Karácsony és Pokorni egyetért, a fogaskerekű oldhatja meg a Normafa ügyét

2019.11.18. 18:27 Módosítva: 2019.11.18. 20:57

Közösen kezdeményezi a tervek szerint Karácsony Gergely főpolgármester és Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester a kormánynál, hogy a fővárosi közfejlesztési tanács tűzze napirendjére a fogaskerekű felújítását, valamint meghosszabbítását Normafáig, ami szerintük megoldást jelenthet a Normafa megközelíthetőségének ügyében. Karácsony és Pokorni hétfőn délután, a helyszíni egyeztetés után nyilatkozott erről újságíróknak.

Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP) megerősítette, hogy kidolgoztak egy kisebb parkolóra vonatkozó kompromisszumos tervet, ami kapcsán a főváros felülvizsgálata után a jövő héten folytatják az egyeztetést. Pokorni arról is beszélt, hogy egyetértenek Karácsonnyal abban, hogy megszüntessék a természetvédelmi területen a busz- és gépkocsiforgalmat, a védett övezetben lévő erdőterületről kihozzák a parkolót és a buszvégállomást, továbbá, hogy az új parkoló ne legyen nagyobb befogadóképességű a mostaninál, idézi a kerületi polgármestert az MTI. Pokorni hozzátette, hogy a fogaskerekű meghosszabbításáig meg kell őrizni a jelenlegi parkolókapacitást.

Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék (XII. kerület) polgármestere sajtótájékoztatót tart a Normafán kialakítandó parkolóról folytatott egyeztetésüket követően a Normafa Síház mellett 2019. november 18-án.
Karácsony Gergely főpolgármester (b) és Pokorni Zoltán, a Hegyvidék (XII. kerület) polgármestere sajtótájékoztatót tart a Normafán kialakítandó parkolóról folytatott egyeztetésüket követően a Normafa Síház mellett 2019. november 18-án.
Fotó: Mónus Márton / MTI

Az egyeztetésen felmerült a Libegő kérdése is: mindketten szeretnék, ha ez nemcsak szórakoztató látványosság lenne, hanem bevonhatnák a kötöttpályás tömegközlekedési eszközök közé, az érdemi forgalom lebonyolításához viszont elengedhetetlen a Libegő felújítása.

Karácsony Gergely elmondta: a polgármester által ismertetett elvek kiindulópontjai lehetnek a kompromisszumnak, ugyanakkor ő új parkolóhelyek kialakítása miatt egyáltalán nem vágatna ki fákat, inkább a közösségi közlekedés minél jobb kihasználására összpontosítana.

Karácsony és Pokorni találkozójához a november eleji hír vezetett, miszerint 220 védett fát vágnának ki a Normafán egy óriásparkoló kialakítása miatt. A tervezett parkoló ellen petícióval, majd most vasárnap tüntetéssel is tiltakoztak.