Gulyás elfogadhatatlannak nevezte a győri gyermekgyilkos szabadlábra bocsátását

2019.12.19. 10:56

Rendkívülinek nevezte a legutóbbi kormányülést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón, mert Orbán Viktor betegség miatt nem tudott részt venni. Egy későbbi újságírói kérdésre hozzátette, nincs komoly baja a miniszterelnöknek, láza van.

Mint felsorolta, a Nemzeti alaptantervvel és a kórházi adósságokkal foglalkoztak, valamint tájékoztatást kértek Pintér Sándor belügyminisztertől és Varga Judit igazságügyi minisztertől a győri gyermekgyilkosság ügyéről. 

Kizárnák a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét emberöléseknél

A győri gyermekgyilkossággal kapcsolatban Gulyás arról beszélt, hogy mindkét fokon hibázott a bíróság, amely az elkövető feltételes szabadlábra bocsátásáról döntött.

Szerinte hiába szigorították 2010 után a büntetőügyekről rendelkező törvényt, ha a bírók nem alkalmazzák megfelelően. Elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte a miniszter, hogy a bírók nem tartják a törvénybe foglalt középmértékes ítélkezést. „Ha nem bocsátják szabadlábra a férfit, a gyerekek még ma is életben lennének” – tért vissza a brutális győri gyilkosságra. 

A kormány az ügy kivizsgálása mellett azt javasolja, hogy a feltételes szabadlábra bocsátás lehetőségét emberölés esetében zárják ki, és arra kérik a Kúriát, hogy kellő szigorral járjon el az ilyen ügyekben. 

Azt is mondta a miniszter, hogy a bírók szakmai alkalmasságát folyamatosan kéne ellenőrizni és minősíteni.

„Vitassuk ezt meg” – válaszolta később Gulyás az Index kérdésére, hogy miniszterként nem szokatlan-e a bíróságot ilyen élesen bírálni. Szerinte a kormány feladata, hogy tárják fel gyilkosság okait, amihez elengedhetetlen a bírói gyakorlat minősítése is. 

Szerinte hatékonyan működik Magyarországon a családi jelzőrendszer, és Pintér Sándor beszámolójára hivatkozva példátlannak nevezte az esetet, hogy a pszichológus szakértő nem fedezte fel a kockázatot. A konkrét megoldás az lett volna itt, hangsúlyozta a kormányinfón többször is Gulyás, ha a bíróság középmértéket alkalmaz az ítéletnél, mert akkor csak öt-hat év múlva szabadult volna a férfi. 

Rendezik a kórházak adósságát

A kormány döntött arról is, hogy nem lesz új Nemzeti alaptanterv, de módosítások várhatók.

emellett arról is határoztak, hogy 79,4 milliárd forint támogatást kapnak a kórházak.

Ebből 42,8 milliárdot különítenek el az adósságrendezésre, és 36,6 milliárd forintot pedig az egészségügyi ellátás korszerűsítésére, fejlesztésére költenek. Egységesen fogják kezelni a kórházak adósságát, és a beszállítókkal a jövőben közvetlenül a kormány fog tárgyalni. Azoknál a kórházaknál pedig, ahol erre szükség van, pénzügyi felügyelőt rendelnek ki. 

Nem ad több pénzt a kormány a Biodómra

A Fővárosi Állat- és Növénykertben épülő Biodómmal kapcsolatban Gulyás azt mondta, nem érti a kialakult a helyzetet, hogy még 20 milliárd forint kellene a megnyitáshoz. Mint fogalmazott, ez egy fővárosi beruházás, és az állam már így is 18 milliárd forint többletforrást adott. Ők biztosították a beruházás alapösszegét és a nyolcvanszázalékos drágulást is. 

Várjuk, hogy meghívják a kormányt a megnyitóra, és megköszönjék a támogatást

– mondta, szerinte ugyanis nincs több teendője a Biodómmal a kormánynak. 

Azt reméljük, hogy a beruházó szeretné befejezni a beruházást

– fogalmazott Gulyás.

Kiss Ambrus Budapest főpolgármester-helyettese minderre úgy reagált az Indexnek, hogy ez egy kormány által elkezdett projekt, és a fővárostól egy fillérnyi pénz sincs benne.

Ha a kormány azt gondolja, hogy erről levonul, akkor az általa megkezdett projektet hagyja félbe. Furcsa lenne, ha mi ebbe akarnánk beszállni. Nem mi kezdtük el a projektet, nem is az előző városvezetés

– mondta Kiss, majd hozzátette, a kormány akkor jár el jól, ha a Fővárosi Állat- és Növénykerttel együtt átnézik, hogy mennyi pénz kell még a befejezéshez, és a kormányhatározatba már a teljes végösszeget írják bele, mert eddig csak többször módosították azt az összegekkel. A Fővárosi Önkormányzat költségvetése amúgy is „kifeszített”, nem tudnák ezt támogatni. 

Gulyás álhírnek nevezte a kormányinfón, hogy a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Simonka György lobbizott volna a bűncselekmény feltételeinek és büntetési tételének módosítása érdekében.

Azt is mondta, hogy nincs a kormány ellenére, ha Budapest közvetlenül pályázna az Európai Unióhoz, sőt, támogatják a többi várost is, ha ilyen terveik vannak. 

Nem lesz kormányátalakítás 

Nem ratifikálja a magyar kormány az Isztambuli Egyezményt, jelentette ki Gulyás, mert a benne foglaltakat szerinte már mind teljesítettük, benne vannak a magyar jogrendszerben. Azt nem tudja a magyar kormány elfogadni, hogy az Isztambuli Egyezmény szerint társadalmi nemek vannak, nem pedig férfi és női nem.

Bár a horvát sajtóhírek arról szóltak, hogy felháborodott a horvát miniszterelnök Orbán Viktor Facebook-fotóján, amelyen a kormányülés hátterében Nagy-Magyarországot ábrázoló térkép látható, Gulyás nem tud arról, hogy érkezett volna ezzel kapcsolatban megkeresés a magyar kormány felé. 

Nem lesz kormányátalakítás, cáfolta az ATV értesülését. 

Nem minden színészre igaz, de van, akinek jobban áll, ha a tanult szöveget mondja

– ezt már Nagy Ervinről mondta, aki pár napja Kocsis Mátét félnótás országgyűlési seggnyalónak nevezte.

Újfajta kommunikációra van szükség

Lesz béremelés a tűzoltóknál és rendőröknél, válaszolta Gulyás a Népszava kérdésére. Legkorábban január 1-től lép majd életbe, de konkrét számokat nem tudott mondani a miniszter. Mint fogalmazott, erről csak később adnak tájékoztatást. 

A határőrség képes a határt mindenhol megvédeni, nem tervezi meghosszabbítani a kerítést, válaszolta egy másik kérdésre.

Szóba került továbbá Lázár nyilatkozata is, aki egy hódmezővásárhelyi rádióban arról beszélt, hogy a Fidesz elvesztette az önkormányzati választásokat, és változásra van szükség a pártban. Azt is mondta a korábbi miniszter, hogy a fiatalok körében sokat veszített népszerűségéből a Fidesz. Gulyás szerint csak pozíciókat vesztettek októberben. „Ahhoz képest, hogy kiütéssel szoktunk nyerni, most csak pontozással győztünk” – fogalmazott. Azzal ugyanakkor egyetértett, hogy újfajta kommunikációs megoldásokat kell találni, mert az önkormányzati választás eredménye új helyzetet teremtett, és elismerte, hogy jobban kell nyitni a fiatalok felé is. 

„Bizonyára jobb, ha többször kívánnak boldog karácsonyt, mint egyszer” – mondta Gulyás a Magyar Hang kérdésére, hogy miért kell egy-egy Lokál- vagy Népszava-számban többször is elhelyezni a kormány karácsonyi üdvözletet. Arra nem tudott válaszolni a  miniszter, hogy mennyibe kerül ez.