Luxusszálló ellen ölelkeznek

ISZA2282
2020.09.19. 16:34
A szombati élőlánc célja, hogy újabb látványos akcióval hívják fel a figyelmet arra a beépítés ellen küzdő civilek, hogy még mindig nem sikerült dűlőre jutni az ügyben. Lányi András ökofilozófus beszélt arról az Indexnek, hogy miért tiltakoztak ismét a tatai Öreg tó partján, ahol a szállodaépítés jelentős természetkárosítást okozna.

Nem csitulnak a kedélyek Tatán, az Öreg-tó partján, ahol ötcsillagos, 120 szobás luxusszállodát építene az Avalon Park Kft., amely a Hell energiaital-gyártó cégcsoportjába tartozik. Most újabb akciót terveztek a nem csak helyiekből álló Stop Avalon! nevű civil szerveződés tagjai, akik ezúttal úgy döntöttek, hogy élőláncot alkotnak, és megölelik a tatai Öreg-tavat, ezzel is megakadályozva az összeértékén megközelítőleg 25 milliárdosra tervezett beruházást. 

Kapcsolódó

Nem fogja könnyen feladni a tatai szálloda tervét a Hell cégcsoport

A beruházó hivatalosan is bejelentette, hogy az Öreg-tó partján építené meg a 120 szobás luxus szállodáját. A polgármester konszenzusos döntésről beszélt.

A flashmob, mint megtudtuk az egyik szervezőtől, Lányi Andrástól, nem kötődik aktuális eseményhez. Az ismert író-ökofilozófus szerint inkább pont arról van szó, hogy szeretnének elébe vágni, hogy a jövőben bármi is történjen a tatai Öreg-tó partján. 

Az ötcsillagos szálloda, az ezzel kapcsolatos forgalom, és maga az építkezés is megengedhetetlen beavatkozás lenne a természeti környezetbe, a terület érintetlen természeti szépsége biztosan veszélybe kerülne. Többek között ez az, ami Tata egyedi vonzerejét adja

– jelenti ki határozottan Lányi András, aki a Karátson Gábor Körrel mostantól ökopolitikai vitaesteket tart olyan magyar településeken, ahol a lakosok a tataiakhoz hasonló helyzetbe kerültek. Az első ilyenre példa a tatai Öreg-tó partján zajló vitaest, közvetlenül a tóölelés után.

Lányi András nagyon reméli, hogy a Stop Avalon! és a hozzájuk csatlakozó civilek, a környezetükért aggódok küzdelme sikeres lesz, és bebizonyosodik:

egy település lakói igenis meg tudják védeni a természeti értékeiket.

A tatai Öreg-tó környezetvédelmi szempontból azért is rendkívül értékes, mert az északi-tundráról érkező vadludak hagyományos telelőhelye. A tatai Öreg-tó nem véletlenül 1977 óta természetvédelmi terület. A rendszerváltás évében nemzetközi jelentőségű vizes élőhellyé nyilvánították a Ramsari Egyezmény alapján, 2004-ben pedig Natura 2000-res státuszt kapott, ezen belül is különleges madárvédelmi jelentőségű területté vált.

A tatai Öreg-tó igazi madárparadicsom, ahol a tudósok eddig több mint 210 különböző madárfajt figyeltek meg.

Az Avalon Park Kft. májusban jelentette be, hogy a hasonló miskolctapolcai beruházásuk után Tatán épül meg legújabb luxusszállodájuk. A hotelépítési projekről pedig kiderült, hogy a helyi önkormányzat is támogatja, mondván, hogy mindez jelentős anyagi előnyökkel jár a dunántúli város számára.

Érveik szerint például növeli a város turisztikai vonzerejét, munkahelyeket teremt, és nem utolsósorban évente jelentős adóbevételt biztosít a város számára. A civil tiltakozást összefogó Stop Avalon! azóta többször is megmozdult, többek között júliusban népszavazást kezdeményezett, amely egyelőre nem járt sikerrel. 

Közben több lakossági fórumra is sok került Tatán a tervezett építkezéssel kapcsolatban. A beruházó ekkor tett olyan ígéretet, hogy nem építik meg a luxushotelt az Öreg-tó partján, amennyiben ezt a helyi lakosok többsége ellenzi.

A nagyon határozott és kitartó civil ellenállás, a helyiek jelentős részének felháborodása arról szól, hogy miféle anyagi haszon az, amit a saját természeti értékeink kiárusítása árán érünk el. Ez most akkor bevétel vagy kiadás? Nyereség vagy veszteség? Ez jelnleg a vita tárgya. A mérkőzés egyelőre döntetlenre áll, amit talán épp most sikerül dűlőre juttatnunk

– mondja Lányi András.

Kapcsolódó

Nagyberuházásoktól féltik a tatai Öreg-tó hangulatát

Szállodát és elkerített fizetős strandot is terveznek a partra. Az egyik a látványával változtatná meg a tájat, a másik miatt kérdés, mekkora kerülővel marad körbejárható a víz.