy konzorcium tagjaként 13,5 milliárd forintos megbízáshoz jutott az elmúlt években a Miniszterelnökségtől. Bajkai az SBGK tagjaként 2016-ban 150 millió forint osztalékot vett fel, de nem szomorkodhatott 2017-ben sem: akkori, azóta az önkormányzat honlapjáról eltüntetett vagyonnyilatkozata szerint 72 millió 659 ezer 660 forintot kapott osztalékként ügyvédi irodájából. Ezt sikerült csaknem megkétszereznie tavaly.

A fideszes képviselőnek 2018 elején egyébként még összesen 66,5 millió forintos megtakarítása volt, amely egy év alatt – valószínűleg a lakásvásárlás következményeként – megfeleződött, ugyanakkor tavaly májusra kétmillióval 68,5-re nőtt. Az év további hét hónapjában azonban sikerült visszatornásznia megtakarításait, sőt a Bajkai által májusban feltüntetett „más szerződés alapján fennálló pénzkövetelésként” szereplő 96 millió forintnál jelenleg már szintén több szerepel.

Eközben ahogy tavaly, úgy idén is egynegyed részben tulajdonosa egy 240 négyzetméteres, XVII. kerületi háznak, emellett Gomba községben több ingatlana van, például övé volt a települési kultúrház – műemléképület – és a helyi erdő is. 2017-ben ugyanakkor vásárolt egy 83 négyzetméteres belvárosi lakást is, amelynek a mostani vagyonnyilatkozat alapján is felerészben tulajdonosa.

Mindezeken túl Bajkai nemcsak nemesfémmel, hanem két darab 1,2 millió forintos festménnyel, háromezer darabos könyvgyűjteményével, valamint 2700 darabos CD-gyűjteményével is elbüszkélkedett. Bajkainak az ügyvédi irodán túl is vannak gazdasági érdekeltségei, például feleségével közös cége, az Archeon Kft.. Felesége Bonnyai Apolka zongoraművész, akivel gyakran tartanak közös, jótékonysági koncerteket is, tavaly pedig megszületett gyermekük, a vagyonnyilatkozatban is szereplő Bajkai Kincső.

Az ügyvéd-politikus édesapa egyébként még 2017 májusában alapított egy új tanácsadó céget is, az Aponius Consulting Kft.-t, amely üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozik, és amelynek mostani bevallás alapján is Bajkai a százszázalékos tulajdonosa. Ezzel a vállalkozásával Bajkai igencsak sikeresen lépett a közbeszerzési piacra, hiszen tanácsadó-lebonyolítóként már 2017-ben hét hónap alatt összesen nyolc hazai és EU-s megbízást vezényelhetett le, méghozzá olyan megrendelőktől, mint a Nemzetgazdasági Minisztérium vagy az Országos Bírósági Hivatal (OBH). Mindennek pedig már csak azért is jelentősége lehet, mert Bajkai aspirál a Trócsányi László Brüsszelbe költözésével megüresedő igazságügyi miniszteri bársonyszékre, de már eddig is, komoly igazságügyi kérdésekbe kapott beleszólást. Az ő javaslatára bekerült például az alaptörvénybe, hogy ne legyen megengedett az életvitelszerű közterületen tartózkodás, hiszen a javaslat szerint minden hajlék nélküli ember számára biztosított a szálláshely.

Seszták Miklós kifejezetten gyarapodott, mióta nem miniszter

Az egyik leggazdagabb miniszterből „egyszerű” kormánybiztossá és kormánypárti képviselővé vedlő Seszták Miklós nem vesztette el vagyonát a bársonyszékkel. Sőt, friss vagyonbevallásából kiderült: 3,2 millió forintnyi kincstárjeggyel, 23 millió forint készpénzzel, 329 millió forintos bankszámlával, és csaknem 20 millió forintnyi devizamegtakarítással is rendelkezik, azaz kifejezetten gyarapodott az elmúlt évben.

Volt persze miből félretenni, hiszen Seszták nemcsak egymillió országgyűlési képviselői javadalmazásban részesül, de kormánybiztosként további bruttó 997 ezer forintot keres havonta, miközben 2018-ban ügyvédi irodájától, a Seszták és Társa Ügyvédi Irodától 55,9 millió forint osztalékot is felvett, sőt kapott miniszteri végkielégítésként több mint 6 millió forintot. Persze Seszták már a megelőző években is igen jól keresett: miniszteri munkája és javadalmazása mellett ügyvédi irodájától 2016-ban szerinti 60 milliónál is többet, 2017-ben 65 millió osztalékot vett fel.

A Seszták és Társai Ügyvédi Iroda klasszikus sikersztori: 2014-ben még csak 15 milliót, 2015-ben 35,9 milliót, 2016-ban bruttó 60,9 millió, 2017-ben pedig már 65,3 millió forintot fialt az egykori fejlesztési miniszternek. Így nem is lehet meglepő, hogy Seszták a 2015-ös 216 milliós, majd 2016-os 289 milliós megtakarítása 2017 végére 300 millió fölé ment; egészen pontosan 306 000 000 forint volt a tavaly januári nyilatkozat szerint, amit tehát egy év alatt sikerült további több tízmillióval megfejelnie.

Seszták ezúttal is úgy vallott: három kisvárdai háza és két budapesti lakása van, ahogyan korábban is. Aggódnia pedig aligha van mitől, hiszen miközben már 2017-ben sikerült ledolgoznia hárommilliós tartozását is, amely ezt megelőzően egy ismeretlen magánszeméllyel szemben állt fenn, tavaly nagyobb kiadásokra sem volt gondja: az Országgyűlés Hivatalától júniusban kapott egy 450 ezer forintos laptopot, valamint egy csaknem 350 ezer forint értékű telefont is. Tevékenységét pedig mindeközben „segítő személyzet”, valamint szintén közpénzből fedezett irodahasználat is segíti.

Simonka György nem csak a meggyanúsítása miatt szomorkodhat

Tavaly januárra még csak egymillió forinttal csökkent amúgy sem jelentősnek nevezhető vagyona, májusra azonban ez is megfeleződött, mostanra végképp úgy tűnik, nemcsak az ügyészségi gyanúsítás és a Polt Péter kérelme nyomán a Fidesz–KDNP szavazataival is felfüggesztett mentelmi joga miatt szomorkodhat Simonka György. Vélhetően el kényszerült ugyanis adni egyetlen nagy értékű ingóságát, egy Volkswagen luxuskategóriáját jelentő VW Phaetont, amelyet lízingelt.

Friss vagyonnyilatkozatában legalábbis ez már nem szerepel, miközben Simonka állítja: félmillió forintja van készpénzben, s a mindenkori képviselői alapdíj hathatvi összegét meghaladóan mindössze 5660 forintot kuporgat a bankszámláján.

Simonkának van egy 6,2 hektáros szántója Pusztaottlakán és egy kivett, mintegy 2500 négyzetméteres udvara Medgyesegyházán – utóbbihoz az évekkel ezelőtti vagyonnyilatkozata szerint még tartozott egy ház és gazdasági épület, ez azonban 2018 januárjára és ezúttal már valamiért nem szerepel a felsorolásban. Más vagyont, így megtakarítást sem értékpapírban, azaz részvényben, kötvényben, kincstárjegyben vagy életbiztosításban sem sorolt fel, ahogy nem volt védett műtárgya sem.

2018-as januári bevallása szerint még másfél millió forint készpénzzel és 400 ezer forint pénzköveteléssel rendelkezett, májusra ez félmilliós készpénz-megtakarítást, 2841 forintos bankszámlán nyugvó összeget, továbbá még 400 ezer forintnyi egyéb követelést jelentett, s noha mindkét esetben azt állította, hogy pénzintézetekkel és magánszeméllyel szembeni tartozása nem volt, azt azért bejelölte, hogy továbbra is „kezességvállalás miatti kötelezettségként” csaknem 86 millió forintos tartozása van – nem tudni, ki felé. A mostani bevallásban is szerepel ez a tétel, ugyanebben a formában. Egyébként Simonka még 2016-ban épp azzal keltett feltűnést, hogy a január végi leadási határidő után másfél hónappal, március közepén tett egy kiegészítést vagonnyilatkozatában, és az „Egyéb közlendők” sorába odaírta: kezességvállalás miatti kötelezettsége van 357 millió 699 ezer forint értékben. Egy évvel később, 2016-ban ugyanez a kötelezettsége csökkent le 86 millió forintra – azóta sem tudni, miből, hiszen egyik bevallásából sem derül erre fény, s az elszámolt képviselői jövedelméből aligha rendezhette tartozásait.

Eközben most is, ahogy eddig, megvan 11-12 százalékos tulajdonrésze a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben, amely ellen mintegy egymilliárd forintos költségvetési csalás ügyében folyt a nyomozás, amíg Polt Péter javaslatára ki is kérték Simonka mentelmi jogát az Országgyűléstől. Ám a fideszes politikus tavaly májusban már azt is feltüntette, hogy cégén keresztül januárban és márciusban is támogatást nyert: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól kétszer 79 ezer, egyszer 10 és egyszer 13 ezer forintot. Ezt a friss nyilatkozat szerint októberben újabb 150, decemberben pedig 120 ezres támogatás követte.

Ungár Péter: a BIF-részvényekkel kevesebb

Az LMP-s Ungár Péter tavaly nagyjából 15 milliárdra becsülte a vagyonát, amelynek egyik – ha nem is a legértékesebb, de a legvitatottabb – elemétől tavaly megvált. Ugyanis decemberben bizalmi vagyonkezelőre ruházta át a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben, röviden: a BIF-ben meglévő majdnem 3 százalékos részvénycsomagját.

Ez nem is szerepel most a vagyonnyilatkozatban. Ungárnak viszont továbbra is 17 százalékos tulajdonrésze van a testvérével és édesanyjával, Schmidt Máriával közös cégükben, a Pió-21 Kft.-ben, amely a BIF nagyrészvényese. A tavalyi vagyonnyilatkozatban is szerepelt, hogy az Azonnali.hu híroldalt kiadó cég 90 százaléka az övé. Emellett 45 százalékban tulajdonos egy szombathelyi cégben, a költői nevű Kő a Mezőn Nonprofit Kft.-ben.

A képviselőnek még mindig közel 91 millió forint követelése van pénzintézettel szemben (8 millió devizában) és van 106 millió forint követelése egyéb szerződés alapján. Tartozása nincsen. A politikusnak egy nagy értékű vagyontárgya van még, egy Toyota J12 Land Cruiser terepjáró. Ungárnak egynegyed tulajdonrésze van egy 340 négyzetméteres II. kerületi lakóházban. Ezt édesapja halála után örökölte.

 Sneider Tamásnak nincs megtakarítása

A Jobbik-vezérnek továbbra sincs egy fillér megtakarítása sem, viszont legalább a tartozásai is csökkentek: a kétmilliós lakáshitele 1,55 millióra, a magánszemélyekkel szembeni tartozása 3,5 millióról 3 millióra.

A politikusnak továbbra is 8 aldebrői és egy tófalui ingatlana van, a Fiat Puntója és az MTZ traktora is megvan még, mint ahogy aldebrői cége fele is, amelyből a nyilatkozatának tanúsága szerint egy fillérhez sem jut. A parlamenti juttatásokat Sneider a tavalyihoz hasonló részletességgel töltötte ki, így megtudhattuk, hogy egyebek mellett 3 db Garzon Gina Görgős széket kapott, sőt, még a nagyjából 3 forintot érő, 2010-es Nokia 6303-at sem felejtette el beírni.

Gyurcsány Ferencnek 298 millióra nőtt 

A DK-főnök rögtön egy rejtvénnyel kezdi a vagyonnyilatkozatát, a gyermekei közül háromhoz is odaírta, hogy nincs vagyonuk, köztük Gyurcsány Annához is, aki mellett tavaly viszont még nem szerepelt ez a kis zárójeles megjegyzés. Vagyis szegény Anna a jelek szerint egy év alatt elvesztette minden vagyonát.

Ami viszont az érdemi részt illeti, az ingatlanvagyon maradt (Pápa, Kötcse), autó nincs, értékpapírban viszont 605 millió helyett már 659 millió van, sőt, idén már van bankszámla- is (2,2 millió) és magánszemélynek adott kölcsön is, 12 millió.

Ehhez képest elég sovány, hogy a kötcsei ház megvételéhez felvett 59 milliós bankhitelét 58 millióra faragta a politikus.

A jövedelme 2017-ben 227, tavaly 298 millió forint volt, az egyetlen cége pedig továbbra is az Altus Portfolió Kft. Sneider Tamáshoz hasonlóan Gyurcsány is beírta a nyilatkozatba a parlamenttől kapott görgős széket, szekrényt, sőt, még egy lamináló gépet is.