Pont az történt, amit a lebukott kispesti szocialista megjósolt

2019.11.27. 11:24

A kispesti szocialisták botrányával kapcsolatban legutóbb kedden írtunk: a testületi ülésen felmerül, hogy tényfeltáró bizottságot hozzanak létre, ami vizsgálná a korrupciógyanús ügyeket. Előtte pedig a 24.hu cikke alapján arról írtunk, hogy úgy néz ki, hogy bizonyos ügyekben egy MSZP-Fidesz nagykoalíció alakulhatott ki:  bizonyos cégek többször feltűnnek a józsefvárosi és a kispesti közbeszerzési pályázatok környékén, csak éppen eltérő szerepkörben: az egyik brigád az egyik kerületben nyeri a pályázatokat, a másikban vesztes ajánlatokat ad, a másik pedig fordítva.

A Magyar Nemzet szerdai cikkében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiszivárgott hangfelvételek egyikén arról beszél Lackner Csaba szocialista képviselő, hogy mivel ez a párt "arról szól, megsegítjük, meg megvédjük a barátainkat", ezért a polgármester azt mondta neki, "újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért".

És mi történt nem olyan rég, ami a keddi ülésen derült ki? Kránitz Krisztiánnak, a kispesti vagyonkezelő igazgatójának a duplájára emelték a fizetését. A vagyonkezelő fizetésemeléséről először a 444.hu írt a közgyűlési beszámolójában. Most megkérdeztük erről Gajda Péter szocialista polgármestert is.

Ahogy arról többször beszámoltunk, összefonódásokról, kenőpénzekről, fenyegetésekről, háttérmutyikról beszélgetnek azokon a hangfelvételeken XIX. kerületi szocialista kerületi politikusok, akikről a Magyar Nemzet hosszabb cikksorozatban számolt be. A választások előtt a lap által közzétett felvételek zömében Lackner Csaba kispesti kerületi politikus beszél: súlyos állításokat fogalmaz meg a XIX. kerület vagyonkezelő vezetőjéről, akinél komoly pénzek kötöttek ki, a szintén szocialista kerületi képviselő Kránitz Krisztiánról, de a polgármester Gajda Péterről is érdekeseket mesélt. Lackner egyik alapállítása, hogy „aki az önkormányzati politikában nem keresi meg az évi százmillió forintot, az hülye”.

A Magyar Nemzet által közzétett felvételen arról beszélnek, hogy az MSZP "kiszavazta a vagyonkezelő vezetőjét, Kránitzot az önkormányzati választások jelöltjei közül, ezután kezdtek ötletelni, hogy "mentsék meg". Felmerült, hogy kapjon alpolgármesterséget, de azt a koalíciós partnerekkel nem tudták letárgyalni, aztán a hangfelvétel alapján, Lackner elmesélése szerint Gajda Péter polgármester ötlete jött:

A Péter meg egy hülye kijelentést tett, amit gyorsan lecsaptam. Újra gyorsan kinevezzük a Kránitzot 5 évre, dupla annyi fizetésért. Így is keres öt kiló bruttót, azt nem lehet a kétszeresére emelni.

- mondja Lackner a felvétel szerint. aztán amikor valaki a felvételen megjegyzi, hogy de mire kapjon még ötszázezret, Lackner azt feleli:

„Mert ez a párt erről szól, hogy megsegítjük, meg megvédjük a barátainkat.”

A lap azt írja, ezután tehát hivatalosan is bruttó 1,1 milliót fog keresni Kránitz. Gajda Péter kispesti szocialista polgármesternek küldtünk néhány kérdést ezzel kapcsolatban: mikor emelték meg Kránitz fizetését, polgármesteri döntés volt, vagy testületileg szavaztak róla, mennyi lett a fizetés, miért döntöttek így. 

A polgármester a következő választ adta:

Kránitz Krisztián igazgató úr fizetése, más önkormányzati vezetők fizetésével együtt, jegyző úrral egyeztetve és a vonatkozó jogszabályok betartása mellett megemelésre került az elmúlt hónapokban. Az emelések mellett azért döntöttünk korábban, mert a kispesti önkormányzat vezetői béreit régóta szerettük volna hosszú távra rendezni,mivel a többi kerületi önkormányzathoz képest jelentősen alacsonyabb bérezés mellett dolgoztak a kispesti vezető beosztású kollégák. Természetesen mindezek mellett az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők és közalkalmazottak bérét is igyekszünk saját erőnkből emelni.