Megnézte az orvosi kamara a törvénytervezetet, nem fogadják el bértáblát

2020.10.05. 20:32

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) megvizsgálta a kormánynak az orvosok béremelésére vonatkozó, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetet, amelynek a bértáblára vonatkozó részét elfogadhatatlannak tartja. A közzétett közleményükben tételesen szedik sorba, mely részei kifogásolhatók szerintük az új javaslatnak.

Kapcsolódó

Mindenkinek börtön jár a hálapénzért – a másodállást is megtiltják a felemelt bérű orvosoknak

Nem csak a hálapénz szabályozása szigorodik, az orvosok magánpraxist sem folytathatnak másodállásban.

A három lépcsőben megvalósuló béremelésre vonatkozó javaslattal kapcsolatban kifogásolják például a törvény hatályát, ami a jelen szövegezés szerint nem terjed ki többek között a vállalkozóként közreműködőkre, valamint az alapítványnál, magánszolgáltatóknál dolgozókra.

A másodállás korlátozását önmagában véve szükségszerűnek és ezáltal elfogadhatónak találja a kamara, azonban annak kritériumait kormányrendeletben javasolják rögzíteni annak elkerülése érdekében, hogy az elbíráló egyedi mérlegelésén múljon a kérdés megítélése.

A személyi közreműködés egylépcsős kivezetése a kamara megítélése szerint komoly működési zavarokat eredményezhet.

Nehezményezik azt is, hogy a tervezet lehetőséget ad az általuk javasolt alapbértől lefelé történő eltérésre.

Az illetménnyel kapcsolatban problémaként jelölték meg, hogy a bértábla nem kezeli a képesítésbeli különbségeket.

A MOK kiemeli, hogy a jogszabály bonyolultsága és a rövid rendelkezésre álló idő miatt a tervezet megvizsgálása nem volt könnyű feladat, és a teljes áttekintésre emiatt nem is kerülhetett sor, így nem tartják kizártnak a korrekciók későbbi felvetését sem.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága hétfőn este tárgyalta a törvénytervezetet. Egyebek mellett munkaerőkölcsönzéssel kapcsolatos változtatásokat fogadtak el.  Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közölte: a módosításokat, ahogy az előterjesztést is, a Magyar Orvosi Kamara kezdeményezte. Ezek tartalmazzák még a szakvizsga megszerzésének anyagi ösztönzését, garanciákat, valamint jogtechnikai pontosításokat.

A kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén. A törvényalkotási bizottság végül egyhangúlag – a kormánypártok és valamennyi ellenzéki párt támogatásával, 31 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül – támogatta a kormány által hétfő reggel benyújtott, az orvosi bérek emelését is tartalmazó egészségügyi törvényjavaslatot. Eszerint a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal

– nyilatkozta az MTI-nek Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.