Polt Péter újabb 9 évet kapott, Handó Tünde alkotmánybíró

2019.11.04. 18:37 Módosítva: 2019.11.04. 20:05

Nem vette fel az ellenzék legtöbb pártja a szavazólapokat, de a titkos szavazásban résztvevő Jobbik tagjai is nemmel voksoltak és egy-egy, Polt Péter mulasztásának tartott büntetőügyet tüntettek fel a szavazólapokon, majd pedig egy kupát is vittek, afféle citromdíjként adva azt át a szerintük bukott legfőbb ügyésznek.

Ennek ellenére az Országgyűlés újabb 9 évvel meghosszabbította Polt megbízatását, valamint alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) eddigi elnökét is.

164 képviselő vett részt valamilyen módon a voksolásban.

  • Handó Tünde alkotmánybírói „átigazolására” 134 igen, 27 nem szavazat, tartózkodás nélkül és 3 érvénytelen voks mellett került sor.
  • Polt esetében a titkos szavazás eredménye 134 igen, 24 nem szavazat, 3 érvénytelen voks volt. Ez alapján újabb 9 évre legfőbb ügyész lett.

Polton és Handón túl ugyanakkor Szalayné Sándor Erzsébet sorsáról is döntött hétfőn az Országgyűlés, őt a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsman-helyettesnek jelölték és választották meg 133 igen, 24 nem, 3 tartózkodás arányban, 4 érvénytelen szavazat mellett.

A három közjogi tisztséget kapott jelölt azonnal esküt is tett az Országgyűlés előtt, ezen azonban az ellenzék jelentős többsége szintén nem kívánt részt venni.

Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyész újraválasztására Áder János köztársasági elnök a múlt héten tett javaslatot. Hasonlóképpen múlt hétfőn, több hónapos csúszást követőena Fidesz javasolta, hogy Handó Tünde, az OBH vezetője Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét vegye át az Alkotmánybíróságban. Az OBH elnökét is a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés, ugyanakkor Áder János eddig még nem nevezett meg új OBH-elnökjelöltet.

Arról is  írtunk már bővebben, hogy Handó Tünde OBH-elnöki mandátuma valójában csak 2021-ben járt volna le, és noha ezen a tisztségen a ma hatályos törvények szerint nem újraválasztható, nem ez volt az oka annak, hogy az esetleges „kimentéséről” már hónapok óta pletykáltak bírósági berkekben. A Fidesz és Handó azonban a leköszönő OBH-elnök alkotmánybíró-jelölti  meghallgatásán  sem volt hajlandó érdemben reagálni a felmerült kritikákra és aggályokra.

Az ülésnap előzményeiről ebben a cikkünkben, az egyéb fontosabb döntésekről pedig itt és itt írtunk bővebben. Polt és Handó megválasztását követően az azonnali kérdések órájával folytatódott a parlamenti ülés, erre pedig már az ellenzék is visszatért az ülésterembe, ugyanakkor Orbán Viktor kormányfő a tisztségviselők megválasztását és eskütételét követően azonnal eltűnt.

A parlament aktuális ülése egyébként kedden és szerdán is folytatódik, majd november 11-én, hétfőn zárul a kéthetes ciklus.