A reggel, amikor egymillió gyerek nem mehet iskolába

Az iskolán kívüli oktatás első napja, percről percre

Index
2020.03.16. 09:25

Összefoglaló

Percről percre igyekszünk az önök tapasztalatai alapján (is) leközvetíteni az iskolabezárások első napját
Ha érdekeset lát, hall, vagy el akarja mondani, hogy önt hogyan érinti ez az egész, akkor azugyelet+iskolabezaras@mail.index.hu-ra küldje! Előre is köszönjük!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Egy soproni evangélikus gimnázium végzőse írt nekünk, azt mondta: náluk egyelőre zökkenőmentesen működik minden!

    „Minden diák, amikor a suliba jött, kapott egy iskolai emailt, amivel feltöltési lehetőséget kapott a GoogleDrive-ba, illetve a Google egyéb alkalmazásai mellett hozzáférést a Google Classroomhoz. Az évek alatt fokozatosan készítettek fel minket ennek használatára.

    Szinte minden tantárgyból készítettek az elmúlt napokban Classroomot, még testnevelésből is, pár tanár már leadta a feladatait, mellé készített egy pdf-et, amiben részletesen leadja az anyagot.

    A mai technológiáknak köszönhetően nem ér sok hátrány így az érettségi előtt, nyilván más, mintha bejárnánk, de jelenlegi helyzetben ez a legjobb megoldás. 

    Remélem, át tudtam adni milyen ez diákszemmel.”

  • Egyik olvasónk Dunaújvárosból ingázik be Budapestre dolgozni mindennap távolsági busszal (80 km).

    A reggeli buszok veszélyhelyzet nélkül zsúfoltak, és 30-60 percet állnak a dugóban. Ma az 51 férőhelyes távolsági buszon, ami máskor megtelik, mindössze 14 utas volt. Az M0-son és a 6-os bevezető úton, ami beáll minden reggel, simán ment a forgalom. Diák vagy nyugdíjas utas egyáltalán nem volt. Gyorsan, kényelmesen be lehetett jutni a fővárosba, a munkahelyekre.

  • A Keleti pályaudvar és környéke kb. teljesen üres, emberek alig-alig találhatók. A 24-es villamos szintén teljesen kihalt.

    image2
    Fotó: Olvasói fotó / Index
  • Több olvasónk is írta, hogy fiatalok tényleg nincsenek az utcákon és a BKV-n, idősek viszont annál inkább. Íme két szemléletes levél:

    • Ma reggel 8-9 között érezhetően kisebb volt a forgalom, kevesebben voltak a bkk járatain is. Viszont nem értem, hogy míg bezárták az összes iskolát, óvodát, bölcsődét, míg arra kötelezik a gyerekeket, hogy akár hónapokra legyenek bezárva a lakásba, míg sok szülő aggódik, hogy így kiesik egy fizetés akár hónapokra is, mert nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét máshogy – ami sokaknak nagy problémát okoz, és ezidáig semmilyen javaslat nem érkezett a probléma megoldására –, addig az igazán veszélyeztetett korosztály miért mászkál az utcán. Ez alatt az egy óra alatt rengeteg idős embert láttam, kb. 3-ból 1 utcán tartózkodó személy ebből a korosztályból való.
    • Gondoltam, leírom azt a jelenséget, amiben biztos voltam a ma reggellel kapcsolatban. Csepelen lakom, kertvárosi rész pár panellel. Reggel a szokásos módon indultam dolgozni, 8.00-kor. A reggeli buszon nincs egy fiatal sem, se diák, se egyetemista. DE. A busz tömve, tehát tele van idősekkel, kb. 40, 65 éves és annál idősebbel utaztam. Gondoltam, hogy a piacra mennek, vásárolni vagy ilyesmi. De nem. Nem álltak meg a Csepel belvárosánál, hanem tovább jöttek velem a héven, be a városba – megint mondom, nem pár nyugdíjasról van szó. A héven már több fiatal is volt, így szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve.
  • Olvasónk arról írt, hogy reggel már 6 óra előtt 15 perccel sokan gyülekeztek Csepelen, egy áruház parkolójában, arra várva, hogy az kinyisson.

    Poénkodtunk azon, hogy mi lesz ha nincs ez meg az, de beérve döbbentünk rá, hogy ez nem vicc. Nagyjából úgy nézett ki az áruház reggel (árufeltöltés után), mint egy karácsonyi nagy bevásárlás előtt napon záráskor szokott. Döbbenetes állapotok, szegény dolgozók nem győzték visszapótolni azt, amit még lehet. Alapvető élelmiszerekből még csak csak volt hiány, de húsok már akkor sem voltak igazán hiába is nyitott a húspult 7 órakor.

    Beszámolója szerint a pénztárnál is hatalmas torlódás alakult ki reggelre, kisebb szóváltás is kialakult egy ott dolgozó és egy idősebb vásároló között. A férfi nem értette, miért nincs pénztáros, „erre mondta neki egy ott dolgozó hölgy, hogy többen nem jönnek be, félnek és inkább önkéntes karanténba vonulnak.”

    Kitartást ezeknek az embereknek, akik a vendéglátásban, az élélmiszerboltokban dolgoznak!

    – üzente.

  • „Érdről kb. 15 perc a Budaörsi út az előbb az M7-esen, nyoma sincs a reggeli dugónak. Mintha hétvége lenne.”

  • „Alsós kisfiammal és óvodás korú gyermekemmel kényszerültem itthon maradni hétfőtől. A munkáltatóm azzal keresett meg hétvégén, hogy hétfőtől szabadságon leszek, vagy megyek dolgozni. Mondtam, hogy nem tudom megoldani másképp a gyerekek felügyeletét, mint hogy maradok velük itthon. Megnyirbálták a szabikeretemet, az ismert túlóratörvénnyel, ezért minden egyes rendes szabit hatszor meggondolok, ezért úgy döntöttem, hogy betegszabadságra íratom ki magam a háziorvosommal.

    Egyeztettem az orvosi rendelővel, az iskola- és óvodabezárás indokára hivatkoztam, így megtagadták hogy betegszabira kiírjanak, oldjam meg másképp, magyarul egyéni szoc. probléma. Még a gyerekek háziorvosánál próbálkozom, egyelőre foglalt a telefonvonal, közel egy órája csörgetem... Hát köszi, akkor most meg vagyok bélyegezve két oldalról: a munkáltatóm sem támogat, és az orvosi hálózat is zár előttem.

    Én hülye, miért vallottam be az igazi indokot?”

    – töpreng olvasónk.

  • Én egy nagy informatikai cégnél dolgozok mint fejlesztő, mi hétfőtől otthonról fogunk dolgozni. Ennek a mikéntje elvileg megoldott, van VPN meg távoli asztal elérés. Meetingek voice/video call keretében lesznek lebonyolítva. Eleinte biztosan lesznek fennakadások, de nem hiszem, hogy hosszú távon komolyabb probléma lenne ebből. A családomért aggódok csak

    – írta olvasónk, Péter.

  • Olvasónk küldött képet a Petőfi óvoda és iskoláról.

  • Olvasónk rövid helyzetjelentése:

    A tízes minden hétfő reggel pokol befelé. Kivéve nyáron. Ma Pilisvörösvárról indulva az óbudai temetőig még csak lassítani sem kellett. 

  • Fót nagyállomás reggel! Ilyenkor kb. 15-20 ember szokott várakozni. A vonat indulásáig még kb. 5-6 ember érkezett

    – írta Nóra a nyolc óra előtti tapasztalatairól.

  • Egy olvasónk állami cégnél dolgozik. Azt írta, náluk a kisgyerekes szülők mától otthon maradhatnak, a többiek nagy része holnaptól.

    A következő hetekben 2 hetente váltják egymást a kijelölt munkavállalók, akiknek olyan a munkájuk, hogy mindenképpen bent kell lenniük. Várhatóan az adminisztratív munkatársaink 80%-a marad otthon a következő hetekben. Ha mégis be kell jönni, akkor aki tud, az a saját kocsijával kell jöjjön, és kifizetik neki a parkolást.

    Szóval itt nagyon támogató a közeg, amit most nagyon sokra értékelünk.”

  • 3149BB11-7E5E-4561-9F47-7FCD44F6787B
    Fotó: Ajpek Orsi
  • Olvasónk gyárakat látogat projektvezetőként, érdekes tapasztalatokat osztott meg velünk.

    Reggel 5 kor indultam Debrecen mellől. Forgalom a szokásos munkanapi hajnali. Első meglepetés tankolás utáni kávémat kézbe adták a kutakon össze vannak szedve az asztalok, pultok nem lehet helyben fogyasztani.

    Több nagy forgalmú gyárat is látogatok projektvezetőként. Az eddigi tapasztalatok, hogy kézfertőtlenítő valahol megduplázódott, valahol pedig most került bevezetésre.

    A gyárakba történő belépéskor elkezdődött a helyszíni lázmérés! illetve a vírusra vonatkozó kérdőívek kitöltése. Jártunk e külföldön az elmúlt 3 hétben vagy rokonok közül valaki. egyéb minden eddig a rendes kerékvágásban. délután ismét írok a napi helyzetről.

  • A 8:13-as, Ráckevéről induló H6-os HÉV ilyenkor 6 kocsival indul. Jelenleg kocsinként 3-4 ember utazik, írja olvasónk az elküldött fotójához.

  • "Futár vagyok. Most is dolgozok, holnap is dolgozok, holnapután is dolgozok. Mind félünk:

    • kórházakban dolgozók rendelnek,
    • külföldiek rendelnek,
    • sok KP-t kezelünk ,
    • sok helyen megfordulunk, sokakkal találkozunk,

    A főnök feudalista kiskirályként meg akar gazdagodni, nem tehetünk mást, mint dolgozunk, ha otthon maradnánk, azonnal kirúg. Szeretnénk, ha bezárna az étterem, de amíg nem kötelezik a kiszállítós éttermek, nem fognak bezárni. Ki vagyunk szolgáltatva, szeretnénk, ha nemcsak arra gondolnának, hogy a kiszállított étel biztonságos (nem az, fenti okok!), hanem azokra, akik kénytelenek fertőzésveszélyes emberek számára ételt kiszállítani.

    A futárok mint a galambok terjeszthetik ilyenkor a vírust behatolva a társadalom szövetébe. 

    #nerendeljpizzát"

    (A posztra gyorsan jött egy válasz egy kollégájától,itt olvashatják)

  • Ezt írta olvasónk, ő sem tesz hozzá semmit, mi sem tudunk.

  • Pécs egyik legforgalmasabb utcája mellet lakom. Múlt hét hétfőtől csütörtökig itt minden nap dugó szokott lenni. Illetve a közeli iskolába siető diákokkal van tömve az utca. Ma senki sincs szinte az utcán

    – jelentkezett egyik olvasónk Pécsről.

  • Egy olvasónk írja:

    „Mi már szerdán megkaptuk az iskolánkban a digitális oktatásra átállás feladatát. Péntektől kaptunk pár utasítást körlevélben. A gyerekek már szerdán haza akartak menni, amikor egy koronavírusos tájékoztatást kaptak. Szóval senkit sem ért váratlanul semmi. Értekezünk online. Mindenkivel.”

  • „Ez Márkó és Bánd között készült reggel 8-kor a csúcsforgalomban... A buszon amivel dolgozni járok, átlagosan 25-35 ember utazik, most 4-en vagyunk...” – írta olvasónk.

  • A reggeli (6:54-es) szigethalmi Hév-megállóban pár autó (ilyenkor már nem lehet helyet találni). A városban az autóforgalom szinte a megszokott

    – írta Kata a reggeli helyzetről.

    Az autóforgalomról Norbert is írt nekünk, a Hungária körúton semmi sem érződött:

    Nos én semmi változást nem tapasztaltam az utakon, sőt... A 17. kerületből járok Óbudára, az egész Hungária be volt állva, pedig baleset nem volt. Ma még sűrűbb volt a forgalom, mint máskor...

  • Egy olvasónk arról írt, hogy a verőcei pékség (és a gyógyszertár) különleges szabályokat vezetett be: egyszerre csak 2 ember lehet a boltban.

    A pékség hajnali 5.00-kor nyit. Odamentem addigra, gondolván, hogy akkor még senki sem lesz. Mások is így gondolkodtak. A szabály adott: egyszerre csak 2 ember. De ezt az ajtóban senki sem ellenőrzi, mert erre nincs kapacitás. Ebből még lehet konfliktus.

    Az eladó felvett egy nylonkesztyűt, viszont ezzel nem könnyű szétszedni a nylonzacskókat, amikbe a szeletelt kenyér kerül, jegyezte még meg olvasónk.

  • Olvasónk azt írta, hogy őke egy 3 gyerekes család (10 éves fiú, 5 éves fiú, 1,5 éves lány), a felesége és ő is otthonról dolgozik, mindketten IT szolgáltatásban.

    "Eddig egyszerű volt, mert a fiúk napközben az iskola és óvoda áldásos szolgáltatásait élvezték. A lányomat pedig közösen el tudtuk rendezni, és heti 3 napban segítségünk is volt délelőttönként. Most ez minden kiesik. Nem lesz egyszerű, rengeteg aktív (ahol nekünk is képernyő megosztással kell szerepelnünk) telefonkonferenciánk van, majdnem napi rendszerességgel, és a 3 gyerek zsongása elég zavaró lesz. Az ügyfeleink is európai országokban, úgy hogy valszeg az alapzaj része lesz ezeknek a telco-knak."

    Egy lehetőséget látok arra, hogy a kritikus megbeszéléseket megoldjuk, hogy úgy időzítjük ezeket, hogy vagy én vagy a feleségem szabad lesz, hogy betankoljuk a gyerekeket.

  • Olyan, mintha még mindig hétvége lenne.

  • Budakesziről járok Kelenföld felé a 188-ason, mire Kelenföldre érünk, általában fullon van, most ha 10 ember volt a végére. Pár perccel előbb is érkeztünk a szokottnál. (Sok iskolás van általában ezen a járaton, így érthető a drasztikus különbség.)

    – írta olvasónk, aki képet is küldött Kelenföldön az aluljáróból, még fél nyolc előttről, szerinte olyan érzés, mintha vasárnap reggel lenne.

  • Én az (egyik nagy nemzetközi olajcég)nél dolgozom, mi péntek este fél tízkor kaptunk egy üzenetet, hogy akinél iskolás korú gyerek van, ott a szülők dolgozzanak otthonról.

    Vasárnap délután főnököm írt, hogy ha szeretnék, én is dolgozzak otthonról. Nekem még kicsi a lányom, 2 éves lesz. Nálunk a legtöbben otthonról fognak dolgozni

    - írta olvasónk.

  • Egy olvasónk fizetős bölcsőde-óvodába járatja a gyerekét, és kaptak egy levelet, hogy nem vihetik be a gyereket, mert az intézmény a "stratégiailag fontos ágazatokban dolgozók" gyermekeire fog vigyázni.

    "Azért írattuk be a gyereket, hogy a feleségemmel el tudjunk menni dolgozni, mitöbb a beíratás feltétele az volt, hogy mindketten hozunk munkáltatói igazolást. Azzal hogy most az egyik napról a másikra "felmondták" az egyezséget a gyermekfelügyelettel kapcsolatban, úgy hogy mint fent látható alternatívát sem adtak ahova a gyermeket elvihetnénk, becsapva és megoldhatatlan helyzetben érezzük magunkat", írta.