Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Újabb szomorú nap: 3581 új fertőzött, 70 beteg meghalt

DSOKI20200512102
2020.11.02. 08:51

Hétfőre 3581 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 82 780 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1889 főre emelkedett, 20 476-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 60 415 fő. Az aktív fertőzöttek 25, az elhunytak 32, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 4417 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 313 ember van lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó

Közel négyezer új fertőzött, csaknem hetvenen haltak meg egy nap alatt a koronavírus miatt

Több mint 4200 beteget ápolnak kórházban, több mint háromszázan vannak lélegeztetőgépen.

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik. A kormány célja továbbra is az, hogy az egészségügyi védekezés fenntartása mellett megtartsa az ország működőképességét, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség, vagyis továbbra is nagy az egyéni felelősség szerepe a védekezésben, különösen a maszkviselésre vonatkozó előírások betartásában – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

A RENDŐRÖK FOKOZOTTAN ELLENŐRZIK A MASZKVISELÉST AZ ÜZLETEKBEN ÉS BEVÁSÁRLÓKÖZPONTOKBAN, ÉS EMELKEDETT A HATÓSÁGI HÁZI KARANTÉNT MEGSZEGŐKRE KISZABHATÓ BÍRSÁG ÖSSZEGE IS.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: Hétfőtől új világ kezdődik Magyarországon

A miniszterelnök szerint eljött a pillanat, hogy erőből kell betartatni a szabályokat.

Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri és sportrendezvényeken is. Valamint 23 óra után a vendéglátó- és szórakozóhelyeket be kell zárni.

Kapcsolódó

Hétfőtől a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező a maszkviselés

Csak az étel vagy ital elfogyasztása idejére szabadulhatunk meg a maszktól.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében

  • továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát. 

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerülése érdekében. Ha egy szociális intézményben vagy bármilyen más közösségben gócpont alakul ki, a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

Kapcsolódó

Müller Cecília: Most már mindenki fertőzőnek tekinthető

A tisztifőorvos szerint fegyelmezettek az emberek, de romlik a helyzet, ezért hétfőtől sokkal szigorúbban ellenőrzik a szabályok betartását.

Az operatív törzs a legutóbbi adatok szerint 86 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás az őszi szünet alatt.

Kapcsolódó

Ötvenkilenc iskolában száll be a fertőtlenítésbe a Magyar Honvédség

Eddig 36 iskolában több mint 35 ezer négyzetméternyi felületet takarítottak és fertőtlenítettek a katonák.

A vírus terjedésének gyorsulásával egyre több mintavételt kell elvégezni a mentőknek is. Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki.

Illusztráció: Átló Koronamonitor

(Borítókép: MTI/Sóki Tamás)