Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Olcsó LED-izzókkal gyűjtene adatokat a választókról az újbudai önkormányzat

Kampánynapló - 2019. 09. 12.

2019.09.12. 17:26 Módosítva: 2019.09.12. 18:32

Olcsó LED-izzókkal gyűjtene adatokat a választókról az újbudai önkormányzat

A 11. kerületi DK alaposan kiakadt a jelenlegi fideszes polgármester, Hoffmann Tamás vezette önkormányzat legutóbbi népszerűségi akcióján.

Újbudán szerdán és csütörtökön egy-egy helyszínen nagyon kedvezményes áron vehettek LED-izzókat kerületi lakosok. Összesen 200 forintot kellett fizetniük 4 darab izzóért, bár arra a lámpaosztás reklámja nem tér ki, hogy pontosan milyen izzókról van szó.

A csavar a dologban az volt, hogy az egyéb kerületekben szokásos hasonló akciókkal ellentétben itt nem volt elég bemutatni a lakcímkártyát a vásárláskor, hogy így igazolja az ember, hogy a kerületben lakik. Egy regisztrációs lapot is ki kellett tölteni, amit a vásárlásnál le kellett adni. Ebben e-mail címet, telefonszámokat, lakcímet, életkort és nevet kértek a kerületi lakosoktól.

"Ki engedélyezett ilyen adatgyűjtést,és ki használja az összegyűjtött adatokat?" - tette fel a kérdést a helyi DK.

Amennyiben ön kerületi lakos, és kapott ilyen szórólapot, akkor kérjük küldje el a hátoldalát is. Esetleg, ha vásárolt ilyen izzót, akkor számoljon be a tapasztalatairól!

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!

Két laptopot foglalat le a rendőrség Pikó Andráséktól

Udvarhelyi Tessza kampányfőnök és egy, az ügyben nem is érintett önkéntes laptopját foglalta le a rendőrség a tegnapi házkutatáson, mondta Pikó András, a VIII. kerület ellenzéki polgármester-jelöltje az Index kérdésére.

Egy hétfői újsághír alapján tette a feljelentést a helyi választási bizottság. A Magyar Nemzet azt feltételezte, Pikóék csalnak, amit az ellenzék tagadott. A rendőrség a feljelentés után megszállta az ellenzéki politikus kampányközpontját. Az MSZP szerint a rendőrség politikai nyomásra hajtotta végre az akciót, és más esetekben, amikor fideszes esetek látnak napvilágot, a rendőrök nem mozdulnak. Pikó András jelölt is a politikai szálat hangsúlyozta:

Tegnap személyesen is megtapasztaltam Sára programjának lényegét: Kocsis Máté háta mögé bújva rendőrséggel akarja eldöntetni a józsefvárosi választást. Ez nem fog sikerülni, mert a döntés józsefvárosiaké, akik nem ezt érdemlik.

Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, és hogy a rendőrség nem politikai megrendelésre dolgozik. Az lenne a furcsa, ha nem indítana eljárást a választási bizottság jelzésére, mondta Gulyás, aki azt is hangsúlyozta, hogy a helyi választási bizottság volt a feljelentő.

Hogyan néz ki a helyi választási bizottság? A helyi választási bizottság választott tagjait a helyi képviselő-testület választja, amely a kerületben fideszes többségű, ez egészül ki a pártok által delegált tagokkal, de mivel ott csak egy ellenzéki van, a Fidesz és a fideszes többség által választottak többségben vannak ebben a bizottságban.

Az MSZP szerint viszont igenis politikai nyomásra szállt ki a rendőrség az ellenzéki kampányközpontba. 

„Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor megirigyelte a török és az orosz haverjának az ellenzéket üldöző módszereit, hiszen a napnál is világosabb, hogy a rendőrök politikai nyomásra intézkedtek szerdán Pikó András kampányközpontjában.“

Más esetekben a rendőrség tétlennek mutatkozott, írja az MSZP, és azt kérdi:

hol volt ez a gyorsaság, amikor sorra kerültek elő a valódi bizonyítékok a kamupártok országos választási csalásairól?  Ahogyan az országgyűlési választási kampányban az Állami Számvevőszéket uszították az ellenzékre, most ezt folytatják a rendőrséggel is. Magyarországon ugyanis csak egyetlen párt van, amelynek a neve egyet jelent a választók törvénytelen listázásával, az pedig a Kubatov-listás Fidesz.

Karácsony Gergely: Összekeveritek Budapestet Felcsúttal, hahó!

Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón többek között a Pikó András kampányirodájánál tartott házkutatásról is beszélt. Mint mondta, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. A rendőrség pedig nem politikai megrendelésre dolgozik, mondta. Szerinte az lenne a furcsa, ha a rendőrség nem indítana eljárást ilyenkor. 

Karácsony Gergely összellenzéki polgármesterjelölt Facebook-oldalán reagált Gulyás Gergely kijelentéseire. Ebben azt írta, hogy a Fidesz összekeveri Budapestet Felcsúttal. 

Mondom akkor világosan: ez a város nem Orbán kegyéből, hanem a budapestiek akaratából fejlődik. Budapest nem a tiétek, hanem a budapestieké. Ez a mi otthonunk, nem a ti birtokotok. Hiába zsaroltok, hiába fenyegettek, ez a város büszkébb és konokabb annál, mint ahogyan azt Orbán és Tarlós elképzeli. Meg fogjuk hát védeni tőletek, akik ki akarjátok sajátítani. Mert tudjuk, immár az önbecsülésünk a tét. És mi kiállunk magunkért! A hatalom embereit az emberek hatalmára cseréljük október 13-án. Vegyük vissza Budapestet!

Tarlós továbbra sem akar vitázni

Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje kihívta vitára Tarlós Istvánt. Tarlós István az ATV szerint azt írta Karácsonynak, hogy szerinte egyre nagyobb a káosz a vita körül. Felrója például Karácsonynak, hogy Berki Krisztián is vitázni akar, illetve "Puzsér Róbert is küzd már".

Tarlós bár azt írja, hogy Karácsony "levelenként átlagban háromszor" kettőjük vitáját követeli, közben elengedi a füle mellett a jelenlegi főpolgármester feltételeit: ezekről a feltételekről nem ír, de felrója azt Karácsonynak, hogy "itt és most" akar vitázni, meg hogy „ülve, állva, fekve” akar vitázni, és szerinte Karácsony sorozatosan nem önkormányzati témákat vet fel. 

Karácsony Gergely néhány napja hívta vitázni Tarlóst. Facebook posztjában helyszínnek az Átriumot javasolta, de nyitottnak mutatkozott Tarlós más választására, a város állapotáról, a város jövőjéről és a budapestieket legjobban érdeklő kérdésekről, mint például: egészségügy, lakhatás, közlekedés, környezetvédelem ügyében vitázott volna.

Tarlós István azonban azt írta csütörtökön, hogy szerinte Karácsony "szándékosan becsapja a közvéleményt, mert olyan kérdésekről beszél, melyekben a törvények kizárják az önkormányzatok és a főpolgármester cselekvési lehetőségét". Azt is felrója Karácsonynak, hogy "civilszervezeteknek aláír olyan ígéreteket, melyekről tudnia kell, hogy nincs is módja betartani", miközben "előre kijelenti, hogy Zugló állapotáról őt kérdezni sem lehet". Azt írja, hogy Karácsony a vitáról vitatkozik, ami szerinte "teljesen értelmetlen".

Tarlós István levele végén kijelenti, hogy "a vitáról való vitát méltatlannak és álságosnak tartom", és "amíg a feltételek ennyire ködösek, a vita vitájáról" nem kíván tovább kommunikálni.

Karácsony alkalmatlan, mert lopni sem tud

– hangzott el az óvatlanul őszinte nyilatkozat Zugló fideszes önkormányzati képviselőjétől, Kovács Balázstól, amikor azt taglalta a Pest Srácoknak, miért nem látja megfelelőnek Karácsony Gergelyt a főpolgármesteri posztra – szúrta ki a 24.hu.

„Karácsony Gergely alkalmatlansága abban is kimerül, hogy ő arra is alkalmatlan, hogy ilyen, hogy mondjam, a... egyéni vagyonosodás célját szolgáló tevékenységet végezzen”

Hogy Kovács – aki képviselősége mellett a Fővárosi Kéményseprűipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) vezérigazgatója is – ebből a szempontból alkalmas lenne-e a főpolgármesteri posztra, az a nyilatkozatból nem derült ki.

Erkölcsi bizonyítvánnyal és NAV igazolással kampányol az ellenzék Nyíregyházán

Jeszenszki András, az ellenzék közös polgármester-jelöltje sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a hazai politikai életben először, transzparens módon láthatóvá kívánják tenni azt hogy valamennyi jelöltjük rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal, illetve azt, hogy saját kérésükre a NAV köztartozásmentes adózói adatbázisába is kivétel nélkül felvételt nyertek. 

Emellett ismertette programjuk célját is, mely többek között:

  • minőségi munkahelyek megteremtésével növelnék a béreket,
  • önkormányzati rendészet felállításával érnék el, hogy nyáron újra nyitott ablakok mellett lehessen aludni,
  • a nyílt és tiszta közbeszerzésekkel végleg eltörölnék a korrupció valamennyi formáját,
  • a stadion milliárdjai helyett pedig egészségügyi fejlesztésekbe fektetnék a nyíregyháziak adóforintjait.