Borkai lemondását követelte a kormánypárti Magyar Nemzet, egy órán belül levették a cikket

2019.10.11. 18:54 Módosítva: 2019.10.11. 22:33

Veszélyes terep címmel jelent meg egy cikk péntek este a kormánypárti Magyarnemzet.hu oldalon

„Borkai Zsolt leborított egy szekérderéknyi rajzszöget, és most arra kényszeríti saját családját és politikustársait, hogy bekötött szemmel, mezítláb sétálgassanak. Könnyen elkerülhető lett volna ez a helyzet. Már napokkal ezelőtt le kellett volna mondania” – írta szerző nélküli cikkben a lap.

Az írás végén hozzátették: „Egy ország ért egyet Tarlós Istvánnal.” A kormánypártok főpolgármester-jelöltje (és Budapest jelenlegi főpolgármestere) az Indexnek adott interjújában azt mondta, hogy Borkainak le kellene mondania. 

Frissítés: Megjelenése után kevesebb mint egy órával eltűnt a cikk a Magyar Nemzet oldaláról. 

Ballai Attila, a kormánypárti lap főszerkesztője azt mondta a Hvg.hu kérdésére, hogy a Veszélyes terep című cikk nem szerkesztőségi álláspont volt, csupán egy kolléga véleménye, amely „technikai hiba miatt élesedett ki”. 

Ez a magyarázat azért furcsa, mert a cikk kikerült a lap Facebook- és Twitter-oldalaira, valamint a portál címlapjára is; a cikk eltávolításához pedig bő háromnegyed órára volt szükség.  

Tarlóst félti a Fidesz, Orbán Párizsban

Szintén péntek este a Magyar Hang azt írta, hogy válságtanácskozást tart a központi Fidesz-stáb, mert az utolsó méréseik szerint a Borkai-botrány elbizonytalanította a Fidesz szavazótáborát, ennek pedig komoly hatása lehet a választási részvételre. 

„Az utolsó mérések azt mutatják, a Borkai-ügy magával ránthat több erős jelöltet, köztük Tarlóst is” – mondta a Magyar Hangnak egy fideszes forrás. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint fej fej mellett áll Tarlós István és Karácsony Gergely a Fidesz számára is kiemelt fontosságú főpolgármester-jelölti versenyben. 

Orbán Viktor közben maratoni, több órás tárgyalást folytat Emmanuel Macron francia elnökkel Párizsban.

Borkai ügyében a végső döntést minden bizonnyal a pártelnök-miniszterelnök hozza meg, ő azonban órák óta elérhetetlen.  

Borkaiék péntek délután négy órakor rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetettek, amit aztán egy órával későbble is mondtak. Azt az információt kaptuk, hogy Borkai közleményt adhat ki péntek este, de egy fideszes forrásunk azt mondta délután, hogy kérdéses, lesz-e bármilyen bejelentés. 

Nagy lökést kapott az ellenzék

Győr fideszes polgármesteréről egy héttel ezelőtt kezdtek kompromittáló szexuális felvételek megjelenni Az ördög ügyvédje nevű blogon. Az orgiáról készült tartalmak ráirányították a figyelmet arra, hogyan uralta le a helyi üzleti életet a kormánypárti politikus köre. Erről részletesen itt írtunk.

A Borkai-botrány a választás kulcstémája lett a kampányhajrában, a Fidesz több politikusa (Novák Katalin, Gulyás Gergely, de még Tarlós István is) elítélően nyilatkozott a témában, mondván, ami a felvételeken látható, az nem egyeztethető össze a Fidesz által hirdetett keresztény-konzervatív értékrenddel.

A botrányra az ellenzék is ráugrott; feljelentést tett a Párbeszéd és a Jobbik, a Momentum ifjúsági szervezete „Kokain Kormány” feliratot fújt Orbán Viktor irodája elé, a Szolidaritás 30 ezer szórólapot szórt szét Győrben, a Momentum pedig tájékoztató kampányt indított a Fidesz-irodák környékén.