24.hu: Újabb fideszes képviselők rokonai lesznek a Simonka-ügy vádlottjai

2019.10.04. 08:05

Simonka György és húga, valamint unokatestvére után két újabb fideszes parlamenti képviselő rokonai is a vádlottak padjára kerülnek az EU-s pénzek dél-békési felhasználásának ügyében – írta a 24.hu.

  • Kerényi János országgyűlési képviselő, a Fidesz dél-alföldi regionális-pártigazgatójának unokaöccse, Kerényi István negyedrendű vádlottként áll majd a bíróság elé. Ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád.
  • Ugyanezekért kell majd felelnie Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselő apósának, Koncz Gyulának, valamint sógorának, Koncz Ákosnak. Ők az ügy tizenketted-, illetve tizenharmadrendű vádlottjaként állnak a bíróság elé. Koncz Gyula egy ideig előzetes letartóztatásban is volt.

Simonka Györgyre – akinek már újkígyósi otthonát is zár alá vették – nyolc és fél évet és teljes vagyobelkobzást kért az ügyészség, amely szerint az ügy érintettjei 1,4 milliárd forintos kárt okoztak. Az ügynek összesen 32 vádlottja van. Ha valóban bizonyítható, hogy bűnszervezetben térítették el az EU-s támogatási pénzeket, az súlyosbító körülmény, igaz, a Btk. nyári módosításával Simonka jól is járhat.

Kerényi János – akihez korábban több off shore cég érdekeltsége volt köthető – a 24.hu-nak elmondta: az ő személyétől független ügyről van szó, amelynek valóban érintettje az unokaöccse, de nem fogja megtagadni őt.