A Helsinki szerint a rendőrség helytelenül járt el, amikor megbüntette a dudáló tüntetőket

2020.06.10. 15:48

Közzétette a rendőrségnek küldött észrevételeit a Magyar Helsinki Bizottság a Clark Ádám téri dudálós tüntetők ügyében. 

Hadházy Ákos, Szél Bernadett és a Momentum április végén és május elején több dudálós tüntetést szervezett a Clark Ádám térre. Így tiltakoztak Kásler Miklós utasítása ellen, aki elrendelte, hogy a kórházak pár nap alatt tegyék szabaddá ágyaik 60 százalékát.

A tüntetőket hétről hétre megbírságolták a rendőrök  "indokolatlan hangjelzés elkövetésére" hivatkozva, a kiszabott pénzbírság aztán közösségi adománygyűjtéssel végül összejött

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a rendőrségnek előbb el kellett volna döntenie, hogy szükséges- és arányos-e olyanokon számon kérni a KRESZ szabályait, akik

egyik legfontosabb alapjogukkal, a véleménynyilvánítás szabadságával akartak élni járvány idején."

A civil szervezet közleményében arról ír, az Alaptörvény értelmében "minden egyes alapjog, így a véleménynyilvánítási szabadság is csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, a szabadságjog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható." 

Ezt figyelembe véve szerintük aránytalan volt a tüntetőket a KRESZ megszegése miatt büntetni. A dudálás lakott területen való tiltása azért került korábban a KRESZ-be, hogy az autósok feleslegesen ne keltsenek a riadalom keltésére is alkalmas hanghatásokat.

A „lánchídi tüntetésen” azonban a szervezet álláspontja szerint senki nem riadt meg, hiszen egy forgalmas köztéren az autók lassan haladtak, és folyamatos volt a dudálás, egy előre meghirdetett autós demonstráción. Hozzáteszik, a gyülekezési jog gyakorlásának része a hangtechnikai eszköz engedély nélküli használata, így álláspontjuk szerint egy tüntetésen az autó dudájánál akár százszor hangosabb erősítéshez sem kell hatósági engedély.

Mint felidézik, eddig is számos példája akadt a dudálós autós felvonulásoknak, amit a rendőrség nem büntetett. Ilyenek például a lakodalmi menetek vagy ilyen volt az is, amikor a magyar fociválogatott sikeres Európa-bajnoki meccsei után az autósok örömükben dudáltak. "Ezek ugyanúgy formálisan a KRESZ szabályaiba ütköznek, a rendőrség mégsem bírságolt – tegyük hozzá, helyesen" - olvasható a közleményben. 

Hozzáteszik, járvány idején az autós dudálás egyébként is egyike azon kevés véleménynyilvánítási formának, amely ugyan köztéren történik, de figyelembe veszi a távolságtartás legitim járványügyi követelményét.

Ezért szerintük a szabálysértési hatóságnak meg kellene szüntetnie az eljárást ez ügyben, mert járvány idején autós dudálással tiltakozni nem jelent veszélyt a társadalomra.

A Magyar Helsinki Bizottság közzétette a a rendőrségnek írt észrevételeit, ezeket itt lehet olvasni:

  1. Amikor csak a közúti közlekedési szabályok (KRESZ) kisebb fokú megsértése miatt indult eljárás a szabálysértési törvény alapján.
  2. Amikor veszélyhelyzetre meghatározott magatartási szabályok („gyűlésen tartózkodni tilos”) megszegése miatt is indult eljárás.
  3. Amikor a lakóhely alapos indok nélküli elhagyása miatt is indult eljárás.