Újabb 9 halottja van a járványnak, 300-nál az elhunytak száma

HUS 2689
2020.04.29. 06:38 Módosítva: 2020.04.29. 06:43

78 fővel, 2727-re nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és elhunyt 9 újabb krónikus beteg, írja a koronavirus.gov.hu. Ezzel 300 főre emelkedett az elhunytak száma. Az elhunytakat felsoroló táblázatból kiderül, hogy meghalt egy 44 éves nő is, akinek az alapbetegségei magas vérnyomás, asztma, hepatitis C voltak.

Az aktív esetek száma 1891, ez 49-cel több, mint az előző napi. 536-an már gyógyultan távoztak a kórházból, ez az adat 20-szal nőtt egy nap alatt. 983 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 50-en vannak lélegeztetőgépen.

A 78 új fertőzöttből 42 budapesti, az összes igazolt fertőzött nagyjából fele fővárosi. Tovább folytatódott a járvány gyors terjedése Zalában, ahol már 98 igazolt esetről tudni (három napja még csak 48 volt), ezzel lélekszámarányosan ez már a második legfertőzöttebb megye. Itt százezer lakosra 36 igazolt fertőzés jut, a legrosszabb helyzetben lévő Fejérben 64, míg Komárom-Esztergom megyében 31. Az ország keleti felében továbbra is Csongrád az egyetlen megye, ahol jelentős a koronavírus-fertőzöttek aránya, itt három nap alatt 63-ról 96-ra nőtt az igazolt esetek száma.

Egy nappal ezelőtt 66 új fertőzöttet regisztráltak és 11-en hunytak el. Kedden 1842 aktív esetet tartottak nyilván. 

Gulyás Gergely kedden azt mondta, a kormány szerdán, azaz ma dönt a korlátozások enyhítéséről "Most vagyunk abban a helyzetben, hogy a szigorú járványügyi intézkedések után elkezdjünk gondolkodni arról, merre és milyen formában van kiút", mondta a miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. A kormány döntéséről várhatóan a csütörtöki Kormányinfón számolnak majd be, hacsak Orbán Viktor meg nem előzi a tájékoztatót mondjuk egy facebookos bejelentkezéssel.

Hasonlókat mondott kedden Palkovics László miniszter is, aki szerint most jön "az ereszd meg", azaz a lazítások ideje. Azt mondta, "a személyes kontaktusok számának növekedésével várhatóan nőni fog a fertőzöttek és a súlyos betegek száma, de az ő megfelelő ellátásukra már fel vagyunk készülve".

Kedden volt egy maratoni hosszúságú, hat órás parlamenti bizottsági meghallgatás is, Müller Cecíliával, Lakatos Tiborral és Karácsony Gergellyel, viszont Kásler Miklós miniszter nélkül. Itt nézhetik meg percről percre tudósításunkat.

Ezen kiderült, hogy 

  • Rétvári Bence államtitkár szerint nem hetekre, hanem hónapokra kell felhalmozni az egészségügyi védőfelszereléseket, ezért nem lehet azokból akárkinek osztogatni, pláne nem túl korán szétosztani.
  • Müller Cecília nem javasolná, hogy a veszélyeztetett csoportokra vonatkozó kijárási korlátozásokon és szabályokon enyhítsen a kormány.
  • Az országos tisztifőorvos egészségügyi zárlatot rendelt el a tatabányai kórházban, ahol már több tucat fertőzést igazoltak, és egy egészségügyi dolgozó elhunyt.
  • 16, kórházból hazaküldött ember fordult panasszal a népegészségügyi központhoz, egyikük sem daganatos megbetegedéssel hazabocsátott beteg, minden ügyet kivizsgál.
  • Menczer Tamás külügyi államtitkár azt mondta, hogy csak európai tanúsítvánnyal rendelkező termékeket vásárolnak, nem tud olyan maszkokról, amelyek hibásak.
  • Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, tájékoztatást, segítséget nem nagyon kapnak az államtól, a Pesti úti idősotthonban pedig politikai lejáratókampány indult a főváros ellen, holott a csatározásoknak nem most lenne itt az ideje.

A koronavírushoz kapcsolódó keddi további magyarországi hírek szerint 17 ezer embert tesztel koronavírusra a négy orvosi egyetem, és a verőcei idősotthonban is megjelent a fertőzés. Szerda reggel pedig kiderült az is, hogy több ezer koronavírus-tesztet csináltatott a Mol és az OTP, és csak néhány dolgozó lett pozitív.

A magyarországi koronavírus-járvány alakulását az alábbi, folyamatosan frissülő grafikonon követheti nyomon:

(Borítókép: A kiskunhalasi Mobil Járványkórház egyik intenzív betegszobája. Fotó: Huszti István / Index)