Idén is lesz műanyagmentes július

2019.06.28. 16:27 Módosítva: 2019.06.30. 14:00

Idén is lehet csatlakozni a Műanyagmentes Július (Plastic Free July) nevű kezdeményezéshez, aminek lényege, hogy ebben a hónapban kicsit jobban figyeljünk oda, hogy ne használjunk egyszer használatos műanyagokat - tudtuk meg a Rondo Hullámkartongyártó Kft. sajtóközleményéből.

Itt egy videó angolul a felhívásról:

Az akciót a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívták életre, hiszen évente 300 millió tonna műanyagot termelünk.

Az évente keletkezett mennyiség fele egyszerhasználatos műanyag, amiket csak napokig, órákig vagy percekig használunk, nem lebomló anyag révén mégis több száz évig a Földön maradnak, ebből kb. 8 millió tonna szemét az óceánokba kerül. 

A műanyagmentes július fenntarthatósági megmozdulás résztvevői egy teljes hónapon át nemet mondanak az egyszerhasználatos műanyagokra, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen műanyagfelhasználás veszélyeire, és irányt mutassanak arra vonatkozóan, hogyan találhatjuk meg és építhetjük be az egyszerhasználatos műanyag termékek alternatíváit, vagy ami még jobb, hogyan hagyhatjuk el őket teljesen.

A „Plastic Free July” Ausztráliából indult 2011-ben, azóta az egész világon elterjedt. Tavaly 120 millió ember vett benne részt 170 országból. Magyarországon tavaly a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Humusz Szövetséggel és a Refillel közösen hirdették a kezdeményezést, már hazánk is tagja lehetett a résztvevő országoknak.