Jó volna, ha nem csak Greta Thunbergre figyelne a világ

image1
2019.09.25. 13:48

A napokban, sőt talán nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt egy évben klímaügyben a fiatalok közül kizárólag Greta Thunbergre figyelt a világ. A 16 éves svéd aktivista tavaly nyáron vált a klímaváltozás elleni harc szimbólumává, hétfőn pedig gyújtó hangú beszéddel ment neki a világ vezetőinek a New York-i ENSZ klímacsúcson.

Habár ő van a középpontban, nincs egyedül.

A New York-i klímacsúcs előtt idén először ötszáz fiatal részvételével globális Ifjúsági klímatalálkozót is szervezett az ENSZ, a szombati rendezvény értelme, hogy azok beszéljenek a klímaváltozás problémájáról, akik leginkább érintettek: a fiatal generáció tagjai. 

Magyarországot Zálnoky Krisztina képviselte, ráadásul az egyike volt annak a száz zöldjegyes fiatalnak, akik kifejezetten az ENSZ meghívására vehettek részt a rendezvényen.

Az ENSZ-féle ifjúsági találkozón a klímaváltozást valamilyen aspektusból figyelő és elemző ötszáz fiatal azt vitatta meg, hogyan lehetne elérni, hogy a világ vezetői aktívan fellépjenek a globális felmelegedés ellen és a fenntartható fejlődés mellett.

Magyarországot képviselve

Zálnoky Krisztina a University College London (UCL) közpolitika mesterszakán végzett, előtte a Corvinus Egyetem hallgatója volt, és a V4SDG (Visegrád a Fenntarthatóságért) ifjúsági szervezet társalapítója – ebben a minőségében hívták meg a találkozóra.

A V4SDG Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország (a V4-országok) fiatal vezetőit fogja össze, akiknek célja a régió fenntartható fejlődésének támogatása. Zálnoky New Yorkban is a kelet-közép-európai régió fenntarthatósági témáiról beszélt a V4 országok fiataljaival egy kerekasztal-beszélgetésen.

Zálnoky Krisztina
Zálnoky Krisztina
Fotó: Zálnoky Krisztina / V4SDG

A V4SDG szervezettel itthon is ezen munkálkodik: vitafórumokat tartanak zöld és fenntarthatósági témákban, fiatalokat hoznak össze politikai, gazdasági, civil döntéshozókkal, most éppen egy olyan találkozón dolgoznak, amelynek célja, hogy Budapesten a V4-országok magas szintű politikusai üljenek le diákokkal, hogy a fenntarthatóság témáit boncolgassák.

Találkoztam New Yorkban Gretával, de nem tudtunk beszélni, szerintem neki kicsit sok már a felhajtás, ami övezi. Jó volna, ha a világ megértené, és ő is ezt szeretné, hogy habár ő kezdte a mozgalmat, csomó más fiatal foglalkozik még a klímaváltozással és a fenntartható fejlődéssel. A Greta-jelenség nagyon fontos, de mivel globális problémáról van szó, szükségesnek tartom, hogy minél több fiatal kapjon hangot. Nagyon inspiráló volt mások legalább olyan izgalmas beszédeit hallgatni, például ott volt a klímaváltozással foglalkozó Paloma Costa Brazíliából vagy Rebecca Freitag Németországból

– mondta az Indexnek. 

A klímacsúcson Áder János is felszólalt, hétfőn Magyarország képviseletében a hazai Virtuális erőmű programról beszélt az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek New Yorkban, Zálnoky Krisztina élőben hallgatta felszólalását. A köztársasági elnök elmondta, hogy a tíz éve indult program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk, írta az MTI.

A klímacsúcson a magyar államfő bejelentette, hogy

MAGYARORSZÁG A KÖVETKEZŐ HÁROM évben KÖZEL 6 MILLIÓ DOLLÁRT FORDÍT A NEMZETKÖZI KLÍMAFINANSZÍROZÁSRA, AMINEK EGY RÉSZÉVEL A ZÖLD KLÍMAALAPOT TÁMOGATJA A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS ELLENI KÜZDELEMBEN.

Áder szerint a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok. „Magyarország a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy a közös párizsi célunk teljesüljön” – mondta, és hozzátette: ha mindenki hasonlóan cselekszik, akkor van remény. Korábban viszont egy Kossuth rádiós interjúban arról beszélt még a klímacsúcs előtt, hogy Magyarország felelőssége a globális felmelegedésben nem túl nagy. „Mikor arról beszélünk, hogy Magyarországon különböző intézkedéseket kell tenni a klímavédelem érdekében, akkor helyesen tesszük, hogy erről beszélünk, de jó, hogy ha látjuk (...), hogy a mi felelősségünk sokkal kisebb a bolygóért” – fogalmazott.

Zálnoky Krisztina egyfelől elégedett a klímacsúcs eredményeivel és az országok vállalásaival, másfelől sajnálja, hogy az USA vagy Brazília  vezetése nem vett részt. Ezek éppen azok az országok, amelyek a globális felmelegedésért leginkább felelős káros anyagok közül a legnagyobb mennyiséget bocsátják ki. 

Ami a klímacsúcson történt, az a kezdet, és még hosszú út van hátra a valódi változásig. Biztos, hogy a fiatalok beemelése jó lépés az ENSZ részéről, és például Emmanuel Macron francia elnök is kiemelte a fiatalok jelentőségét. Magyarországnak pedig kis országként is hozzá kell járulnia a változáshoz, mindenkinek többet kell tennie. Áder János fontos vállalásokat tett Magyarországgal kapcsolatban

– mondta az Indexnek.

António Guterres ENSZ-főtitkár a klímacsúcson közölte, hogy eddig 66 ország, tíz régió, 102 város és 93 konzorcium vállalta, hogy 2050-ig karbonsemleges lesz. Ez azt jelenti, hogy az ország a lehető legkisebbre csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását, megújuló erőforrásokkal (szél-, víz-, biomassza-, naperőművek) váltja ki a fosszilis energiahasználatot.

Kihátráltunk a karbonsemlegességből

A karbonsemlegességet vállaló országok között Magyarország nem szerepel, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök  a lengyel, a cseh és az észt kollégájával együtt megvétózta június 21-én az Európai Tanácsban azt a megállapodást, hogy az Európai Unió 2050-re karbonsemlegességet érjen el.

Az Európai Tanács csúcstalálkozóján az előzetes tervek szerint bekerült volna a megállapodásba, hogy a tagállamok 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsátanak ki, amennyit ki is tudnak egyenlíteni, azaz ekkora kellett volna elérni a karbonsemleges energiatermelést. Orbánék tiltakozása miatt azonban ez a tétel mégis kimaradt a megállapodásból, amelybe végül csak a párizsi klímaegyezményre került be egy jóval általánosabb utalás.

A magyar kormány ezzel indokolta a döntést:

AZ UNIÓS KARBONSEMLEGESSÉG 2050-ES TERVÉT AZÉRT BLOKKOLTÁK, HOGY MEGVÉDJÉK A REZSICSÖKKENTÉST.

(Borítókép: Zálnoky Krisztina a V4SDG (Visegrád a Fenntarthatóságért) csoport társalapítója zöldjegyes fiatalokkal az ENSZ székház előtt. Fotó: Zálnoky Krisztina)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.