2024. június 14. 21:00
Németország
Skócia

Újraválasztják Polt Pétert, alkotmánybíróvá teszik Handó Tündét

DBZOL20191104013
2019.11.04. 13:06

Az Országgyűlés ma újabb 9 évvel meghosszabbíthatja a jelenlegi legfőbb ügyész, Polt Péter megbízatását, valamint a Fidesz-KDNP többség minden bizonnyal alkotmánybíróvá választja Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) jelenlegi elnökét, derül ki Kövér László házelnök napirendi javaslatából.

Az ülés 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Nagy-Bozsoky József korábbi MDF-es képviselőre történő emlékezéssel kezdődött el, amit napirend előtti felszólalások követnek. Jakab István alelnök először a november 4-i eseményekre és az emiatti gyásznapra emlékeztetett, a Ház néma felállással tisztelgett az 56-os forradalom leverésének áldozataira – több felszólalásban is emlékeztek később a képviselők.

Az ülésvezető elnök ugyanakkor bejelentette, hogy jelenleg 195 fő az Országgyűlés létszáma, mert több polgármesterré választott eddigi parlamenti képviselő, így a DK-s László Imre, vagy a jobbikos Mirkóczki Ádám és Pintér Tamás, valamint az MSZP-s Tóbiás József is lemondott mandátumáról.

AZ INTERPELLÁCIÓKRA EZÚTTAL IS KÉT ÓRA ÁLL RENDELKEZÉSRE, EZUTÁN DÖNTENEK HÁROM SZEMÉLYI JAVASLATRÓL TITKOS SZAVAZÁSON.

Nem meglepő módon már az első napirend előtti felszólalás Polt Péter újraválasztásával volt ugyanakkor összefüggésben. A DK-s Gréczy Zsolt ugyanis párttársa, Varju László mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban (az ügyről alább bővebben is írunk), a legfőbb ügyész szerinte koncepciós eljárásáról, valamint a vádhatóság politikai szolgálatba állításáról beszélt. Válaszul Dömötör Csaba államtitkár nem kért jogállamiságból kioktatást a DK-tól, és valamiért inkább arról beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára, a DK vezetői uniós forrásokból gazdagodnak.

Napirend előtt Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője arról beszélt, hogy Budapesten kedden alakul meg az új fővárosi Közgyűlés, és be fogják bizonyítani Orbán Viktornak és a kormánynak, hogy lehet másképpen várost, így országot irányítani. Szabó szerint van és meg is marad az ellenzéki egység, be fogják bizonyítani, hogy képesek együttműködni. Dömötör Csaba államtitkár ezután azt sorolta fel, szerinte miért tér vissza Budapestre a Demszky-Hagyó-korszak, és hogy az ellenzéket kizárólag a pozíciószerzés érdekli.

Mások mellett Tóth Bertalan MSZP-s elnök-frakcióvezető is kritizálta Polt Péter újraválasztását, valamint a kormány jogállam-felfogását, amire Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára az ellenzéket és annak demokráciafelfogását bírálta, a Poltot és munkáját minősítő bírálatokra pedig azzal reagált:

Göncz Árpád egykori köztársasági elnök volt az első, aki Poltot legfőbb ügyésznek jelölte, ezért aki őt kritizálja, és aki Polt alkalmasságát firtatja, az Göncz Árpáddal vitatkozik.

Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyész újraválasztására Áder János köztársasági elnök a múlt héten tett javaslatot .  Hasonlóképpen múlt hétfőn, több hónapos csúszást követően a Fidesz javasolta , hogy Handó Tünde, az OBH vezetője Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét vegye át az Alkotmánybíróságnak. Az OBH elnökét is a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés, ugyanakkor Áder János eddig még nem nevezett meg új OBH-elnökjelöltet.

Arról is írtunk már bővebben, hogy Handó Tünde OBH-elnöki mandátuma valójában csak 2021-ben járt volna le, és noha ezen a tisztségen a ma hatályos törvények szerint nem újraválasztható, nem ez volt az oka annak, hogy az esetleges "kimentéséről" már hónapok óta pletykáltak bírósági berkekben. A Fidesz és Handó azonban a leköszönő OBH-elnök alkotmánybíró-jelölti meghallgatásán sem volt hajlandó érdemben reagálni a felmerült kritikákra és aggályokra.

Információink szerint több ellenzéki párt frakciója fontolgatja, hogy tiltakozásképpen teljesen kimarad ezekből a személyi döntésekből, azaz formálisan fel sem vesznek részt a titkos szavazásban, Hadházy Ákos független képviselő pedig kifejezetten arra buzdította az ellenzéket, hogy ne maradjanak benn az ülésteremben Polt eskütételén.

Úgy tudjuk, hogy az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és az LMP döntött úgy, hogy a szavazólapot sem veszi fel (a DK ezt hivatalosan közölte is), a Jobbik pedig részt vesz a voksoláson, de nemmel szavaz Polt Péterre és Handó Tündére is.

Polton és Handón túl ugyanakkor Szalayné Sándor Erzsébet sorsáról is dönt hétfőn az Országgyűlés, őt a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsman-helyettesnek jelölték és választhatják meg. Sőt, hétfőn szavazhatnak a képviselők a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma tagjainak megválasztásáról is.

Az interpellációk között volt szó az egészségügy helyzetéről, a kórházak eladósodottságáról, de a MÁV Zrt. működési anomáliáiról is. Bangóné Borbély Ildikó a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli minisztert helyettesítő Fónagy János államtitkárt kérdezte arról, mit tesznek azért, hogy emberhez méltó körülmények között, betartott menetidőkkel utazhassanak azok, akik a magyar vasúttársaságot választók. A szocialista képviselő személyes tapasztalatait sorolta, így például azt, hogy ma reggel is majdnem elkésett a munkából, mert felsővezeték-szakadás miatt leállt a vonatközlekedés. 

Köszönöm, hogy figyelemmel kíséri a MÁV munkáját

– kezdte válaszát az államtitkár, aki szerint természetesen minden rendben van a vasúttársaságnál, sőt soha nem látott fejlesztések zajlanak. Viszonválaszában Bangóné megkérte Fónagyot, hogy kísérje haza, szerinte ugyanis a kormányoldal képviselői azért nincsenek tisztában a MÁV-közlekedés valódi állapotával, mert túl rég óta nem vettek igénybe vonatot a közlekedéshez. Nem tudni, Fónagy elmegy-e Bangónéval, vélhetően Püspökladány lenne az utazás célja. 

Fónagy János a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára miniszterelnöki biztos interpellációra válaszol
Fónagy János a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkára miniszterelnöki biztos interpellációra válaszol
Fotó: Balogh Zoltán

Egyébként nemcsak a kormány és az ellenzék adok-kapokja, és nemcsak személyi döntések szerepelnek hétfőn a napirenden, hanem például a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság létrehozásáról is szavaznak majd. A képviselők szintén az első ülésnapon tehetik fel azonnali kérdéseiket, amire ezúttal is 60 perc áll rendelkezésre.

A döntések között ugyanakkor Aradszky András KDNP-s és Varju László DK-s képviselő mentelmi ügye is szerepel, utóbbi esetben várhatóan kiadja majd a honatyát a Fidesz-KDNP többség.

Varju és a DK egyébként koncepciós eljárásnak tartja a mentelmi jog másodszori felfüggesztésére vonatkozó legfőbb ügyészi javaslatot, amelyet garázdaság gyanúja mellett azzal az indokkal tett Polt, hogy a tavaly decemberben az MTVA székházának épületébe behatoló DK-s politikus az őt kihurcolni próbáló egyik biztonsági őrt a földre gyűrte, és „a sértett az esés következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett“. Mivel az ellenzék szerint a vád nonszensz, éppen ezért erre a szavazásra is várható valamiféle ellenzéki akció.

A parlament aktuális ülése kedden és szerdán folytatódik, majd november 11-én, hétfőn zárul.

(Borítókép:  A Fidesz képviselői szavaznak az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 4-én. Fotó:  MTI/Balogh Zoltán )