Lemondott a jegyzőségről Lamperth Mónika

2019.11.22. 20:17

Öt év után távozik a jegyzői posztról Lamperth Mónika, jelentette be a XV. kerületi önkormányzat a honlapján. A kerületi oldal tudósítása szerint a jegyző az utolsó testületi ülése kapcsán elmondta, "nagyon hálás azért, hogy öt évvel ezelőtt a XV. kerület befogadta, elfogadta őt. Büszke az elmúlt öt évre, arra a hivatali csapatra, amely olyan nehéz időszakokban is magas szinten elvégezte munkáját, amikor a városrész polgármesterei – Hajdu László, majd Németh Angéla – mögött nem volt meg az őket támogató testületi többség."

Lamperth Mónika az október 13-i önkormányzati választás után jelentette be, hogy ígéretének megfelelően egy teljes ciklus végigvitele után távozik a hivatalvezetői posztról. A Facebookon így búcsúzott a kerülettől:

Hát így! Remek öt év volt. Köszönöm Rákospalota, Pestújhely és Újpalota!

Lamperth Mónika a szocialista párt ismert politikusai közé tartozott az 1990-es évek közepétől. Karrierjének csúcsát a 2002 és 2006 közötti időszak jelentette, amikor belügyminiszterként szolgált Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc kormányában, ezután 2007-ig önkormányzati és területfejlesztési miniszter, majd 2008-ig szociális és munkaügyi miniszter volt. Ezután a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöke lett. 2010 után kivonult a politikából, egy ideig egy MLM-rendszerben dolgozó cégben dolgozott.

Lamperth 2014 őszén pályázta meg a jegyzői posztot a XV. kerületben, miután az addig fideszes vezetésű önkormányzatot elhódította a Demokratikus Koalíció. A kerületi közélet meglehetősen viharosan alakult, viszont 2017-ben Gulyás Gergely egy üdvözlő levélben "kiemelkedő színvonalú közszolgálatnak" minősítette az általa vezetett hivatal munkáját. A kerületi Fidesz nem volt ennyire elragadtatva, többször is megpróbálkoztak a leváltásával, legutóbb idén márciusban szerették volna eltávolítani, arra hivatkozva, hogy a kerület jegyzői hivatalát ne irányítsa olyan személy, aki a Gyurcsány-kormány egykori minisztereként politikai szereplőnek minősül. Ez azonban nem sikerült, mivel a DK vezette kerületi önkormányzat mindvégig kiállt a jegyző mellett. A kerületben a politikai állóháború egészen az októberi választásokig tartott, amikor az ellenzék ismét győzelmet aratott.

Az önkormányzati választások után pletykaszinten felvetődött, hogy Lamperth Mónika lehet Budapest új főjegyzője, a fővárosi közgyűlés november 5-i alakuló közgyűlésén azonban Számadó Tamást választották meg a posztra.