Elemér
-4 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Szél Bernadett: A kampány jogtalan előnyszerzésre való alkalmassága tekintetében kérdésre előadom

2019.03.14. 15:13

Szerdán írtuk meg, hogy beidézték a rendőrségre Szél Bernadettet, miután hűtlen kezelés miatt feljelentést tett az „Önnek is joga van tudni...” kormányzati kampány miatt. A független képviselő akkor elmondta, hogy meglepte, hogy beidézték meghallgatásra, mivel a kampányról az azt megrendelő Miniszterelnöki Kabinetiroda tudhat többet, hiszen ez a tárca rendelte meg. Ez az a kampány, amit óriásplakátokon lehetett látni, Juncker mögött Sorossal, és amiket gondosan leszedtek a néppárti csúcsjelölt, Weber látogatására azon az útvonalon, ahol várható volt, hogy haladni fog.

Szél most járta meg a rendőrséget, a Gyorskocsi utcában hallgatták meg másfél órán át. Rövid videóban számolt be az élményeiről.

Azt mondta, miután kikapcsoltatták vele a telefont egy asztalhoz ültették, ahol másfél órán át kérdezgették arról a kormánykampányról, amelyről szerinte minden bizonnyal többet tudna mondani Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.

Megkérdezték például tőle, hogy mennyibe került ez a kampány, amire azt mondta, amennyiben a költségeket szeretnék tudni, azt a Miniszterelnöki Kabinetirodától kellene megkérdezni. Hozzátette, nagyon reméli is, hogy meg fogják hallgatni ugyanitt a Gyorskocsi utcában Rogán Antalt is. De azért hozzátette, hogy ő 5-10 milliárd forintra lövi be a kampány költségeit.

Aztán érvelt amellett, hogy ez a kampány miért nem volt kormányzati tájékoztató kampány, hanem pártpropaganda, azt pedig külön elmondta, hogy mennyire távol állt a plakátkampány az informatív jelzőtől.

Majd azt mondta, megkérdezték tőle a rendőrök, hogy okozott-e valakinek jogtalan előnyt ez a kampány, majd miután elmondta, hogy szerinte ezt a nyomozásban a rendőröknek kellene kideríteniük, de válaszolt, felolvasott a válaszából egy részletet:

A kampány jogtalan előnyszerzésre való alkalmassága tekintetében kérdésre előadom, hogy a kampány a kormánypártok politikai narratíváját reklámozza, ezáltal folyamatában is befolyásolja a választópolgárok politikai véleményét, sérti a pártok esélyegyenlőségét, és az európai parlamenti választások kapcsán a kormánypártok számára jogtalan előnyt biztosít. Ez egy egyszerű, érzelmekre ható, hazugságra építő politikai propaganda a kormánypártok részéről, szavazatszerzési céllal.

A videóban Szél elmondta, azt kéri Polt Pétertől, és mindenkitől, akinek szava volt ebben a történetben, ha most őt behívták, mint feljelentőt, országgyűlési képviselőt a rendőrsére, akkor hívják be Rogán Antalt is, tőle is kérdezzék meg ezeket, mert neki kellene választ adnia a kérdésre. "Mert nem én költöm el propagandára és hazugságra az adófizetők pénzét, hanem ő" - mondta.

Majd hozzátette, ő most megtette, amit megköveteltek tőle, ő itt volt, de szeretne még néhány politikust a Gyorskocsi utcában látni.

Most olyan időket élünk, amikor az ellenzéki képviselőknek kell bejárni a Gyorskocsi utcába

- mondta. 

Szél a feljelentésében arról írt, hogy a kampány a Fidesz–KDNP érdekeit szolgálja, és az európai parlamenti választás része. A hűtlen kezelés azért valósulhatott meg, mert a kormány a kormánypártok érdekei mentén költött el a kampányra állami pénzt. Szél szerint hivatali visszaélés is megvalósult, mert a kampány mögött állók visszaéltek hatalmukkal, amikor az EP-kampányban jogtalan előnyhöz segítették a kormánypártokat.

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta a BBC-nek, hogy elindult az EP-választás kampánya, így nem kellene meglepődni azon, hogy az utcákon politikai tartalmú plakátok vannak. A kormány viszont nem indult a választáson, legfeljebb a kormánypártok, és hivatalosan még nem indult el a kampányidőszak. Szijjártó később annyiban finomította állítását, hogy ez csak tájékoztató kampány, a kormánynak kötelessége informálni az állampolgárokat, hogy mi folyik Európában.