Az LMP is elkötelezte magát a közös lista mellett

2020.12.05. 14:06

Az LMP Országos Politikai Tanácsa szombaton döntött róla, hogy támogatja az ellenzéki pártok közös listán való indulását a 2022-es országgyűlési választásokon – írja az Indexnek eljuttatott közleményében a párt. 

Az LMP szerint a választási törvény kormánypárti módosítása a vírushelyzet közepén „nyilvánvaló provokáció, amely azonban újra megerősíti, hogy a tisztességes, sokszínű pártverseny visszaállításához a Fidesz megbuktatása az első és megkerülhetetlen lépés”. 

Az LMP szerint a kormányváltásnak az ellenzéki együttműködés szükséges, de nem elégséges feltétele. A párt támogatja, hogy a pártok közös listán induljanak, valamint közös egyéni jelölteket és miniszterelnök-jelöltet állítsanak.

Az LMP döntött arról is, hogy az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetén támogatja az előválasztás intézményét, bár előbbi esetben ezt csak ott tartja feltétlenül szükségesnek, ahol az ellenzéki pártok nem tudnak megegyezni a jelölt személyében.

Nemrégiben a Momentum küldöttgyűlése is az ellenzéki pártokkal való közös listaállítás mellett kötelezte el magát. 

Kapcsolódó

Orbán-ellenes népszavazás lehet 2022

A közös ellenzéki lista kényszerével a kormányoldal összetolja az ellenzéki pártokat. Szakértők szerint ez többféleképpen is elsülhet.