Este 8-tól jön a szigor: kilépés csak munkáltatói igazolással, vagy a ha kutyának dolga van

2020-11-11 19 05 47-Éjszakai ellenőrzés - YouTube.png
2020.11.11. 19:03

Milyen indokkal lehet este 8 után utcára menni?

Szerdától este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli kivételt jelent

  • a munkavégzés, a munkáltatói igazolás itt tölthető le,
  • az egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet,
  • életvédelmi cél,
  • a versenyszerű sportoló számára tartott sportrendezvény, edzés (szintén ideértve az utazást) és
  • a kutyasétáltatás azzal a feltétellel, hogy a lakóhely 500 méteres körzetében kell maradni.

A munkavégzési és az edzési célt okirattal igazolni kell.

Este 8-tól reggel 5 óráig csak alapos indokkal lehet utcára menni

Az áruházak, kisboltok, fodrászatok, éjjelnappalik 7 órakor zártak. A 0-24 órás gyógyszertárak nyitva lehetnek, de csak komoly egészségügyi probléma esetén lehet este 8 után felkeresni a patikát. A fitnesztermek ki sem nyithatnak, legtöbbjük online foglalkozásra állt át. Este 8 után lehet kutyát sétáltatni a lakóhely 500 méteres körzetében.

A mától életbe lépő szigorítások értelmében magánszemélyeket 5 ezer forinttól 150 ezer forintig büntethetik a helyszínen, ha megszegik a kijárási tilalomra vonatkozó szigorú szabályokat.  Akit éjszaka, munkáltatói igazolás nélkül közterületen tartózkodás vétségével érnek tetten, akár 500 ezer forintos bírságot is kaphat.

A kijárási tilalommal egy időben lefújták a kulturális programokat  és a focimeccseket.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, beleértve

  • a koncerteket,
  • más kulturális eseményeket,
  • a sporteseményeket, beleértve a labdarúgást is
  • a magánrendezvényeket, valamint
  • a karácsonyi vásárokat.

Online közvetített koncert vagy más kulturális esemény nem minősül rendezvénynek, ha a helyszínén kizárólag a fellépők és a megrendezéséhez elengedhetetlenül szükséges technikai személyzet tartózkodik.

A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. Ezzel összefüggésben a vallási közösségeket a kormány arra kérte, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett, a vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.

Kapcsolódó

Orbán: Szigorítunk, bezárjuk az éttermeket, stadionokat és középiskolákat

Kijárási és gyülekezési tilalom jön kedd éjféltől, ha a parlament megszavazza a felhatalmazást.

A szigorítás részeként az éttermeknek be kell zárniuk, nem fogadhatnak vendéget, a területükön a kiszolgáló személyzeten kívül

CSAK AZOK TARTÓZKODHATNAK, AKIK ELVITELRE KÉRIK  az ételt. A SZABADIDŐS LÉTESÍTMÉNYEK HASZNÁLATA TILOS, BELEÉRTVE A FITNESZTERMEKET, FEDETT USZODÁKAT, MÚZEUMOKAT, KÖNYVTÁRAKAT, MOZIKAT ÉS ÁLLATKERTEKET, KORCSOLYAPÁLYÁKAT IS.

A közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett, de

a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek. Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házikarantén-kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: A hadsereg is részt vesz a kijárási tilalom betartatásában

Már egyeztetett is Pintér Sándor belügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel.

(Borítókép: A kijárási tilalomról szóló kormányrendelet hatályba lépését követően a rendőrök ellenőriztek a közterületen országszerte. Fotó: PoliceHungary / YouTube)