Megszületett a teljes ellenzéki összefogás 2022-re

-2293135396510418258 HUSZ9956
2020.12.20. 18:12

Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára – olvasható a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd közös közleményében.

Az ellenzéki pártelnökök a karácsony előtti döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit:

indulnak el a 2022-es országgyűlési választáson.

Ez azt jelenti, hogy

a pártok közül utoljára a Jobbik is rábólintott a közös listára.

A többi kérdésben már a korábbi ellenzéki pártelnöki találkozókon megállapodás született.

A közös közlemény arról is tájékoztat, hogy az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.

A Korszakváltás Garanciái dokumentumban az is olvasható, hogy a közös választási lista azonban nem jelenti az ellenzéki pártok összeolvadását, mert pártjaik „világos értékrenddel és önálló identitással” rendelkeznek.

„Bár számos politikai kérdésben egymástól eltérő elképzeléseket vallunk, a korszakváltás kapujában félretesszük ezeket a különbségeket, és arra koncentrálunk, ami összeköt bennünket. Mindemellett fontos feladatnak tartjuk, hogy a közös lista esetén is biztosítsuk az együttműködő ellenzéki pártok saját identitásának megtartását, mert kizárólag így tudunk hitelesen képviselni minden, változást akaró választópolgárt. Az ellenzéki tábor egészének hiteles képviselete pedig a kormányváltás alapvető feltétele. Ennek megfelelően az önálló parlamenti frakciók megalakulása alapvető érdeke az együttműködő pártoknak”

– fogalmaznak.

Az ellenzéki pártok szerint a választási sikerhez önmagában nem elég egymás mellé rakni a pártlogókat.

A politika értékekről és értékek képviseletéről szól: valódi esélyünk csak az értékközösség megteremtésével, hiteles programmal és feddhetetlen jelöltekkel van. Ezért közös feladata minden pártnak, hogy tartalommal töltse meg az együttműködést: tisztába tegyük a múltat, meghaladjuk a NER korrupt és lelketlen hatalompolitizálását, létrehozzuk a változás programját, vállaljuk a valódi elszámoltatás feladatát

– teszik hozzá.

A dokumentum személyi garanciákat is meghatároz:

 • A közös listát állító pártok kizárólag olyan képviselőjelöltek indulását támogatják, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon, aláírják a jelölti feddhetetlenségi nyilatkozatot és a közös kormányzás alapelveit leíró értéknyilatkozatot, írásban vállalják a közös kormányprogram végrehajtását, továbbá elfogadják azt az elvet, mely szerint megválasztásuk esetén a teljes magyar nemzet érdekében végzik képviselői feladatukat.
 • A közös listát állító pártok határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, Fidesszel való elvtelen összejátszásuk, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára.

A tartalmi garanciák között szerepel, hogy a közös listát állító pártok vállalják, hogy

 • megtisztítják a közéletét a rendszerszintű korrupciótól;
 • véget vetnek az oligarchák gátlástalan vagyonszerzésének;
 • visszaállítják az ügyészség és a bíróságok függetlenségét;
 • csatlakoznak az Európai Ügyészséghez;
 • helyreállítják a sajtószabadságot, kiegyensúlyozott, minőségi közszolgáltatást teremtenek;
 • minden valós társadalmi támogatottságú politikai párt és a civil társadalom bevonásával új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg;
 • új választási törvényt alkotnak, amely az arányosság és igazságosság elvein alapul;
 • a köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyezik;
 • nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat;
 • a fenntarthatóság elvei szerint kormányoznak, szembenéznek az ökológiai és klímaválság jelentette kihívással;
 • összetartó, igazságos és biztonságos társadalmat építenek, ahol a jogaikban megerősített dolgozók tisztességgel megélnek a munkájukból, a nőknek a férfiakéval azonos fizetés és megbecsülés jár, az idősek méltányos nyugdíjat kapnak;
 • „a megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek, és azon fáradoznak, hogy begyógyítsák a magyar társadalomban máig elevenen élő történelmi sebeket”.

(Borítókép: Huszti István / Index) • Hírek
 • Megtakarítás