Építési tilalmat rendelhet el a főváros a Hajógyári-szigeten

HUS 1824
2020.08.27. 10:26 Módosítva: 2020.08.27. 12:13

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökre. Az ülést a meghívó szerint a koronavírus-járvány miatt kiszámíthatatlan őszi időszak, a veszélyhelyzet alatt elhalasztott előterjesztések fontossága, valamint a szeptemberi közgyűlés tehermentesítése indokolta.

Az utolsó pillanatban levették a napirendről a temetkezési díjak emelését

Rendkívüli ide vagy oda, eredetileg 46 napirendi pont szerepelt a meghívóban, ám a DK frakciója szerda délután közleményben jelezte, hogy a temetkezési díjak emeléséről szóló napirendi pontot szeretnék levenni, és ez csütörtökre meg is történt. 

A párt nem tartja időszerűnek és társadalmilag előkészítettnek a döntést.

Szerintük inkább a temetkezési költségek csökkentésére lenne szükség, ehhez azonban az kell, folytatják, hogy a kormány eltörölje a temetkezés 27 százalékos áfakulcsát. „Felháborítónak tartjuk, hogy miután a magyarok életükben is a világ legmagasabb áfáját fizetik, a kormány még a haláluk után is ezzel sújtja őket és gyászoló családjaikat” – írták a közleményükben.

Az előterjesztés szerint a hatósági díjak a sírhely megváltás és újraváltás esetén 20 százalékkal, a hamvasztásos temetéshez kapcsolódó szolgáltatások és urnafülke díjak esetén 15 százalékkal, míg halotthűtés vonatkozásában 10 százalékkal nőttek volna. A döntést Karácsony elmondása szerint ősszel ismét előveszik. 

A napirendi pontok tárgyalása előtt egy országos politikai kérdésről lett szóváltás. Láng Zsolt fideszes képviselő arról kérdezte Karácsonyt, hogy a főpolgármester szerint rendben van-e, hogy az ellenzéki pártok a korábban judapestező, antiszemita megnyilvánulásokat tett Bíró Lászlót indítják a szerencsi időközi országgyűlési választásokon

Karácsony elismerte, hogy Bíró nyilatkozatai vállalhatatlanok, de azt értékelte, hogy nemrég elnézést kért a Jobbik politikusa. Soproni Tamás momentumos képviselő is védelmébe vette Karácsonyt. Láng Zsoltot a miniszterelnök romákat támadó nyilatkozatairól kérdezte.

Idősügyi Tanács alakul

Elsőként egy új, döntés-előkészítő szervezet felállításáról döntött a közgyűlés. Megalakul a Fővárosi Idősügyi Tanács, amiben az idősek önszerveződéseit képviselő szervezetek, a városvezetés és idősügyi szakértők lesznek benne. Az előterjesztés szerint a bizottság véleményezi a munka világának időseket érintő szegmenseit, a nyugdíjpolitikát, a fővárosi közgyűlési és bizottsági, valamint főpolgármesteri döntések tervezetét.

Ezenfelül nyomon követi és elemzi Budapest idősügyi helyzetét, a fővárosi nyugdíjasok életkörülményeit, lehetőségeit, az idősotthonok helyzetét, viszonyait, valamint megvitatja a nyugdíjas- és idősügyi, a jövedelemelosztást és a társadalom széles körét érintő fővárosi önkormányzati stratégiákat, koncepciókat, illetve a gazdasággal, a társadalompolitikával, az idősek életminőségével összefüggő alapvető kérdéseket.

Közalkalmazottak maradnak a fővárosi kulturális dolgozók

Nagy felháborodást keltett tavasszal a kulturális szférában, hogy a kormány áprilisban, a járvány kellős közepén úgy döntött,

a kulturális szférában dolgozók egyik napról a másikra elveszítik közalkalmazotti státuszukat. 

Az elfogadott törvényjavaslat szerint a kulturális intézmények mintegy 20 ezer munkavállalójára (a levéltárak, múzeumok, művelődési házak, könyvtárak, dolgozóira, egyes színházak, zenekarok tagjaira) november 1-jétől többé nem a különféle kedvezményeket biztosító közalkalmazotti törvény vonatkozik, hanem a versenyszférában is használt munka törvénykönyve. 

„Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit közalkalmazotti státuszuktól, a fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok” – tett ígéretet még májusban Karácsony.

A képviselő-testület megszavazta, hogy a fővárosi önkormányzat megállapodást köt a fővárosi kulturális intézmények dolgozóival és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével. A háromoldalú megállapodás tíz évre szól, a legfontosabb pontja, hogy

a fővárosi kulturális intézmények dolgozóinak keretszerződésben biztosítják a közalkalmazotti státuszt. 

Ez a Bartók Béla Emlékházat, a Budapest Főváros Levéltárat, a Budapesti Művelődési Központot, a Budapesti Történeti Múzeumot, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat érinti.  

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasóterme
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasóterme
Fotó: Kovács Attila / MTI

A főváros csökkentené a szolidaritási hozzájárulást

Miután nyár elején módosította az Országgyűlés az ide költségvetést, 10 milliárd forintról 21,77 milliárdra emelték a főváros éves szolidaritási hozzájárulását. Több mint 11 milliárd forinttal kell így többet befizetnie a fővárosnak az államkasszába, mint az a korábban elfogadott költségvetésben szerepelt. 

A közgyűlésen arról döntöttek a képviselők, hogy az értékpapírokból fedezik a megemelkedett adót, és azt is megszavazták, hogy Karácsony a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán kezdeményezze, hogy

a kormány csökkentse a a főváros szolidaritási hozzájárulását. 

Októbertől csökkennek a CT- és MR-vizsgálatok várólistái

Október elsejétől hét napon belül időpontot kell kapniuk a CT-, illetve MR-vizsgálatra azoknak a budapestieknek, akiknél a daganatos betegség gyanúja áll fenn. További három napon belül pedig magát a leletet is el kell juttatni hozzájuk, így tíz nap alatt meglesz a diagnózis.

Többek közt Ez is benne van abban az előterjesztésben, amit a közgyűlés hosszas vita után egyhangúlag megszavazott. 

Pokorni kiválónak nevezte az előterjesztést, a fideszes képviselők többsége viszont azt kifogásolta, hogy Havasi Gábor momentumos képviselő úgy írta alá a beterjesztést, hogy rosszul szerepel az aláírásnál a neve, lemaradt a vezetékneve végéről az i betű. 

A Fővárosi Önkormányzat kétmilliárd forintból 43 ezer CT és MR vizsgálatot finanszíroz az Emmivel és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap közös megállapodása alapján. 

Ezek a vizsgálatok jelentősen csökkentik a várólistát, segítik a korai diagnózist

– fogalmazott Karácsony Gergely a szerda délutáni sajtótájékoztatón.

Építési tilalmat rendelhetnek el a Hajógyári-szigeten

Mint arról korábban már részletesen is írtunk, a kormány nemrég úgy döntött, hogy kiépíti az óbudai Hajógyári-sziget árvízvédelmi rendszerét, amire 628 millió forintot biztosított egy kormányhatározattal.

A Pest Megyei Kormányhivatal klímaelemzése ugyanakkor azzal számol, hogy a tervezett beavatkozás miatt körülbelül 42 tonnával csökkenne a szén-dioxid-megkötés, ami abból adódik, hogy a legrosszabb esetet feltételezve 

AZ ÁRVÍZVÉDELMI TERV KIVITELEZÉSHEZ 950-1000 DARAB IDŐS FÁT IS KI KELLENE VÁGNI.

Ez azt jelenti, hogy a szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. A beruházást széles körű társadalmi ellenállás övezi. 

Július 8-án élőlánccal és kutyákkal tiltakoztak a Hajógyári-szigeten. 

Gulyás Gergely ugyan a július 30-i közgyűlésen azt mondta, hogy a kormány nem támogatja a beruházást, máig nem vonták vissza az engedélyezési eljárást, az eljáráskor kötelező közmeghallgatás pedig szerdán gond nélkül megtartották.

Hivatalosan így még nincs vége a történetnek, továbbra is tart a környezetvédelmi engedélyezés. Ezért a közgyűlés arról szavazott csütörtökön, hogy a főváros kezdeményezze a kormánynál, hogy

állítsák le a beruházást, és helyezzék hatályon kívül a támogatásról szóló kormányhatározatot.

Azt is megszavazták, hogy ha a kormány nem tesz eleget ennek szeptember végéig, akkor

az októberi közgyűlésen építési tilalmat rendelhetnek el a Hajógyári-szigeten. 

Bekamerázzák a Duna-parti cipőket

Arról is döntött a közgyűlés, hogy

  • bekamerázzák a Cipők a Duna-parton című emlékművet, és a Roma Holokauszt Emlékművet a Nehru-parton.
  • Mintegy 500 millió forint többletforrást biztosítanak a fővárosi fenntartású idősotthonoknak és hajléktalanellátó intézményeknek a koronavírus-járvány miatt keletkezett plusz kiadások fedezésére.
  • Emléktáblát helyeznek ki Óbudán San Marco hercegné tiszteletére,
  • Wesselényi Miklós pedig az Akadémia utcában kap emléktáblát.
  • A család kérésére egyelőre nem neveznek el sétányt a Margitszigeten Benedek Tibor, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, aki júniusban hunyt el

(Borítókép: A fővárosi közgyűlés egy korábbi ülése 2020. június 24-én. Fotó: Huszti István / Index)